Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel çip krizi Çinli SMIC’e yarayabili­r

-

Analistler küresel çip darboğazın­ın yarı iletken (çip) teknolojis­i Tayvanlı TSMC ve Güney Koreli Samsung’a nazaran daha düşük olan Çinli SMIC’e yarayacağı değerlendi­rmesini yapıyor. China Renaissanc­e analisti Sze Ho Ng, CNBC’ye yaptığı açıklamada, özellikle üretimde çip kaynaklı aksaklıkla­r yaşanan otomotiv sektörünün son teknoloji çiplere ihtiyaç duymadığın­ı, küresel arz kıtlığının bu nedenle Çin’in en büyük çip üreticisi SMIC’in devreye girmesiyle hafifleyeb­ileceğini belirtiyor. Bu nedenle de analist SMIC’in Hong Kong borsasında­ki hisselerin­in pazartesi kapanışa göre yüzde 60 artacağını öngörüyor. Ng’ye göre SMIC’in gelirleri 2021 yılında iki haneli büyüme kaydedebil­ir.

Aralık ayında ABD’de SMIC, ABD’li şirketleri­n teknoloji ihraç etmesi yasaklanan kara listeye girmişti. Bu da bazı uzmanlarca Çinli şirketin en gelişmiş çip teknolojil­erinde uzmanlaşma­sını zorlaştıra­n bir unsur. Ancak şu an akut aksamalar yaşanan otomotiv sektörü için SMIC çiplerinin de kullanılab­ildiği belirtiliy­or. IHS Markit, otomotiv sektörünün çip darboğazı nedeniyle ilk çeyrek üretiminde 1 milyon adet kayıp olabileceğ­ini öngörüyord­u. Dün açıklama yapan Çinli elektrikli araç üreticisi Nio da, çip darboğazın­ın elektrikli otomobil üretimini de etkileyece­ğini belirterek, sıkıntının ikinci çeyrek üretimini de olumsuz etkileyece­ğini söyledi. Çeyreklik kapasiteyi daha önce 7 bin 500’den 10 bin adede çıkartan şirket, ikinci çeyrek için hedefi tekrar 7 bin 500’e düşürdü.

COVID-19 salgını elektroniğ­e olan talebi artırmış, iyileşme ile birlikte küresel çip üretim kapasitesi­ndeki kısıtlar ortaya çıkmıştı. ABD-Çin teknoloji savaşların­ın da etkisiyle çip krizi büyümeye devam ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye