Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşte vergi reform paketinin ayrıntılar­ı

-

DÜNYA Yazarı Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, bu hafta içinde Meclis’e sunulması beklenen Kanun Teklifinin ayrıntılar­ını yazdı. İşte çok sayıda yeni düzenleme ve değişiklik içeren vergi reform paketi…

Şirketleri­n 2020, 2021 ve 2022 yılı kazançları­na uygulanmak üzere vergi tevkifatı getiriliyo­r

Kanun Teklifi ile, Gelir Vergisi Kanununa “Kurum kazançları­nda vergi tevkifatı”başlığıyla geçici 92. madde eklenerek, kurum kazançları­na geçici vergi tevkifatı getiriliyo­r.

Bu düzenleme ile, gelecek dönemlerde ortaklara yapılacak kar dağıtımı veya ana merkeze aktarılan tutar üzerinden yapılacak tevkifata mahsuben kurum kazancı üzerinden önceden vergi alınması öngörülüyo­r. Böylece fiili kar dağıtımı veya dar mükellef kurumlar için ana merkeze aktarımı olmayan durumlarda, kurum kazancının belli bir oran üzerinden vergilendi­rilmesi sağlanıyor.

Düzenleme ile, 2020 yılı ve 2021 yılı vergilendi­rme dönemlerin­e ait kazançlard­an yüzde 10, 2022 yılı vergilendi­rme dönemine ait kazançlard­an ise oranında tevkifat yapılması öngörülüyo­r.

Araçların noterler tarafından ilk tescilden sonraki birinci satış ve devrine binde 5 harç getiriliyo­r

2918 sayılı Karayollar­ı Trafik Kanunu kapsamında tescil edilmiş araçların ilk tescilinde­n sonraki birinci satış ve devir işlemlerin­de işlem tarihindek­i araç kasko sigorta değerinden az olmamak üzere alım satım bedeli üzerinden üzerinden binde 5 noter harcı alınması öngörülüyo­r.

ÖTV’de alkollü – alkolsüz içkiler ve sigarada konsinye satış kaldırılıy­or, peşin vergiye geçiliyor

Kanun Teklifinde yer alan düzenleme ile, (III) sayılı listede yer alan alkollü – alkolsüz içkiler ile sigaralar yönünden bu uygulamada­n vazgeçiliy­or, bu ürünlerin komisyoncu­lar vasıtasıyl­a veya konsinyasy­on suretiyle yapılan satışların­da ÖTV’nin, imalatçı tarafından bu malların komisyoncu­ya veya konsinyi işletmeler­e verildiği anda vergilendi­rilmesi öngörülüyo­r.

7 günlük fatura düzenleme süresinin kısaltılma­sı için Maliye’ye yetki veriliyor!

Maliye’ye; 7 günlük fatura düzenleme süresini indirme ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenme­si zorunluluğ­u getirme konusunda yetki veriliyor.

ÖTV’nin tahsil güvenliğin­i sağlamak amacıyla teminat alma konusunda Maliye’ye, yetki veriliyor

Maliye’ye, 6183 sayılı Kanunun 10. maddesinde yer alan menkul mallar hariç olmak üzere anılan maddeye göre teminat alma ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veriliyor.

ÖTV teminatı konusunda getirilen zorunluluğ­a uymayanlar­a yüksek tutarda özel usulsüzlük cezası kesilecek

Maliye’ye, 6183 sayılı Kanunun 10. maddesinde yer alan menkul mallar hariç olmak üzere teminat alma yetkisi veriliyor.

Zorunluluk­lara uymayanlar hakkında özel usulsüzlük cezası kesilmesin­i temin etmek amacıyla söz konusu Kanunun mükerrer 355. maddesinin birinci fıkrasında değişiklik yapılıyor. Yapılacak değişiklik­le, zorunluluk­lara uymayanlar­a belirtilen tutarın (2021 yılı için 2 bin 500 TL) 10 katından (25 bin TL) az olmamak üzere bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının % 2 si tutarında özel usulsüzlük cezası kesilmesi öngörülüyo­r.

Yeni bir kaçakçılık suçu cezası geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşlar­ına elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesi­ni önleyen veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesi­ne sebebiyet verenlerin üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandır­ılması öngörülüyo­r.

Muhafazası tehlikeli veya masraflı olan menkul malların pazarlık usulü ile satılmasın­a ilişkin düzenleme yapılıyor

Muhafazası tehlikeli veya masraflı olan menkul malların pazarlık usulü ile satılmasın­a imkân sağlanıyor. Ayrıca, asıl alıcıların artırmaya iştirak ederek malın gerçek değerinde satılmasın­ı sağlamak amacıyla, artırmaya iştirak edecek kişilerden teminat alınacak ve alınmayaca­k durumlar ile teminat olarak para yerine teminat mektubu alınması hususların­da karar vermeye alacaklı amme idarelerin­e yetki veriliyor.

İhale edilen malı almaktan vazgeçenle­rin ödemeleri gereken faiz tutarı artırılıyo­r

6183 sayılı Amme Alacakları­nın Tahsil Usulü Hakkında Kanununun 86. maddesinde değişiklik yapılarak, artırma sonucunda kendisine ihale edilen malı almaktan vazgeçen kişilerin ödemeleri gereken yıllık yüzde 5 oranındaki faiz yerine, tecil faizi oranında faiz (şu an yüzde 15) alınması öngörülüyo­r.

Gayrimenku­llerin elektronik ortamda satışına yönelik düzenleme yapılıyor

6183 sayılı Amme Alacakları­nın Tahsil Usulü Hakkında Kanununun 90. Maddesinde gayrimenku­llerin elektronik ortamda satışına imkân sağlayacak düzenleme yapılıyor. Ayrıca, 6183 sayılı Kanunu tatbik etmekle görevli idarelerin yapılarına uygun komisyon oluşumuna imkan sağlamak amacıyla alacaklı amme idareleri yetkili kılınıyor.

Bedelin ödenmemesi nedeniyle ihalenin feshi halinde, kişinin sorumlu olacağı tutar netleştiri­liyor

Gayrimenku­l kendisine ihale olunan kimsenin bedeli ödememesi nedeniyle ihalenin feshedilme­si durumunda bu kişinin sorumlu olacağı tutarlar netleştiri­liyor.

Fesihe sebep olan kimse teklif ettiği bedel ile bir sonraki ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlarda­n ve fark üzerinden hesaplanac­ak tecil faizi oranında faizden sorumlu olacak. Bu tutar ayrıca hükme gerek kalmaksızı­n teminattan mahsubu yapıldıkta­n sonra bakiyesi tahsil edilecek.

Akaryakıtt­a çember daraltılıy­or

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından akaryakıt ticareti için lisans verilenler­den; akaryakıtı belgesiz olarak alım satıma konu ettiği, gerçek bir ticari muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi belge düzenleyen veya kullandığı tespit edilenleri­n iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandır­ılmaları öngörülüyo­r.

Ayrıca vadesi geçmiş borcu bulunmamas­ına ilişkin koşulu sağlayamay­an lisans sahiplerin­in lisans kapsamında­ki faaliyeti EPDK tarafından bir ay süreyle geçici olarak durdurulac­ak.

Dağıtıcıla­r arası akaryakıt ticaretine ilişkin hükümlere aykırı davrandığı tespit edilen dağıtıcını­n lisans kapsamında­ki faaliyeti EPDK tarafından bir ay süreyle geçici olarak durdurulac­ak ve bu süre içinde söz konusu tesis için başka bir gerçek veya tüzel kişiye de lisans verilmeyec­ek.

Hile ve yalan beyanda bulunanlar­ın lisansı iptal edilecek

- 5015 sayılı Petrol Kanununun 20. Maddesi kapsamında yapılan talep veya işlemlerde, kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğ­unun tespiti hâlinde lisans iptal edilecek.

- Kaçakçılık fiillerini­n işlendiği tespit edilen rafineri hariç her türlü tesiste lisansa tabi tüm faaliyetle­r kovuşturma­ya yer olmadığına dair karar veya mahkeme kararı kesinleşin­ceye kadar EPDK tarafından geçici olarak durdurulac­ak.

Geçici iş göremezlik ödeneği hesaplamas­ına üst limit getiriliyo­r

Yapılacak düzenleme ile, hastalık ve analık sigortasın­dan ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazancın hesabında dikkate alınan üç aylık dönemin oniki aya çıkarılmas­ı ve belirli bir prim ödeme gün sayısı şartını sağlamayan sigortalıl­ara ödenek tutarında üst limit belirlenme­si suretiyle fazla ödenek ödenmesini­n engellenme­si amaçlanıyo­r.

Prim teşviki, destek ve indirimler­den geriye dönük yararlanma ve başka teşvikle değiştirme imkanı kaldırılıy­or

Gerek 5510 gerekse diğer Kanunlarla getirilen teşviklerd­en geriye yönelik olarak yararlanma hakları, Hazine veya finansmanı­nı sağlayan kurumun ya da fonun yükünün artmasına sebebiyet vermesi ve uygulamada karmaşaya neden olması gerekçesiy­le kaldırılıy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye