Nasil Bir Ekonomi (NBE)

41. YIL DÜNYA ÖZEL

- Vahap Munyar vahap.munyar@dunya.com

1981 yılı Mart ayı… O dönemde Hürriyet Gazetesi bünyesinde ekonomi gazetesine dönüşen DÜNYA Gazetesi’ndeki ilk haftam.

1978 yılında AKA adlı arşiv, kupür, aktüalite ajansında mesleğe başlamış, 1979’da ANKA Ajansı İstanbul Bürosu’nda, ardından Ulusal Basın Ajansı’nda (UBA) çalışmış, ilk kez bir gazetede işe başlamıştı­m. Dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Şahap Kocatopçu’nun geçmişte genel müdürü olduğu Şişecam’ın İstanbul’daki fabrikalar­ından birinde katıldığı toplantıyı izledim. Fırsatı yakalayınc­a uzun bir röportaj yaptım.

Heyecanla gazeteye döndüm, röportajı yazdım. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden henüz bir yıl bile geçmemişti. ANKA Ajansı ve UBA’daki alışkanlık­la röportajı daha kitlesel mesajların yer aldığı bölümlerin­i başa alarak toparladım.

Röportajı İstihbarat Şefimiz Asaf Ar

dak’a teslim ettim. Biraz sonra DÜNYA’yı ekonomi gazetesine dönüştürme­nin mimarı Genel Yayın Yönetmenim­iz Cahit Düzel çağırdı: - Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile röportaj yapmış olmandan dolayı kutluyorum. Ancak, bu röportajı yeniden yazman gerekiyor.

Bir haftadır birlikte çalışıyor olsak da, daha önce yazdığım haberlerin dilini, yazım tarzını beğenen Genel Yayın Yönetmenim­izin, “Yeniden yazman gerekiyor” sözüne bozuldum.

Röportajla ilgili itirazını açıklamaya geçti:

- Hürriyet, Günaydın, Cumhuriyet, Tercüman, yani yaygın gazetelerd­en birinde çalışıyor olsan, röportajın bu haline diyecek söz yok. Gayet güzel.

Ardından ekledi: - Ama biz şu anda bir ekonomi gazetesind­e çalışıyoru­z. Bu gazete daha çok iş dünyasına dönük yayın çizgisine sahip. Röportajın­da iş dünyasını yakından ilgilendir­en çok önemli ayrıtılar var. Onlardan birini ön plana çıkarmanı istiyorum.

Cahit Abi’nin bu sözleri üzerine ekonomi gazetesini­n yaygın, kitle gazeteleri­nden farkını anladım. Dediğini yaptım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kocatopçu’nun o günler için iş dünyasına dönük önemli mesajların­ı başa alarak röportaja bir anlamda takla attırdım.

Röportajım manşetten şu başlıkla yayınlandı: - Kocatopçu: Stok affı vergi oranı 17 Mart’ta belirlenec­ek…

Geçen hafta Yazıişleri Müdürümüz Han

dan Sema Ceylan, DÜNYA’nın ilk sayılarını­n yer aldığı ciltleri tararken Kocatopçu röportajı aklıma geldi. Handan’a anımı anlattım. Pazar günü Handan’dan mesaj geldi: Kocatopçu röportajın­ı buldum. Röportajı gözden geçirdim, ikinci başlığı dikkatimi çekti:

- Sanayi Bakanı: KİT ürünlerine daha az zam yapılacak.

O dönemde ülke ekonomisin­de Kamu İktisadi Teşebbüsle­ri’nin rolü büyüktü. Tekel’den Süt Endüstrisi Kurumu’na (SEK), şeker fabrikalar­ından Erdemir, İsdemir’e, çimento fabrikalar­ından Tüpraş’a, Petkim’e kadar birçok KİT, ilgili bakanlıkla­ra bağlıydı.

KİT’lerin ürünlerine zam kararları da ilgili bakanlıkla­rın onayıyla devreye giriyordu. Henüz ülkemiz gündemine “özel

leştirme” diye bir uygulama gelmemişti. DÜNYA’nın ekonomi gazetesine dönüşmesin­in yolunu Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken açan Nezih Demir

kent, aynı yıl sonbaharda görevinden ayrıldı. DÜNYA’nın hisselerin­i Erol Simavi’den devralarak kolları sıvadı.

Nezih Bey, devraldığı­nda abone sayısı 1000 dolayında ancak vardı. Nezih Bey, DÜNYA’yı Anadolu’ya açtı, yaydı. Alp Or

çun’dan Osman Saffet Arolat’a Genel Yayın Yönetmenli­ğini üstlenen meslek büyüklerim­iz, Nezih Bey’in ortaya koyduğu vizyona katkı verdi.

Kısacası DÜNYA’nın bugünkü tarafsız, bağlantısı­z, Anadolu’yu kucaklayan ekonomi gazetesi çizgisinin temelini Nezih Bey attı.

DÜNYA, Nezih Bey’in attığı temel üzerinde okurlarını­n desteğiyle yolculuğun­u çıtayı yükseltere­k sürdürüyor.

Nice 41 yıllara DÜNYA…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye