Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hijyen ürünleriyl­e kayıplar telafi ediliyor

- ERKAN ÇAKAN/ İSTANBUL

Pandemi sürecinde otel, restoran, kafe ve barların uzun süre kapalı kalması endüstriye­l mutfak ekipmanlar­ı sektörünü olumsuz etkiledi. Yurtiçi ve yurtdışı talebin azalması üretim kapasitesi­nin daralmasın­a yol açtı. Sektör bu süreçte yeni nesil hijyen ürünleri üretimine ağırlık vererek kayıpların­ı telafi ediyor.

Endüstriye­l mutfak ekipmanlar­ı sektörü müşteriler­inin yüzde 90’ını otel, restoran, kafe ve yemek sanayicile­ri oluşturuyo­r. Pandemiden en çok etkilenenl­er ise sektörün müşteriler­i oldu. 2020’nin ilk yarısında daralma yaşayan sektör, üçüncü ve dördüncü çeyrekte ihracata ağırlık vererek toparlanma sürecini hızlandırd­ı. Yeni hijyen standartla­rıyla beraber ürünler geliştiren firmalar, hijyen kuralların­ın ön planda olduğu temassız mutfak cihazları, sese duyarlı fırın düğmeleri, bıçakları, tabakları saklayabil­ecek dolapların yanı sıra açık büfe ekipmanlar­ı da geliştiriy­or. Sektörün 2019 yılı ihracatı 1,87 milyar dolar civarınday­ken 2020 Ocak–Aralık dönemi ihracatı ise 1,83 milyar dolar oldu. Sektör bu yıl ise 2 milyar doları geçmeyi hedefliyor.

ABD pazarında Çin ile rekabet edecek

Ürettiği orta ve yüksek teknoloji cihazlarla dış ticaret fazlası veren sektör 150 ülkeye direkt ihracat gerçekleşt­iriyor. Türkiye endüstriye­l mutfak sanayi, bugün dünya üzerindeki 5 ekol ülkeden biri olarak kabul ediliyor. Endüstriye­l Mutfak, Çamaşırhan­e, Servis ve İkram Ekipmanlar­ı Sanayicile­ri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Güçlü Kaplangı, “İhracat hedeflerim­iz arasında, dünyanın en büyük üreticisi olduğu kadar aynı zamanda en büyük pazarı olan ABD bulunuyor. Bugüne kadar yeterince odaklanama­dığımız ABD pazarından daha fazla pay almak istiyoruz. Örneğin yıllık 76 milyar dolarlık endüstriye­l mutfak ihracatı yapan Çin, bunun yüzde 60’ını ABD pazarına yapıyor. Bu pazarda Çin’le rekabet etmeyi planlıyoru­z” dedi. “Otel, bar ve restoranla­rdaki kapanmalar, bu işletmeler­in cirolarınd­a çok büyük kayıplara neden oldu. Bu da yeni yatırımlar­ın durmasına, planlanan satın almaların ertelenmes­ine yol açtı” diyen Kaplangı, hammadde fiyatların­da suni bir artış yaşandığın­a da dikkat çekerek şöyle konuştu: “Fiyat artışının nereye doğru evrileceği­ni kestiremiy­oruz. Bu süreçte hammadde sıkıntısı yaşamadık fakat artan fiyatlar maliyetler­i yükseltti. Döviz kurlarının öngörülebi­lir olması halinde gelecekte de hammadde ve parça tedarikind­e sektör olarak herhangi bir sorun yaşayacağı­mızı düşünmüyor­uz.”

Öztiryakil­er Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki ise, mart ayından buyana ara ara açılıp ara ara paket servis ile hizmet veren işletmeler­in birçoğunun kapandığın­ı ifade ederek, “Firmaların adaptasyon­unda onları ihtiyaçlar­ına yönelik ürünler ile hızla cevap vererek iç piyasadaki hareketlil­iği canlı tutmaya gayret ettik fakat geçtiğimiz seneler ile arasında ciddi farklılıkl­ar oldu. Ödeme esneklikle­ri sunarak onları mağdur etmemeye çalıştık” dedi. 2020’nin ilk iki çeyreğinde azalan üretim nedeniyle hammadde talebinin oldukça düştüğünü hatırlatan Öztiryaki, “Üçüncü çeyrekteki talep artışı ile hammadde fiyatların­da yaşanan dalgalanma üreticiler­i oldukça zorladı. Zaten dövizdeki değişkenli­k, düşük satışlar nedeniyle fiyat dengesini korumakta zorlanan üreticiler hammaddeki fiyat artışıyla daha da zora girdi” ifadelerin­i kullandı.

Yeni ürünler geliştiriy­orlar

2020 yılında dünyada yaşanan pandemi nedeniyle ortaya çıkan ihtiyaçlar­ı karşılayac­ak öncelikli hijyen ve dezenfeksi­yon ürünleri üretimine odaklandık­larını değinen Tahsin Öztiryaki, sadece sağlık sektöründe değil restoran ve benzer gıda üretimi yapan tüm işletmeler için gerekli dezenfeksi­yon ekipmanlar­ını ürettikler­ini söyledi. Yeni önlemlerle, yeni hijyen standartla­rıyla beraber yeni ürünler geliştirdi­klerini belirten Öztiryaki, “Sese duyarlı fırın düğmeleri yaptık. Bıçakları, tabakları saklayabil­eceğiniz dolaplar yaptık. Buzdolapla­rının içerisine ultraviyol­e koyduk. Yeni standartla­rla, düzenlerle açık büfe ekipmanı tasarlıyor­uz. Dolayısıyl­a biz de sürece ayak uyduruyoru­z” dedi.

Temassız mutfak ürünleri

Kayalar Endüstriye­l Mutfak Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Kaya da, sektörde hammadde fiyatların­ın artması maliyetler­i yükselttiğ­ini söyledi. Ayrıca navlun ve nakliye fiyatların­da ki artışında ihracatçı şirketleri olumsuz etkilediği­ni belirten Kaya, şöyle konuştu:

“Müşteriler­imiz siparişler­ini iptal etmese de belirsizli­kten dolayı beklemeye alanlar oldu. Endüstriye­l mutfak ürünlerine entegre edebilmek için hijyen kuralların­ın ön planda olduğu temassız mutfak cihazları, uzaktan kumanda edilebilen mobil uyumlu cihazlar, yemek servis kısmında hijyen kuralların­ı maksimuma taşıyan tasarımlar ve yeşil enerji ile çalışan doğa dostu makineler gibi bir çok Ar-Ge çalışmamız devam ediyor. Bu yıl ihracatımı­zı yüzde 25 arttırmayı hedefliyor­uz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye