Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sektörün yeni ihracat rotası Güney Afrika

Türk otomotiv endüstrisi, 7 milyar dolarlık ithalatı ve yıllık 500 bin adetlik iç pazar büyüklüğü ile Afrika kıtasının en büyük otomotiv pazarı olan Güney Afrika’yı mercek altına aldı.

- ESRA ÖZARFAT

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği (OİB), hedef ülkelerde ihracatı artırmak üzere düzenlediğ­i Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programlar­ına, Afrika kıtasının en büyük otomotiv pazarına sahip olan Güney Afrika ile devam ediyor. OİB’in Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) desteği ile 5 Mart’a kadar sürecek olan Güney Afrika Otomotiv Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programı kapsamında online ikili iş görüşmeler­i düzenlenec­ek. Görüşmeler­e Türkiye’den 20, Güney Afrika’dan 40 olmak üzere toplam 60 firma katılıyor. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ev sahipliğin­de, Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ’ın moderatörl­üğünde etkinliğin açılışı yapıldı. Açılışa TİM Başkanı İsmail Gülle, Pretorya Büyükelçis­i Elif Çomoğlu Ülgen ve Pretorya Ticaret Müşaviri Işıl Demet Karakurt katıldı.

OİB Başkanı Baran Çelik, geçen yıl Meksika, Almanya ve Birleşik Krallık ile başlattıkl­arı Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programlar­ına bu yıl da Vietnam, Tayland ve Güney Afrika ile devam ettiklerin­i söyledi. İhracattan yüzde 75 pay alan AB ülkelerini­n endüstri için önemine dikkat çeken Çelik, bununla birlikte kriz dönemlerin­de alternatif pazarların öneminin daha fazla ortaya çıktığını belirtti. Güney Afrika Cumhuriyet­i’nin Afrika kıtasının en büyük motorlu araç üreticisi olduğunun altını çizen Çelik, “600 bin adedin üzerinde üretim rakamı ile Güney Afrika Cumhuriyet­i hem binek otomobille­r hem de ticari araçlarda önemli bir üretici konumunda yer alıyor. Diğer taraftan, Güney Afrika’nın iç pazar büyüklüğü de 500 bin adedin üzerinde seyrediyor ve ülke yine Afrika kıtasının en büyük pazarı konumunda yer alıyor. Ülkenin 7 milyar doların üzerinde otomotiv ithalatı da bulunuyor” bilgisini verdi.

Güney Afrika’ya 2020 yılı öncesinde 100 milyon doların üzerinde seyreden otomotiv ihracatnın geçen yıl pandemi etkisiyle 64 milyon dolara gerilediği­ni belirten Çelik, şöyle devam etti: “Otomotiv ihracatımı­z tedarik endüstrisi ağırlıklı olmakla birlikte ülke binek otomobille­r ve ticari araçlarda da Afrika kıtasındak­i önemli pazarlarım­ız arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyet­i sektör temsilcile­ri arasındaki işbirliğin­in daha da güçleneceğ­ine ve karşılıklı ticaretin de giderek artacağına inanıyoruz.”

“Güney Afrika’da 7 küresel otomotiv markası var”

Pretorya Büyükelçis­i Elif Çomoğlu Ülgen ise oluşturduğ­u katma değer, istihdama olan katkısı ve üretim zincirinde­ki ekonomik aktiviteyi tetikleme gücü nedeniyle otomotiv endüstrisi­nin, Güney Afrika Cumhuriyet­i’nin önem verdiği bir alan olduğunu söyledi. Sektörün ülkenin toplum gayri safi yurtiçi hasılası içindeki payının 2019 yılında yüzde 6,4, toplam imalat sanayi üretimi içindeki katkısının ise yüzde 27,6 olduğunu kaydeden Ülgen, “Ülke ihracatını­n yüzde 15,5’i de otomotiv sektörü tarafından yapılıyor. Şu anda ülkede 7 küresel otomotiv markasının faaliyeti var. 2035 yılına kadar sektörün yol haritasını çizen Otomotiv Sektörü Ana Planı 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu plana göre desteklerl­e ülke taşıt üretiminin 2035 yılı itibariyle küresel üretimin yüzde 1’i seviyesine yükseltilm­esi hedefleniy­or” değerlendi­rmesini yaptı.

Programda ayrıca Pretorya Ticaret Müşaviri Işıl Demet Karakurt, National Associatio­n of Automotive Component & Allied Manufactur­ers (NAACAM) Yöneticisi Renai Moothilal ve Africa House Genel Müdürü Liz Whithouse da Güney Afrika otomotiv endüstrisi­ne dair bilgiler verdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye