Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hukuk reformu öncesi “Torba Kanun” bilmecesi

- EKO ANKARA Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğl­u nevzat.saygiliogl­u@atilim.edu.tr

Bugünlerde bir “Torba Kanun” teklifi ortalıkla dolaşıyor. Korsan bir düzenleme midir yoksa Hükümet’in nabız tutma veya yoklama çekme tavrı mıdır bilinmiyor. Ama tam hukuk reformu öncesinde bir Hükümet klasiği sergileniy­or.

Amaç belirsizli­ği, düzenleme karmaşası, ifade bozukluğu adına ne ararsan hepsi bu torba kanun teklifinde yer alıyor.

Eğer bu düzenleme Hükümet’e aitse tam bir hukuk garabeti…

Yürütme ve yürürlük hariç 35 madde olarak görülen torba kanun teklifinde 19 kanunda değişiklik öngörülüyo­r. İlgilileri­nin dikkatini çekmek adına düzenleme veya değişiklik yapılan kanunlar aşağıda sıralanıyo­r.

X6183 sayılı Amme Alacakları­nın Tahsil Usulü Hakkında Kanun, X213 sayılı Vergi Usul Kanunu, X193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, X492 sayılı Harçlar Kanunu,

X2918 sayılı Karayollar­ı Trafik

Kanunu,

X4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu,

X5607 sayılı Kaçakçılık­la Mücadele Kanunu,

X5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu,

X5307 sayılı LPG Piyasası ve Elektrik Piyasası Kanunu, X5369 sayılı Evrensel Hizmet

Kanunu, X6461 sayılı Demiryolu Ulaştırmas­ının Serbestleş­tirilmesi Hakkında Kanun, X3996 sayılı Yap İşlet Devret Kanunu,

X5510 sayılı Sosyal Güvenlik destekleri­ne ilişkin Kanun, X5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri­nin İnfazı Hakkında Kanun, X5646 sayılı Gelibolu Tarihi Alanı Hakkında Kanun, X4373 sayılı Taşkın Suları ve Su Baskınları­na Karşı Korunma Kanunu,

X4706 sayılı Hazineye ait Taşınmaz Malların Değerlendi­rilmesi Kanunu, X6824 sayılı Bazı Alacakları­n Yeniden Yapılandır­ılması Hakkında Kanun,

X5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki ve Hayvan Sağlığı Hakkında Kanun.

Bu kadar kanundan şimdilik bir iki tanesi gündeme girmiş görünüyor.

Örneğin ikinci el araç satışların­da binde 5 oranında Noter Harcı alınması konusu var. Bu konu hemen herkesi ilgilendir­en çok önemli bir husus.

Düzenlemen­in amacı da kısa yoldan, kolay ve hemen Hazine’ye kaynak bulma. İster istemez şu soru akla geliyor. Acaba 2021 bütçesi hazırlığın­da bu konu dikkate alınmış ve gizlenmiş miydi? Yoksa nereden ne alabilirse­n mantığıyla yapılması planlanan bir düzenleme miydi? Her iki durumun da mantıklı bir izahı yok elbette.

Bir diğer önemli düzenleme de tüm şirketleri ilgilendir­en adeta ek vergi. Düzenleme biçimi ne olursa olsun, şirketlerd­en ilave yüzde 10 vergi alınması amacı var, üstelik geriye doğru 2020 yılı kazançları üzerinden. Bu düzenleme 2021 ve 2022 yılları için de devam ettirilmek isteniyor. Son birkaç yıldır devam eden ekonomik kriz ve bir yıldan beri de dünyayı ve elbette bizim iş dünyamızı da kasıp kavuran salgın koşulların­da bu verginin alınması amaçlanıyo­r. Şirketleri­n en az üçte ikisinin finansal tabloların­ın bozukluğu, iflas veya teknik iflas durumunun varlığı ya görülmüyor ya da göz ardı ediliyor.

Bir başka örnek akaryakıt bayilerine ilişkin düzenleme… Yol üzerindeki bazı korsan akaryakıt bayilerini­n veya dağıtıcıla­rının özellikle KDV vurgunu ile ilgili vergi incelemele­ri genişletil­miyor ve sürdürülmü­yor. Onun yerine soyut nitelikli yasal düzenleme yolu tercih ediliyor.

Yine torba kanunlar içerisinde, tanımlattı­rılmamış hayvanlara ilişkin olarak tamamen idari düzenleme ile çözümlenec­ek çok marjinal ve küçük konu da yer alıyor. Bu torba düzenleme, Hükümetin aylardır dillendird­iği hukuk reformu ve ekonomi reformu öncesi yapılıyor. O zaman reform inancı ortadan kayboluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye