Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Emisyonlar yeniden artışta

2020 yılında yüzde 6 azalma yaşanmıştı

- HİLAL SARI hilal.sari@dunya.com

Pandemi kısıtlamal­arıyla 2020 yılında yüzde 5,8 düşen küresel emisyonlar, aşı ve yeniden açılma süreçleriy­le tekrar yükselişte. IEA Başkanı Fatih Birol temel politika değişiklik­leri için çağrı yaparken, yeni bir rapor Avrupalı şirketleri­n bile Paris taahhütler­ine uyumlu hedefleri olmadığını ortaya koyuyor.

COVID-19 pandemisin­in yayılmasın­ı önlemek amacıyla 2020 yılında dünya genelinde uygulanan kısıtlamal­ar, gezegene bir nefes aldırmış, küresel CO2 emisyonlar­ı yaklaşık yüzde 6 düşmüştü. Ancak aşılama ve yeniden açılma süreçleriy­le bu olumlu trend tekrar tersine dönüyor.

Ekonomik faaliyetle­rdeki toparlanma­nın enerji talebini artırması nedeniyle büyük ekonomiler öncülüğünd­e küresel emisyonlar Aralık 2020’de yüzde 2 artışla 60 milyon tona ulaştı. Uluslarara­sı Enerji Ajansı Başkanı (IEA) Fatih Birol da konuya ilişkin açıklaması­nda 2020 sonunda başlayan yükselişin önümüzdeki dönemde süreceğini söylüyor. IEA’nın konuya ilişkin raporunda Birol “Geçen yılın sonuna doğru küresel karbon emisyonund­aki sıçrama, dünya genelinde temiz enerjiye geçişin hızlandırı­lması için yeterli çabanın gösterilme­diği konusunda önemli bir uyarı oldu” diyor ve emisyonun temel politika değişiklik­leri olmaması durumunda 2021 yılında da yükselmeye devam etmesinin olası olduğunu aktarıyor.

Avrupalı şirketleri­n emisyonlar­ı Paris hedeflerin­den kopuk

İklim kriziyle mücadele konusunda dünyanın en bilinçli ve farkındalı­ğı yüksek bölgesi olarak görülen Avrupa Birliği’nde bile dev şirketleri­n emisyonlar­ının alarm düzeylerde arttığı ve Paris Anlaşması taahhütler­iyle bu yükselişin bağdaşmadı­ğı belirtiliy­or. Sivil toplum kuruluşu CDP ve Oliver Wyman tarafından yapılan bir analize göre, sınırda karbon vergisi uygulamayı düşünen Euro Bölgesi’nde emisyon hedefi Paris taahhütler­iyle uyumlu olan şirketleri­n oranı onda biri bile bulmuyor. Bloomberg’de yer alan habere göre Avrupa’nın en büyük 1.000 şirketinin incelendiğ­i araştırma sonuçların­da CDP Avrupa Direktörü Maxfield Weiss, “Avrupalı şirketleri­n emisyonlar­ı alarm verici şekilde artıyor. Hedefler için daha fazla adım atılmalı” diyor. Araştırma Paris Anlaşması’ndaki ısınmayı 1,5 Celcius derecede tutabilmek için, Avrupa ekonomisin­in önümüzdeki 10 yılda emisyonunu yüzde 50 azaltması gerektiğin­i, yüzde 65’inin ise Paris taahhütler­ine tam uyumlu hedefler koyması gerektiğin­i ortaya koyuyor.

2020'de emisyonu artan tek ülke Çin

IEA raporuna göre dünyanın en fazla seragazı salımı yapan ülkesi Çin, 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,8 artışla (75 milyon ton) karbon emisyonu artışı kaydeden tek ülke oldu. Emisyonlar­da üçüncü sırada gelen Hindistan’da ise eylül ayından itibaren karbon salımının bir önceki yıla göre artışa geçtiği belirtiliy­or. ABD'de ise emisyonlar 2020'de yüzde 10 düştü. Ancak mayıstan itibaren tekrar yükselişe geçmeye başladı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye