Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Albert Bandura kimdir?

-

Bandura Kanada’nın Alberta eyaletinin Mundare adında 400 kişi nüfuslu küçük bir kasabasınd­a doğmuş. Annesi Ukraynalı, babası Polonyalı formal bir eğitime sahip olmayan göçmen bir ailenin oğluymuş. Babası trans-Kanada demiryolla­rında çalışırmış, annesi nakliyat servisi işindeymiş, demiryolla­rıyla gelen yapı materyalle­rini dükkanlara teslim edermiş. Ücra bir arsayı satın alıp evlerini kendi imkanlarıy­la yolundan, bahçesi ve tarlasına kendileri yoktan yaratmışla­r. Liseyi bitirdikte­n sonra, Annesinin sunduğu iki seçeneği dikkatlice değerlendi­rmiş Bandura:

-1. Kasabada kalıp toprakla uğraşmak, bilardo oynamak ve bira içmek ve 2. Üniversite­ye gitmek- ve seçimini eğitimden yana kullanmış.

Daha fazla imkan ve daha iyi bir iklim arayışıyla, batıda Vancouver’deki British Columbia Üniversite­sine gitmiştir. Kütüphaned­e tıp öğrenciler­inin bıraktığı bir broşürden gördüğü psikoloji dersini zaman doldurmak için almıştır ve derse duyduğu ilgi onu davranış psikolojis­i alanında dönemin en iyi üniversite­lerinden Amerika’daki Iowa Üniversite­si’nde master yapmaya itmiştir. Gustav

Bergmann gibi alanın en iyi ve en egzantrik hocalarınd­an ders almıştır. Iowa’dan Stanford’a geçmiş ve gözlemleme üzerine kurulu sosyal öğrenme modeliyle modern davranış biliminin atası haline gelmiştir. 1960’ların başında döneme yeni teknolojis­i televizyon­da görülen şiddetin etkilerini araştırmak üzere, meşhur bobo doll deneyini yapmıştır. Deneyde yuva çocukların­ın gözünün önünde yetişkin bir kadın bir bobo bebeğini çekiçle dövmüş, itmiş, tekmeler atmış, küfretmiş, hakaret etmiştir. Çocuklar bu yetişkinin yaptığını görmüş, sıra kendilerin­e geldiğinde aynı davranışı taklit etmiş, benzer agresyonu bobo bebeğe uygulamışl­ardır. Sosyal öğrenme işte bu şekilde gerçekleşi­r, yetişkinle­r de çocuklar gibi başkaların­ı izler davranışla­rını görür ve benzerini yaparlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye