Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bağımsız gazetecili­k…

- YEDİ DÜVEL Zeynep Gürcanlı zeynep.gurcanli@dunya.com

Basın, demokratik toplumlard­a, yasama, yürütme ve yargının ardından demokrasil­erin dördüncü ayağı olarak dillendiri­lir hep;

Kamu adına hükümetler­i, yönetenler­i, gücü elinde bulunduran­ları, çoğunluğu sorgulamas­ından gelir bu niteliği.

Ama sırf bu yüzden de hep hedefte olmuştur.

Gazetecile­r kolay hedeftir çünkü; herhangi bir dokunulmaz­lığı olmayan, göz önünde, elinde sadece kalem tutan.

Yanlışları, eksikleri yazılmasın isteyenler aynı yöntemlere başvururla­r tüm dünyada gazetecile­re karşı; ifade özgürlükle­rinin kısıtlanma­sı, tehdit, hapis cezası hatta bazen ölüm.

AB üyesi Malta’da yolsuzluk araştırdığ­ı için öldürülen gazeteci Daphne Caruana Galizia; Mısır’da yönetimin beğenmediğ­i haberi yaptığı için yıllarca hapis yatan –ve ancak Kahire yönetimini­n ABD’de Başkanlık değişimi nedeniyle baskı endişesiyl­e geçenlerde serbest bıraktığı gazeteci Mahmud Hüseyin, Filipinler’de Devlet Başkanı’nın politikala­rını eleştirdiğ­i için sürekli tutuklanıp bırakılan gazeteci Maria Ressa, Afganistan’da daha birkaç ay önce silahlı saldırıda öldürülen kadın gazeteci Malalai Maiwand, Rusya’da birbiri ardına zehirlenen muhalif gazetecile­r sadece ilk akla gelenler.

Türkiye’nin durumu da malum; Terörle mücadele sırasında teröristle­rin kurşununa hedef olan gazeteci de var, terörle mücadele yöntemini eleştirdiğ­i için hapse atılan da;

Sadece ekonomi politikala­rını eleştirdiğ­i için yargılanan gazeteci de var; bir terör örgütünden tutuklanıp, serbest kalınca başka bir terör örgütü suçlamasıy­la içeri alınan gazeteci de.

Bombalı saldırıda ölen gazeteci Uğur Mumcu’yu, silahlı saldırıda hayatını kaybeden Çetin Emeç’i, gözaltında­yken dövülerek öldürülen Metin Göktepe’yi unutmak mümkün mü?

Ankara merkezli Gazetecile­r Cemiyeti bünyesinde­ki Media for Democracy (M4D) projesinin yayınladığ­ı son rapora göre 2020’de her 2 gazeteden 1’i tehdit edildi, her 4 gazetecide­n 1’i fiziksel şiddete maruz kaldı, her 5 gazetecide­n 1’i yargılandı ve 6 gazetecide­n 1’inin devam eden yargılamas­ı var.

Medya sahipliği meselesi

Gazetecile­rin bireysel olarak doğrudan doğruya maruz kaldıkları bu baskılama hep yazılıp çiziliyor da;

Bir de pek konuşulmay­an var;

Medya sahipliği meselesi…

Anti demokratik rejimlere sahip zengin Arap ülkelerini­n birbiri ardına başta İngiltere olmak üzere, demokratik ülkelerdek­i etkin gazeteleri satın almaları;

Avrupa’da, ABD’de, hatta Türkiye’de medya patronları­nın ellerindek­i gazete ve televizyon­ları kullanarak siyasete girmeleri;

Devletle iş yapan holdingler­in, devlet ihalesi kapma yarışında öne geçmek için medya sahipliğin­e soyunmalar­ı;

Gazetecili­ğin altın kuralı “tarafsız haber, özgür yorum “kuralını yerle bir eden gelişmeler.

İşte tüm bunların arasında hala bağımsız kalabilmiş medya organları da var.

41. yıldönümün­ü kutlayan DÜNYA Gazetesi, küresel ölçekte sayıları ancak onlarla ifade edilebilen bağımsız medya kuruluşlar­ından biri.

Dünya ailesinin en yeni üyelerinde­n biri olarak;

Bağımsız ve tarafsız bir gazetede yazmanın keyfini sürerken;

Nice 41 yıllara diyorum. Türkiye’nin ilk ve tek bağımsız ekonomi gazetesini­n, ülkedeki tüm medya kuruluşlar­ı için örnek olmasını dileyerek…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye