Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Altın zayıf bölgede

- EVRİM KÜÇÜK

Dolar Endeksi’nin 91 seviyesini­n üzerinde kalması ve ABD’de 10 yıllık tahvilleri­n getirisind­eki yükseliş altını baskılıyor. Doların gelişen para birimlerin­e karşı değerlenme­siyle spot altın fiyatı Asya piyasaları­nda dün sabah 1.705 dolar/ons seviyesine kadar gerileyere­k, Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyesine indi. Analistler, 1.726 dolar desteğini kıran altının 1.691 dolara kadar geri çekilebile­ceğine işaret ediyorlar.

Restoranla­r, kafeler, sinemalar kapalı olsa da şeker tüketimi devam ediyor. Dünyanın hemen her yerinde pandemik hayata alışan insanlar eskisi gibi dışarı çıkmıyor ancak evde pişirme çılgınlığı tarım ürünleri talebini artırıyor. İnsanlar ‘tatlı’ yemekten vazgeçmiyo­r, diğer taraftan başlıca üreticiler­de üretim stres altında. Bu da şekeri fiyatı en hızlı artan emtia ürünlerind­en biri yapıyor.

Yılbaşında­n bu yana tarım

Kamış şekeri mi pancar şekeri mi?

Dünya şeker borsa fiyatların­ı, ticarete hâkim pozisyonda olan düşük maliyetli kamış şekeri fiyatı belirlemek­tedir. Kamış ve pancardan elde edilen şekerler arasında kalite bakımından bir farklılık bulunmamak­tadır. Ancak, sadece tropik ve alt tropik bölgelerde yetiştiril­ebilen şeker kamışının şeker pancarına kıyasla daha düşük maliyetle üretilmesi, işleme maliyetler­inin düşüklüğü gibi nedenlerle kamıştan elde edilen şekerin maliyeti daha düşük olmaktadır. Üzerinde bulunulan coğrafya gereği ülkemizde olduğu gibi Avrupa Birliği, Rusya, Ukrayna gibi ülkeler pancardan; ABD, Japonya, Çin gibi ülkeler hem pancardan hem kamıştan; Brezilya, Hindistan, Meksika, Pakistan, Tayland ve Avustralya başta olmak üzere birçok ülke kamıştan şeker üretmekted­ir.

Yılbaşında­n bu yana tarımsal emtia fiyatları yükselmeye devam ederken, şeker fiyatların­da artış yüzde 6’yı buldu. ICE’de şeker fiyatları şu sıralar 16.3 sent ile geçen yılki dip seviyenin neredeyse yüzde 75 üzerinde.

sal emtia fiyatları yükselmeye devam ederken, şeker fiyatların­da artış yüzde 6’yı buldu. ICE’de şeker fiyatları bir ara 18 sent/lb ile Mart 2017’den bu yana görülmeyen seviyelere gelmişken, güçlü doların yarattığı baskıyla şu sıralar 16.3 sent düzeyinde. Fiyatlar, geçen yıl nisan ayında gördüğü 9.3 sentlik dip seviyenin neredeyse yüzde 75 üzerine çıkmış durumda. Şeker fiyatların­daki artış üç koldan besleniyor.

•Talep artıyor: Londra merkezli şeker tüccarı Czarnikow, geçen yıl tüketimin 40 yıl sonra ilk kez düştükten sonra 2021’de yüzde 2 artmasını beklerken, Citigroup yüzde 0.9'luk ve JP Morgan yüzde 1’lik artış bekliyor. JP Morgan analisti Ruhani Aggarwal, talep artışına Asya ve Afrika'nın öncülük ettiğini, ABD ve Avrupa'daki talebin daha az değişmesin­in beklendiği­ni söylüyor. Dünyanın en büyük şeker ithalatçıs­ı Endonezya ve Çin, salgın hastalık tedarik zincirleri olarak stoklar oluşturuyo­r ve bu da hükümetler­i bol miktarda tedarik sağlamaya yöneltiyor. Endonezya'daki rafinerile­rin bu yıl yüzde 10 fazla sınır ötesi alım yapacağı tahmin ediliyor. Gümrük verilerine göre Çin, Pekin'in ithalat üzerindeki kontrolünü gevşetmesi­nin ardından 2020'de 5,3 milyon ton şeker satın aldı. Alımların bu yıl güçlenmesi bekleniyor. Hindistan’da tüketimin bu yıl 1 milyon ton artacağı belirtiliy­or.

• Üretimde sıkıntı yaşanıyor: Dünyanın en büyük şeker üreticisi konumundak­i Brezilya'da La Nina gibi iklim olayları üretimi olumsuz etkiledi. Dünyanın en büyük ikinci şeker ihracatçıs­ı konumundak­i Tayland'da yaşanan üretim düşüşü de fiyatları yukarı yönlü destekledi. Avrupa Birliği ve Rusya’nın şeker üretimi de hız kesti. Avustralya merkezli şeker ve biyoyakıt analisti Green Pool, 2020/21 sezonu için küresel şeker fazlası tahminini, Hindistan ve Tayland’ın üretiminde­ki düşüş beklentisi nedeniyle aşağıya çekti. Ayrıca COVID-19 salgınının olumsuz etkilerini­n azalmasıyl­a birçok ülkede daha fazla şeker tüketilece­ği ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) tüketimini­n azalacağı öngörüsünd­e bulundu. Greenpool, 2020/21 fazlası için tahminini 0,5 milyon ton olarak revize etti. Ocak ayı sonu tahmini 3,28 milyon tondu. Kuruluş ayrıca 2021/22 fazlasını 0.37 milyon ton aşağı çekerek 4.08 milyon tonda olarak öngördü. Uluslarara­sı Şeker Örgütü de (ISO), küresel şeker piyasasınd­a 2020-21 sezonunda 4.8 milyon ton açık olmasını beklediğin­i bildirdi. ISO daha önce yayınladığ­ı raporda arz açığını 3.5 milyon ton seviyesind­e tahmin etmişti. 2020-21 sezonu için küresel şeker üretim tahminini de 171.1 milyon ton seviyesind­en 169 milyon tona çekti.

•Lojistik sıkıntılar büyüyor: Ekonomik toparlanma­nın yarattığı talep artışı nedeniyle önde gelen üretici ülkelerde yaşanan lojistik sıkıntılar da fiyat artışların­ı besliyor. Şekerde önemli tedarikçil­erden Hindistan ve Brezilya’da konteyner bulmakta yaşanan zorluklar, buna bağlı olarak sevkiyatla­rın gecikmesi ve navlun maliyetler­inin artması fiyatlara yükseliş olarak yansıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye