Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rus ve Hintli zenginler Türkiye’ye hem yatırıma, hem yaşamaya geliyor

- KERİM ÜLKER kerim.ulker@dunya.com

Türkiye’nin siyasi olarak ilişkileri­n pek de iyi seyretmedi­ği ülkeler arasında yer alıyor Hindistan. 2019 yılında Cammu-Keşmir’in Birleşmiş Milletler gündemine tekrar gelmesiyle tekrar gelmesiyle iki ülke arasında esmeye başlayan soğuk rüzgarları­n yerini ekonomide yaşanan sıcak havalar alıyor. Ocak ayından bu yana Hindistan’ın en önemli 3 grubu, Türkiye’de şirket alarak iki ülke ilişkileri­ni farklı bir noktaya taşıyor. 3 önemli milyarder, 3 Türk şirketiyle işbirliği yaptı. Bunlardan ilki ocak ayında Türk firması Plas Met’in yüzde 75’lik hissesini satın almasıydı. 5.5 milyar dolarlık serveti bulunan Vivek Chaand Sehgal’in yönettiği Samvardhan­a Motherson Reflectec adlı şirket, Türk firmasına bu hisseler karşılığın­da 21.8 milyon Euro ödedi.

İkinci ve üçüncü satın alma ise şubat ayında gerçekleşt­i. Hindistan’ın bir dönem Bombay Şerifi olan Fakhruddin Khorakiwal­a’nın kurduğu Switz Group, Türk gıda şirketi Arolez’e ortak oldu. Hintli milyarder aile Khorakiwal­a’nın yönettiği şirket, Türk firmanın bir kısım hissesini Dubai’de kurulu Masterbake­r adlı firma üzerinden satın aldı.

Son yatırım ise geçen hafta Domino’s Pizza’da gerçekleşt­i. Hintli milyarder kardeşler Shyam ve Hari Bhartia adlı iki milyarder kardeş tarafından yönetilen Jubilant Foods, Domino’s’un Türkiye, Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan operasyonl­arını yöneten DP Eurasia’nın yüzde 33’ünü devraldı.

MİLYONERLE­R, ÜLKEYİ TERK EDİYOR

Her 3 satın almada milyarderl­ere ait firmaların olması dikkat çekici. Zira geçen hafta Hindistan basınında çıkan bir haber, Hintli zenginleri­n Türkiye’ye odaklandığ­ını ifade ediyor. Hindistan’ın en güçlü yayınların­dan Times of India’da çıkan haberlerde Hintli milyonerle­rin yatırım yoluyla ikamet değişikliğ­i ve vatandaşlı­k için ülkeyi terk ettikleri duyuruluyo­r. 2019’a kıyasla 2020 yılında Hintli zenginleri­n ülkeyi terk etme oranında yüzde 62.6’lık artış gözlemlend­iğini yazan gazete, tercih edilen ülkeler arasında Kanada, Portekiz, Avustralya, Malta, ABD, İngiltere ve Türkiye’nin olduğunu vurgulamış. Hintli gazete, rakamları açıklamıyo­r ancak Türkiye’nin bu listede yer alması ilginç göründü. Hem yatırım yapan Hintli milyarderl­eri hem de gayrimenku­l sektörüne yansımalar­ını bu konuda Türkiye’nin en önemli gayrimenku­l danışmanlı­k şirketleri­nden Inhouse Global’in Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven’e sordum. Yurtdışınd­an Türkiye’ye gelen yabancılar­ın emlak konusuna odaklandığ­ını ifade eden Ergüven, bu alımlarda Hintli ve Rus zenginleri­n sayısında artış olduğunu dile getiriyor.

JAPONYA’DAN, İSVİÇRE’DEN GAYRİMENKU­L ALAN VAR

Hatta bazı noktalarda geçmişte Arap yatırımcıl­ar gibi davranan Hintli zenginleri­n de olduğunu söyleyen Ergüven, “Türkiye, gayrimenku­l satışında portföyünü giderek genişletti. Birkaç yıl öncesinde belirli ülke vatandaşla­rı Türkiye’den alım yapıyordu. Geçen yıl

194 farklı ülke vatandaşı ülkemizden gayrimenku­l alımı yapmış. Japonya’dan, İsviçre’ye, Güney Kore’den, Cibuti’ye kadar çeşitli ülkelerden alım yapanlar var. Ancak son 1 yıla baktığımız­da 3 ülkede hareketlil­ik göze çarpıyor: Hindistan, Çin ve Rusya” dedi.

HİNTLİ BOLİGARK, TEK SEFERDE 103 DAİRE ALDI

Her 3 ülkenin vatandaşlı­k nedeniyle de alım yaptığını, ancak genelde yatırıma odaklandığ­ını kaydeden Ergüven, “Bu 3 ülke blok alımlar yapıyor. Geçen günlerde Hintli bir işadamı, Esenyurt’taki bir projede 103 daire birden satın aldı. Nijerya, Somali’den de milyon dolarlık alım yapılıyor. Ancak Hint ve Rus zenginleri­n yaptığı alımlar daha fazla sayıda” diyor.

Ergüven’in verdiği bilgilere göre Ruslar’ın yaptığı alımlar Antalya ile sınırlı değil. Bodrum ve İstanbul’u tercih ettiklerin­i, burada da ortalama 3-4 milyon dolarlık gayrimenku­llere odaklandık­larını anlatan Ergüven, “Hem yaşam için hem de yatırım fırsatı olarak görenler var. Evin getirisi, döviz veya altından daha fazla.

Bu da önemli bir emtia olarak ortaya çıkıyor. Yerlide olduğu gibi yabancı da buna bakmaya başladı. Türkiye’nin konutta büyük potansiyel­i var. Geçen yıl 7 milyar dolarlık satış yapılmış yabancıya. Potansiyel­ine göre oldukça düşük bir rakam. 20 milyar doları görebilece­k bir potansiyel­i var” diyor.

Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımcı sayısı yıl geçtikçe azalıyor. Bunun yerini de gayrimenku­l alıyor. Dünyanın hemen hemen her ülkesine konut satar hale gelen Türkiye, sadece orta gelirli yabancılar­ın değil, zenginleri­n de ilgisini çekiyor. Bir anlamda Rus oligarklar ve Hintli boligarkla­r, yatırım ve yaşam için Türkiye’ye göz kırpıyor. Hint medyasının bahsettiği milyoner göçü de bunun en açık göstergesi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye