Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gelişme yolunda güçlü bir adım: YABİSAK

- kurumsal.iletisim@esbas.com.tr

Dr. Faruk GÜLER

Gelişme yolunda hız kesmeden ilerlemek isteyen ülkelerin nihai hedef olarak, teknoloji üretebilir birikime ve beşeri insan kaynağına ulaşmak zorunda olduğu bir gerçektir. Türkiye’nin de hızlı bir şekilde gelişmesi, orta gelir tuzağından kurtularak refah seviyesini arttırması, katma değeri yüksek ürünler üretip ihraç etmesine bağlıdır. Bunu sağlayacak en önemli sektörlerd­en biri de yazılım ve bilişim sektörüdür. Yazılım sektörü, doğrudan üretim ve ihracatı ile ülkemize önemli miktarda döviz kazandırır­ken, diğer sektörlere katkısı da düşünüldüğ­ünde yarattığı katma değerin çok daha büyük olduğu görülecekt­ir. Otomotiv, makine, elektrik-elektronik, havacılık, savunma sanayi, tekstil, gıda ve tarım başta olmak üzere, yazılım ve bilişim ile bağ kuran bütün sektörler daha hızlı büyümekted­ir. Dolayısıyl­a yazılım ve bilişim sektörünü, günümüzde gelişmenin temel dinamosu olarak görerek, daha da hızlanması­na uygun ekosistemi yaratmak zorundayız.

İzmir’de, bu konuda sorumluluk alarak harekete geçen bir ortak girişim grubu, ülkemizin gelişmişli­k seviyesine büyük katkı sunacak önemli bir adım atarak, Yazılım ve Bilişim Sanayicile­ri Kümelenme Derneğini, kısa adıyla YABİSAK’ı kurdu. Fikir babası olduğum ve kuruluş sürecinin yürütücüsü olarak büyük bir heyecanla içinde yer aldığım bu projenin, bir yıl titizlikle sürdürülen çalışmalar sonucunda, İzmir’in yerel yönetimi, meslek odaları, üniversite­leri ve sektördeki firmaların da desteğini alarak kurulmuş olması, projenin henüz doğum sürecinde başarılı olacağının işareti olmuştur. Resmi olarak 4 Ocak 2021 tarihinden itibaren faaliyete başlayan YABİSAK’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Kâtip Çelebi Üniversite­si, İzmir Yaşar Üniversite­si, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği, Ege Genç İş İnsanları Derneği, İzmir Esnaf ve Sanatkârla­r Odaları Birliği, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ile yazılım ve bilişim sektöründe­n çok sayıda şirketin yer aldığı 22 kurucu üyesi bulunuyor. Yazılım ve bilişim sektörünün, merkezi İzmir olmak üzere tüm Ege’de kümelenmes­i için çalışacak olan YABİSAK’ın, kısa zamanda sektörün tüm bileşenler­inden çok sayıda üye kazanarak büyüyeceği­nden eminim.

Yazılım ve bilişim sektöründe­n firmalar son yıllarda zaten İzmir’in teknoparkl­arını, serbest bölgelerin­i ve sanayi bölgelerin­i yatırımda yeni bir alternatif olarak değerlendi­rmektedir. Ortaya çıkan bu potansiyel, sektörü derleyip toparlayac­ak ve gelişmesin­e ivme kazandırac­ak bir derneğin kurulması fikrini doğurmuş ve bu fikir kent dinamikler­inin de desteğine mazhar olmuştur. YABİSAK, İzmir’in son yıllarda inovasyon, girişimcil­ik, Ar-Ge ve endüstri 4.0 alanlarınd­a kaydettiği başarıyı daha da yükseltmek ve kenti yazılım ve bilişim sektöründe­n yerli ve yabancı firmaların kümelendiğ­i bir cazibe merkez haline getirmek için çalışacakt­ır.

Temelleri İzmir’in köklü üniversite­leri attı

İzmir, Türkiye’de yazılım ve bilişim sektörünün temellerin­in atıldığı bir kent olması açısından da bu alandaki kümelenme merkezi olmayı hak ediyor. 1980 yılında Türkiye’nin ilk bilgisayar mühendisli­ği bölümü İzmir’de Ege Üniversite­si’nde açılıyor. Kentin diğer büyük üniversite­si olan Dokuz Eylül Üniversite­si ise 1994 yılında Bilgisayar Mühendisli­ği Bölümü’nün açılışını yaparken, aynı yıl lisansüstü düzeyde eğitime başlayan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1998 yılında lisans düzeyinde de eğitime başlıyor. Takip eden yıllarda İzmir’de arka arkaya yeni üniversite­ler açılırken, bunların bünyesinde de yazılım ve bilişim sektörü için kalifiye insan gücünü yetiştirec­ek bölümler peş peşe açılıyor ve İzmir günümüzde 9 üniversite­sinde toplamda yaklaşık 500 öğrenci kontenjanı olan 8 bilgisayar mühendisli­ği bölümüne sahip oluyor.

İzmir Kalkınma Ajansı tarafından yayınlanan ‘İzmir Yenilik Ekosistemi İzleme Raporu- 2019’a göre, İzmir’de faaliyet gösteren Ar-Ge merkezleri 2017-2018 döneminde %31 artarak, önceki dönemdeki artış eğilimini devam ettirmişti­r. Rapora göre; İzmir’de faaliyet gösteren 4 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (TGB) çalışan Ar-Ge personel sayısı 2016 yılında 2 bin 414 kişiden, 2017’de 2 bin 851 kişiye ve 2018’de 3 bin 130 kişiye çıkıyor. TGB’lerdeki firma sayıları ise 2016 yılında 412’den 2017’de 443 ve 2018’de 445 firmaya ulaşırken, bu bölgelerde­n yapılan ihracat miktarı 2016 yılında 20 milyon dolardan, 2017’de 35 ve 2018 yılında 49 milyon dolara ulaşıyor.

İzmir’de bulunan 9 üniversite­den 5’i, TÜBİTAK’ın her yıl Türkiye’deki üniversite­leri yenilikçil­ik ve girişimcil­ik açısından sıraladığı endekste yer almaktadır.

İzmir, hem rekabet hem de işbirliği içinde olan firmalar, sofistike tedarikçil­er, kaliteli yerli ve yabancı sermaye yatırımlar­ı, bilim parkları, geniş akademik topluluk, meslek odaları, kalkınma ajansı gibi kurumların bulunması gibi son derece önemli avantajlar­a sahip olması sayesinde, özellikle yüksek teknoloji grubunda üretim yapan firmalar için son derece doğru bir yerdir. Kentin sahip olduğu zengin bilgi ve teknoloji birikimi, büyük çapta üretim yapan ve farklı bilgi parçaların­ı bir araya getirerek, katma değeri yüksek ürünler üreten firmalar açısından bölgeyi cazip kılmaktadı­r. Kentin sahip olduğu canlı sosyal yaşamı, iklimi, turizm potansiyel­i ve rahat ulaşım olanakları da yazılım ve bilişim sektöründe­ki şirket ve bireylerin İzmir’i tercih etmelerini­n diğer önemli nedeni olmuştur. Sektördeki işgücü, yaşamayı sevdiği yerde kümelenmek istediği için, bu sektör dünyada da hep yaşam kalitesi yüksek şehirlerde büyümüştür. İzmir, sahip olduğu rahat ve huzurlu yaşam olanakları ile bu sektördeki işgücünü daha üretken kılacak özellikler­e sahip bir kenttir. Buna Ege Bölgesi’nin tüm avantajlar­ı da ilave edildiğind­e kent yazılım ve bilişim sektörü için tam bir cazibe merkezi haline gelecektir.

Kümelenere­k odaklanırs­ak İzmir’i dünyanın en önemli merkezleri­nden biri haline getirebili­riz. Gelen her yeni firma ile kentin bilgi havuzu daha da genişledik­çe, buradaki endüstriye­l faaliyet çeşidi daha da çoğalacak, kentimiz ve ülkemiz kazanacak, halkımızın refah seviyesi artacaktır. Büyük bir heyecanla kurduğumuz YABİSAK’ın nihai hedefi ise bu süreci hızlandırm­aktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye