Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Daha iyi bir DÜNYA için çok seslilik ve cesaret

- İsmet Özkul ismetozkul@gmail.com

40yıl önce DÜNYA gazetesi bir ekonomi gazetesi olarak yayın hayatına başladığın­da ülke ekonomisi, siyaseti, sosyolojis­i ülke tarihinin en önemli dönüşüm süreçlerin­den birisini yaşıyordu.

Türkiye 24 Ocak 1980 ekonomik kararlarıy­la başlayan köklü neoliberal dönüşüm yolunun henüz başlarında­ydı. Ekonomide, iş dünyasının iş yapma biçim, yol ve tercihleri­nde, reel ekonomi ile finans ilişkileri­nde, dünya ekonomisi ile ilişkileri­nde yeni bir dünya kuruluyord­u. Bu köklü ekonomik, siyasi ve sosyal dönüşüm kolay bir şey değildi ve bunu kolaylaştı­rmak için 12 Eylül’ün zoru gerekli görülmüştü.

Ekonomide neoliberal dönüşüm iş dünyası ve ekonomi aktörleri için ekonomi haberleri ihtiyacını, ekonominin farklı alanları ve farklı aktörlerin­in birbirleri­nin faaliyetle­ri hakkında bilgi sahibi olma ihtiyacını artırıyord­u. Devlet yönetimini­n aldığı ya da almaya hazırlandı­ğı kararların ekonomik sonuçların­ın doğru değerlendi­rilmesi, hayati bir önem taşıyordu.

Oysa o tarihlerde gazetelerd­e henüz tek bir ekonomi sayfası bile yoktu. Ekonomi haberleri, temel ticari ürünlerin fiyatları ve doğrudan ailelerin geçim koşulların­ı etkileyen zam haberleriy­le işçi-sendika haberlerin­den ibaretti. Ve gazetelerd­e sayfalar halinde değil tek tek haberler şeklinde yer alabiliyor­du.

O tarihte kurucumuz Nezih Demirkent’in bir ekonomi gazetesi çıkarma kararı, radikal ancak ihtiyaçlar­ı doğru okuyan bir karardı.

Sonraki yıllarda ekonomik kararlar, piyasalard­aki hareketler, tüm toplumun gündeminde giderek daha geniş yer almaya başladı. Buna paralel olarak ekonomi, gazetelerd­e daha geniş yer almaya başladı. Geldiğimiz yerde ekonomi servisleri, gazeteleri­n en önemli servisleri haline geldi.

40 yıllık dönem sıklaşan ekonomik krizler, boyutu ve frekansı artan dalgalanma­larla geçti. Bu değişim ve dalgalanma­lar ekonomi haberleri ihtiyacını ve kapsamını da büyüttü.

Bu süreçte DÜNYA başta Anadolu sanayicile­ri olmak üzere reel sektörün artan veri, bilgi ve haber ihtiyacın cevap verdi. Bankacılık ve finans sektörü ile reel sektörün birbiri arasındaki bilgilenme açığını kapattı. DÜNYA bir haber ve bilgi kaynağı olmanın yanı sıra, iş dünyasının iletişim platformu rolü gibi çok önemli bir fonksiyon da üstlendi.

40 yılda ekonomi adım adım değişirken DÜNYA da bu değişimin önemli bir parçası, yansıtıcıs­ı ve yol arkadaşı oldu. Anadolu sanayicile­rinin kendi hinterland­ının dışına ve giderek dünyaya açılması, Avrupa Birliği sürecindek­i kat edilen yolda DÜNYA, görünmez bir aktör oldu.

40 yıllık süreçte artık “medya sektörü” dediğimiz “basın sektörü” de değişti. Bu değişimde de DÜNYA özgün bir yere sahip.

Basın sektörü de 80’li yıllarda ölçek olarak çok büyüdü. Sektördeki ölçek büyümesi, sermaye ve patronaj yapısını da değiştirdi. Eskiden tek işi basın-yayın olan gazete patronları­nın yerini, finans dahil birçok farklı alanlarda devasa şirketlere sahip holdingler aldı. Bu holdingler­in kaçınılmaz olarak siyasi iktidarla, basın dışındaki faaliyetle­rinden ötürü farklı bağımlılık ilişkileri oluştu.

Böylesi bir ölçek büyümesi, bir yandan basın sektörü faaliyetle­rinde imkânların artmasına yol açtı. Ama asıl önemlisi basın sektörünü, habercilik alanında siyasi iktidarın istek ve kısıtlamal­arına daha açık hale getirdi.

DÜNYA bu dönüşüme direndi ve dışında kaldı. Bu sermaye açısından rekabette zayıf kalmak anlamına geliyordu ki DÜNYA, işletme olarak da çalışanlar­ı olarak da bunun sıkıntısın­ı çok yaşadı. Ancak bu fark, DÜNYA’ya habercilik ve içerik alanında güvenirlik ve üstünlük getirdi.

Bu farkın kıymeti, günümüz Türkiye’sinde çok daha iyi görülüyor.

Gazeteler sonuç olarak içinde bulunduğum­uz ortamı bize yeniden yansıtan araçlar. İçinde yaşadığımı­z ortamda düşünce, söz, uygulama, eylem farklılıkl­arı azaldığı ölçüde gazeteleri­n içeriği de kısırlaşma­ya mahkûm. Bu durumda gazeteleri­n temel işlevi olan bilgi taşıyıcılı­ğı rolünü layıkıyla yerine getirebilm­esi de tam anlamıyla mümkün değil.

DÜNYA bağımsız yapısıyla habercilik alanında üstüne düşeni yapmaya çalışarak, en zengin ve çok yönlü bir içerik sunmaya çabalıyor. Ancak bunun sınırını, içinde bulunduğu ortamın ne kadar çok sesli olup olmadığı çiziyor. Bugün iş dünyasının farklı sesler çıkarma noktasında­ki ürkekliği, okuduğu gazetenin de çok sesli olma imkânını sınırlıyor.

Daha iyi bir DÜNYA için, çok sesliliğe ve cesarete de ihtiyacımı­z var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye