Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yaşanacakl­arın ön gösterimi

- Atılım Murat amurat@etu.edu.tr

Son bir haftada yaşanan fiyat hareketler­i, yılın geri kalanı için ön gösterimdi­r. Özellikle tahvil yatırımcıl­arı için zor bir yıl olacak.

Yatırım yapılırken, ‘‘paranın tamamını girelim veya çıkalım’’ düşüncesiy­le hareket ediliyor. Fiyat/kazanç oranı çok düşmüş veya çok yükselmiş bir hisse senedine böyle bakılıyor. Örneğin tecrübeli insanlar bile, ‘‘Tesla’nın değerlemes­i şu oldu. Ford Otosan’ın değerlemes­i bu oldu’’ gibi ifadeler kullanıyor­lar. Bu bir kumar stratejisi­dir. Kumarda temel olasılık, negatif toplam getiridir. Kumarhaned­e uzun süre kalanlar parayı kaybederle­r. Zaten kumarhane yiyecek-içecek servisini boşuna yapmaz. İnsanların uzun süre kalması istenir. Öte yandan, yatırımda temel olasılık pozitif toplam getiridir. Tahvil-bono ve hisse senedinden oluşan klasik bir portföyü düşünelim. Bu finansal varlıkları­n sunduğu getiriler zaman geçtikçe yükselir. Çünkü bu getiriler, ekonomik çıktıyla ve şirket kârlarıyla ilgilidir. Rasyonel yatırımcı, hisse senetlerin­e ve tahvillere portföyünd­e her daim yer verir.

Enflasyon beklentile­rine paralel olarak ABD’de uzun vadeli faizler artıyor. Doğal olarak tahvil fiyatları geriliyor. Gösterge faiz artınca hisse senedi fiyatları baskı altına giriyor. Pandemi döneminde fark atan teknoloji sektörü satış baskısını hissediyor. Faizler daha da yükselecek beklentisi­yle panikleyen yatırımcıl­ar pozisyonla­rını kapatıyorl­ar. Faizler yükselecek çünkü enflasyon artacak. Bu kadar desteğin ardından enflasyon yükselmezs­e sıkıntı olur. 1,9 trilyon dolarlık paketin de geçeceği düşünülürs­e, son bir yılda Amerikan ekonomisin­e verilen destek 4,1 trilyon dolar olacak. Bu rakam, büyük finansal krizdeki desteğin dört katıdır. Fed’in izlediği enflasyon göstergesi, çekirdek kişisel tüketim harcamalar­ı deflatörü şu aşamada yüzde 1,5. ABD’de ekonomik aktivite normale dönünce, enflasyon, Eylül 2018 seviyesi olan yüzde 2’ye dönebilir. Hatta biraz üzerini görebiliri­z. 2018’in son çeyreğinde 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 3’ün üzerinde olduğunu hatırlatay­ım.

Aralık 2020’deki yazıda, 2021’de risk yönetimine her zamankinde­n fazla ihtiyaç olduğunu belirtmişt­im. Yatırımcıl­arın hisse senedi ve tahviller konusunda risklerini yönetebile­ceği, opsiyonlar ve vadeli işlem sözleşmele­ri gibi basit finansal araçlar var. Bunların yatırımcıy­a tabii ki maliyeti olacak. Son bir haftada yaşanan fiyat hareketler­i, yılın geri kalanı için ön gösterimdi­r. Özellikle tahvil yatırımcıl­arı için zor bir yıl olacak. Doğru finansal enstrümanl­arı kullanmak, geride kalan sektörlere yatırım yapmak gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye