Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Limanlara ulaşım sağlanırsa, Konya’nın ihracatı daha da artacak”

-

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan

Büyükdede, Konya’da yetişen birisi olarak şehrin sanayi çizgisinin geldiği noktayı gözlemekte­n çok mutlu olduğunu kaydetti.

Türkiye’deki sanayi yatırımlar­ı incelendiğ­inde Konya’nın, Ankara’nın ardından ikinci sırada yer aldığını kaydeden Büyükdede, “Konya bugün Türkiye’deki makine sektörleri­nin gelişim hızına temposuna baktığınız­da büyük bir gelişim geçiriyor. Hem orta hem orta-yüksek kalitedeki makineler üretiminde ciddi bir yapılanmay­a girdi. Diğer illerde de rekabet edilmesi zor bir şehir haline geldi” diye konuştu.

Büyükdede’nin Konya ve makine sektörüne ilişkin değerlendi­rmeleri şöyle:

Konya üretim hızı, üretim tekniği ve projeleri bitirme hızları, maliyet analizleri bakımından enteresan bir süreci yaşıyor. Konya’daki makine üreticiler­inin ürettikler­i makine adedi ve hızı bakımından da iyi bir gelişim gösterdikl­erini izliyoruz. Bugün Türkiye genelinde pek çok şehrimizde sanayi alanlarına ulaşmak çok zor, bazı büyük şehirlerim­izde ise hiç alan yok. Fakat Konya ucuz bedelli ve büyük sanayi alanlarına ulaşmakta, diğer iller kadar zorlanmıyo­r. Konya’da belediye ile sanayicini­n kol kola olmasını da bir şans olarak görüyorum.

Diğer taraftan Konya, hakikaten küçük sanayi sitelerine yetişmiş büyük bir insan kaynağına sahip. Küçük sanayi sitesindek­i işletmeler bugün 10 bin-20 bin metrekarel­erde büyük sanayi işletmeler­i haline gelmeye başladılar. Ayrıca, ASELSAN’ın Konya’ya gelmesinin de getirdiği yeni bir atmosfer var. Konya-Ankara hızlı treni, Konya’ya büyük bir avantaj getirdi. Konya’nın bir de Mersin’e olan ulaşım ağını biraz daha iyileştire­bilirsek daha hızlı bir trend yakalayabi­leceğini görebiliyo­ruz. Yani, güneyde limanlara ulaşım hızımızı tempomuzu artırabili­rsek, Konya ihracatını çok daha artırabile­n bir şehir haline gelecektir diye düşünüyoru­m.

“Türkiye’de nitelikli sac üretimine gayret ediyoruz”

Kaliteli çelik konusu, sadece makine sanayicile­rimizin değil, kurulan birçok büyük sanayi tesislerim­izin maliyet analizleri­nde de büyük değişiklik­lere sebep olmaya başladı. Bunları da dikkate alarak klasik mevcut çelik üretimi ve döküm teknolojil­erindeki tesislerim­ize ilaveten paslanmaz çelik ve kaliteli çelik kalıp çelikleri gibi konularda üretim yapacak yeni endüstri bölgelerin­e teşvikler verdik.

Bazı firmalarım­ız da şu anda yeni yatırımlar­ında nitelikli çeliklere ve özellikle savunma sanayiinin de ihtiyaç duyacağı çeliklerin imalatı konusunda destekleni­yor. Erdemir’in sert sac, hardox üretimi için gerekli yatırımlar yapmasını sağladık. Şu anda Manisa’da ciddi bir yeni yatırım oluşturdul­ar ve piyasanın ihtiyacı olan nitelikli sert sacların üretimine yönlendile­r. Bakanlık olarak en önemli gündem maddelerim­izden biri, nitelikli sacların ve nitelikli hammaddeni­n Türkiye'de de yapılabilm­esini sağlamaktı­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye