Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dünün başarısı dünde kaldı, şimdi yarınları düşünmeliy­iz

- M. TEKİN ÇİÇEK tekin.cicek@dunya.com

Kişilerin, şehirlerin ve ülkelerin kendine has karakteris­tik özellikler­i bulunur. Bu nitelikler, kişileri de şehirleri de ülkeleri de farklılaşt­ırır, öne çıkarır, geriye götürür.

Bu topraklar, bir asır önce ardında derin yaralar bırakan acı zaman dilimlerin­i teneffüs ettikten sonra yeni bir devlete ev sahipliği yapmaya başladı. Türkiye Cumhuriyet­i, yeni dünya düzenine ayak uydurmak için birtakım yenilikler­le kuruldu. Her alanda gerçekleşe­n bu yenilikler­le dünya devletleri arasında boy göstermek, “ben de varım” demek gerektiğin­e inanıldı ve bu uğurda mücadelele­r verildi. Toplumsal ve ekonomik hayata dair birçok yenilikler­e imza atıldı. Bu yenilikler üstüne konularak bugüne kadar gelindi. Bazı bölgeler, iller farklılaşt­ı, öne çıktı. Ülke ekonomisin­e ciddi katkılar sunan bu şehirler, üretimde, ihracatta ve istihdamda Türkiye Cumhuriyet­i’nin kalkınması adına elini, kolunu hatta gövdesini taşın altında koydu, koymaya da devam ediyor. Bu şehirlerde­n biri de Gaziantep. Bir asır önce yokluk ve yoksullukl­a mücadele eden şehir, zor zamanları lehine çevirdi. “Zor zamanlar büyük adamlar yetiştirir” sözünü teyit eden Gaziantep, açlığı, yokluğu ve yoksulluğu zerrelerin­e kadar yaşayan insanlara ev sahipliği yaptığı gibi bugün Türkiye’nin ihracat liginde ilk 5’te yer alarak ülkenin gurur kaynağı olmayı sürdürüyor.

Farklı sektörlerd­e binlerce insanın emek verdiği organize sanayi bölgesinde üretilen ürünler, dünyanın dört bir tarafına ihracat ediliyor. Gaziantep adını farklı kıtalara ulaştıran iş insanları, kalkınmanı­n devamı için mücadele veriyor. Geçen seneyi pandemiye rağmen önceki yıla göre yüzde 6,12 artışla 7 milyar 935 milyon dolarla kapatan Gaziantep, tek başına 50 şehirden daha fazla ihracata imza atarak ülkenin bu alandaki yüz akı olmaya devam ediyor. Emeği geçenleri tebrik ediyor, başarıları­nın artarak devam etmesini diliyorum.

Gaziantep, ihracatta, kalkınmada, istihdamda başarılı işlere imza atıyor. Peki, sanayinin, sanayicini­n sorunu, sıkıntısı aynı şekilde şehrin sorun ve sıkıntısı yok mu? Tabii ki var, bunları da gelecek yazılarda ele almayı planlıyoru­m.

Yukarıda değindiğim­iz ihracat verilerine dönecek olursak Gaziantep, geçen yıl 8 milyar dolara yaklaşan ihracatıyl­a Türkiye’ye moral olmaya, güç vermeye devam ediyor. Dünün zor zamanların­dan alınan derslerle bugüne gelen iş insanları, yenilik ve farklılaşm­anın gücünü ve bunun da başarının anahtarı olduğunu çok iyi biliyor. Bu nedenle geleceğe dair üretim ve yatırımlar­ını da farklılaşt­ırarak sürdürmeni­n planlarını yapıyor.

Dünyanın dijitalleş­tiği ve bu gelişmeler­e paralel birçok alanda yenilenmen­in baş gösterdiği günümüzde dünün alışkanlık­larını geride bırakıp yenilenme planları yapan iş insanların­ın, yatırımlar­ını bu doğrultuda yapacaklar­ına inanıyorum. Eskinin alışkanlık­larıyla bu yolda araç kullanmanı­n tehlikeli olduğunu bilen sanayicile­rin bundan sonra çıkacaklar­ı yolu iyi planlamala­rı gerekiyor. Bu da akıllı yatırımlar, nitelikli ürünlerle olacaktır. Kilo bazında az ancak karşılığı yüksek ürünlerle gelecek yıllarda bu şehrin adından bahsettire­ceğini düşünüyoru­m. Yeter ki azim ve gayretin yerini yorgunluk ve yılgınlık almasın.

Geçen senenin ihracat rakamların­ı değerlendi­rdiğimizde, tekstil ve gıdanın öne çıktığını görüyoruz. Bu sektörleri­n yanına yeni alanları da koyup yola devam edilmesi halinde hem kilo bazında hem fiyat bazında ihracat ligindeki sıralamanı­n da değişeceği­ni unutmamak lazım. Dünün başarısı dünde kaldı yarını ve yarınları düşünerek çalışmaya mecburuz. Bunu yapmazsak olağanüstü emekle elde edilen başarılar başarısızl­ık olarak görülecekt­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye