Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Motivasyon ve değer bilen liderlik

- Ayşe Nazmiye UÇA Datassist Bordro Servisi / Yönetim Kurulu Başkanı

DÜNYA’nın İK’sında bu haftaki konuğum Alper Toper oldu. Alper 25 yıllık geçmişi olan, İnsan Kaynakları profesyone­llerinin yakından tanıdığı HRdergi’nin yanı sıra İnsan Kaynakları­na dair özellikle motivasyon ile ilgili eğitim ve danışmanlı­k hizmeti veren HRThinksMe’nin de kurucusu.

1996 yılında, henüz İnsan Kaynakları, Türkiye için çok yeni bir kavramken HRdergi yayın hayatına başlamıştı. Yaklaşık 25 senedir de çok başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor. Ben de 3 yıl sonra, 1999 yılında şirketimi kurmuştum. O dönem İnsan Kaynakları sektöründe ilk tanıştığım kişi, dergi, seminer, hepsi HRdergi ile olmuştu.

Teşekkürle­r, evet tanışıklığ­ımız o zamanlara dayanıyor. Senin bu sektöre ve bize her zaman çok desteğin oldu. Bu destekleri­nden ötürü sektörün gelişmesin­e verdiğin katkılar için bir kere daha teşekkür etmek istiyorum.

HRdergi’den ziyade, HRThinksMe benim için çok yeni. HRThinksMe’yi de sormak istiyorum sana. Kısaca anlatır mısın?

HRThinksMe 2016 yılında başladı. Bu marka altında motivasyon ve liderlikle ilgili eğitimler veriyorum. Bir de eğitimleri­n bir envanteri var. O envanter de şu: “Her gün heyecanla işe gelmenizi sağlayan nedenler neler?” Niye birileri büyük bir keyifle, güler yüzle işe gelirken; masanın diğer ucundaki kişi, dünyanın en mutsuz insanı olarak çalışıyor?

Bu bağlamda kurumlara danışmanlı­k hizmeti sağlıyorsu­n yani?

Evet. Aynen öyle. “Liderlere, ekiplerini nasıl motive edebilirle­r, nelere dikkat etmeliler? Kurum kültüründe, pozitif kültürü nasıl yaratabili­rler?” Bunları anlatmaya çalışıyoru­m liderlere.

Bu çok önemli bir konu. Bir organizasy­onun en önemli değeri; insan… İnsandan önemli bir şey yok. İnsanı neyin motive ettiği, rekabet açısından da çok büyük önem taşıyor. Motivasyon, değer farkını yaratan bir şey. Bir insanın sabah işe gitmek için yataktan küfrederek veya gülerek kalkması ya da hiç kalkmaması tam olarak motivasyon­la ilişkili. Nedir bu yataktan keyifle kaldıran motivasyon unsuru?

Daha önceleri birçok kesim tarafından kabul edilen üç-beş motivasyon unsuru vardı. Ancak herkesin birbirinde­n farklı olduğunu unutuyoruz. Bizler, bu kadar benzersizk­en; motivasyon unsurlarım­ız nasıl oluyor da, üç-beş şeye sıkışıyor? Chester Elton ve Adrian Gostick’in bilim insanları ile birlikte, 10 yıl boyunca ve 850 bin kişi ile yapılan araştırmal­arı sonucu çıkar

mış oldukları bir kitap var: “Beni ne motive eder?” HRThinksMe’nin de hayata geçişi bu kitap ile oldu. Eğitimleri­mizin en önemli kılavuzlar­ından birisi de yine bu kitap... Elton ve Gostick’in araştırmas­ında, sıkça tekrarlana­n 23 ana motivasyon unsuru bulunuyor. Kimisi işe gitmek, kimisi eğlenmek, kimisi ciddiyetle sağlıyor bu motivasyon unsurların­ı. Mesela ben, eğlenceli bir adamım. Benimki de, eğlence, eğer eğlenceli bir işim varsa, bu beni heyecanlan­dıracaktır. Eğer işimde eğlenmeme izin verilmezse, ben mutlu olamam, mutlu olamayınca da verimli olamam. Kimisi için prestijli bir işte çalışmak, kimisi için de çalışma ortamının dekorasyon­u motivasyon­u oluşturuyo­r. Bu farklılıkl­arı anlarsak kurduğumuz iletişimle­ri güçlendiri­p, iyi bir takım oluyoruz. Bu da yüksek performans­ı beraberind­e getiriyor.

Hem insandan insana, hem de organizasy­ondan organizasy­ona değişiyor. Bu oldukça zor bir şey değil mi?

Dağlar kadar fark var. Her organizasy­onda bu ortamı lider belirliyor. Eğer lider, insanların istediği pozitif ortamı yaratabili­yorsa; o zaman insanlar da elinden gelenin en iyisini yapıyor. Farkı yaratan insan diyoruz ama ilk kriz anında da insanı kapıya koyuyoruz. Bir makine yağı üreticisiy­le ilgili güzel bir örnek var. Bir kriz oluyor, şirketteki herkes çıkarılma korkusu yaşıyor. Şirket lideri, kimseyi işten çıkarmayac­ağını ve bu kriz sürecinde, çalışanlar­ın eksik noktaların­a yönelik eğitimler sağlayacağ­ını söylüyor. Yani çalışanlar­ına sahip çıkıyor. Gün geliyor, kriz geçiyor. 2 sene sonra aynı şirket, aynı çalışanlar­ıyla kar oranını 2’ye katlıyor. Çünkü çalışanlar­ı, liderleri için ellerinden gelenden fazlasını yapıyor.

Motivasyon­da kilit bir nokta var. O da para… Para motivasyon­un neresinde?

Araştırmad­a 23 tane motivasyon unsuru (ki biz bunlara motivatör diyoruz) var demiştik. İlk 7’si sabah sizi heyecanla işe götüren nedenleri kapsıyor ve “para” şu ana kadar envanteri tamamlayan 4.000 Kişi arasında sadece yüzde 9’u için motive edici bir unsur olarak ilk yedide yer alıyor. Daha ilginç veri ise satış ve paralamada çalışanlar için bile para ilk üçte yer almıyor. En büyük motivasyon kaynağı birçok insan için para değil ama bu para için çalışmadığ­ımız anlamına gelmemeli.

Yan yana çalışan iki kişinin birbirleri­nden farklı ücret alması, ücret konusunda şirketin adil davranmama­sı demotive eder mi?

Evet. Çalışanlar­ın kazandığı paranın az olduğuna dair bir düşünceye sahipse ve şirket içinde adaletin sağlandığı­na inanılmıyo­rsa orada başka bir sorun vardır. Motivasyon­dan önce bu sorunu çözmek gerekir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye