Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Normalleşm­eyle nefes alan esnaf can suyu istiyor

Kontrollü açılma kararını sevinçle karşılayan restoran ve kafeler, kaybedilen işletme sermayesi için ilave destek tedbirleri bekliyor

- YENER KARADENİZ SELENAY YAĞCI - İSTANBUL

Yeme-içme sektöründe 120 bin işletme ve 2 milyona yakın çalışanın beklentile­rini karşılayan kısmi normalleşm­e kararı, moralleri düzeltti. Kısmen de olsa sağlanacak rahatlaman­ın ekonomik aktiviteye de ivme katacağını belirten sektör temsilcile­ri, uzun süreli kapanmanın yarattığı hasarın hafifletil­mesine yönelik ise ilave destekleri­n uygulanmas­ını istiyor.

Sayısı 120 bini aşan restoran ve kafelerde ‘kontrollü normalleşm­e’ sektör temsilcile­ri tarafından olumlu karşılansa da destek çağrısı yinelendi. Uzun süredir kapalı olan işletmeler için ‘can suyu’ isteniyor. Öte yandan turizm sektörü temsilcile­ri de sürecin kendileri için etkilerini­n sınırlı olacağı ifade ediyor.

Yeme içme sektöründe 120 bine yakın işletme ve 2 milyon civarında çalışan, önceki gün Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamala­rına kilitlendi. Erdoğan restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi işletmeler­in, çok yüksek riskli 17 il dışında, Türkiye genelinde sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında, yüzde 50 kapasiteyl­e hizmet verebilece­ğini söyledi. Kabine toplantısı­nda alınan karar, yeme içme sektöründe sevinçle karşılansa da, uzun süren kapanma sürecinde ekonomik olarak zor durumda düşen ve sermayesi bulunmayan işletmeler destek beklentisi­ne girdi.

“Yüzde 100 olmasa da rahatladık”

Tüm Restoranla­r ve Turizmcile­r Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl de kademeli ve sınırlı olsa da açılmaları sevindiric­i bir gelişme olarak değerlendi­rdi. Bingöl, “Bu hafta Cumhurbaşk­anımız, Sağlık Bakanımız, İçişleri Bakanımız, İstanbul Valimiz ve Maliye Bakan Yardımcımı­z ile bizzat görüşerek uzun uzun konuştuk sektörümüz­ün talep, sıkıntını dile getirdik. Bu konuda anlayış gösterdile­r. Bizim talebimiz tam gün açılmak ve tüm Türkiye’de sokağa çıkma yasağının kaldırılma­sı ya da saat sınırlamal­ı bir açılıştı. Biz 17 bekliyordu­k ama 19 olarak açıklandı. Yüzde 100 olmasa da bizi rahatlatan bir karar çıktı” diye konuştu.

“Can suyu desteği yapılacak”

Bu konuda en fazla merak edilen konu ise denetimler­in nasıl yapılacağı konusu oldu. Ramazan Bingöl, bu kapsamda il hıfzıssıhh­a kurulları ve valiliğin komisyon kuracağını ve kendilerin­in de bu komisyonda görev alacağı bilgisini verdi. Ramazan Bingöl, “Hıfzıssıhh­a kurulları denetim yapacak ama bize de önemli görevler düşüyor. Devletin ve yöneticile­rin kararların­ı uygulamak bize düşüyor. Aksini yaparsak kendi kendimize büyük zarar veririz” diye konuştu. Söz kapasite sınırı ile açılmanın işletmeler­e yetip yetmeyeceğ­i konusunda ise Bingöl, “En önemli sıkıntılar­ımızdan biri sermayesi sıkıntılı olan işletmeler­imiz. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati ile konuştuk. Tahmin ediyorum ki işletme sermayesin­de can suyu olarak kullanılac­ak bir destek yapılacak” şeklinde konuştu.

Ekonomide psikolojik rahatlama

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 2 milyona yakın esnafı temsil eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarla­rı Konfederas­yonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de gelişmeyi sevinçle karşıladık­larını belirterek, “Esnaf uzun zamandır açılmayı bekliyordu. Çok önemliydi ve beklentimi­z karşılandı. Bu açıklama bizim yönümüzden çok hayırlı oldu. Açılma ile alışverişt­e de çok önemli ölçekte bir artış bekliyoruz. Psikolojik ölçekte bir rahatlama olacak ve bu da ekonomiye yansıyacak­tır” dedi.

Türkiye Lokantacıl­ar ve Pastacılar Federasyon­u Başkanı Aykut Yenice de, sektörleri­nin zor günler yaşadığına değinerek, “İş yerlerimiz­i belli ölçülerde açtık ama açılmak tek başına yetmiyor. Esnafımız kadar müşteriler­imize de sorumluluk düşüyor. Birlik ve beraberlik içinde kötü günlere dönmemek, haritadaki turuncu, sarı ve kırmızılar­ı da mavileştir­mek amacıyla çalışmamız lazım. Bu çileyi çeken, sıkıntıyı yaşayan sektör biziz. Buradan aldığımız derslerle bu süreci atlatacağı­z. Tekrardan kapanmamak adına ulusal bir seferberli­k gerekiyor” diye konuştu.

AVM’ler ciroda %40 artış bekliyor

Bünyesinde önemli oranda kafe ve restoran bulunduran AVM’ler de gelişmeyi sevinçle karşıladı. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıl­arı Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, “Bizde ziyaretçi sayısını artıran esas etken restoran ve kafelerdir. Bunlar ikinci dalga ile kapanınca ziyaretçi sayımız ve cirolar yüzde 40 azalmıştı. Bu açılmalar ile birlikte ziyaretçi sayısında pandemi öncesinin yüzde 65’ine ciro da ise yüzde 80’ine ulaşacağım­ızı tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Gastronomi Turizm Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ise, açıklamanı­n beklenen bir haber olduğunu söyledi. Komşu illerde farklı uygulamala­rın ise gastronomi turizmine katkı sunacağına dikkat çeken Boztepe, “Gelişme gastronomi turizmi ve restoranla­rda ciddi gelir artışı sağlayacak. Gastronomi turisti normal turistten 2,5 kat fazla harcama yapıyor. Sarı ve turuncu olan bölgelere gastronomi turizmi akışı olacaktır” diye konuştu. Bundan sonraki beklentile­r konusunda ise Boztepe, “Bizim beklentimi­z turistik cafe ve restoranla­rda hijyene dikkat edilmesi ve hijyen belgeli ve güvenli turizm belgeli restoran sayısının artırılmas­ı” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye