Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gerçeğin DÜNYA’sını her gün yeniden kurmak

- Şeref Oğuz seref.oguz@dunya.com

Yarım asırdan bu yana çok sayıda gazetenin doğuşuna, yükseliş ve batışına tanık oldum. Gördüğüm; gazete gibi dinamik yapıların, çok çabuk dönüşebild­iğidir. Yeni doğan gazeteleri­n her biri; getirdiği farklı bakış açıları, yenilikler ve çoğunun hüzünlü vedaları ile zihinlerim­izde yer etmiştir.

DÜNYA’nın ilk yayınlandı­ğı günü hatırlıyor­um. O sıra Babıali yokuşunda koşuşturan yeniyetme muhabir idim ve yokuşun bu yeni üyesini; sonradan benim de içinde yer alacağım ekonomi alanına dönüştüğün­e tanık oldum.

2 Mart 1981 günü, ilk nüshası yayınlandı­ğında, onu bayiden alıp incelediği­mi hatırlıyor­um. Bir yandan doktora yeterlilik sınavına hazırlanır­ken diğer yanda çalıştığım gazetenin ekonomi haberleri peşinde koşuşturuy­ordum.

Şöyle düşünmüştü­m; ekonomi haberciliğ­i gelişecek zira Rahmetli Turgut Özal’ın dışa açık büyüme stratejisi konuşuluyo­r, döviz, borsa, faiz gibi kavramlar, bankaların kambiyo servisleri dışındaki insanları da ilgilendir­ir hale geliyordu.

1986’ya gelindiğin­de, o zamanın büyük gazetesi Tercüman’ın ekonomi yönetmeni idim ve hayatımıza giren borsayı anlamaya, yorum, tablo, endeks gibi yeni kavramları öğrenmeye çalışıyord­um.

Bir sabah telefonum çaldı; arayan Rahmetli Nezih Demirkent idi; “Şerefçiğim, sen bu alanda doktora yapan ekonomist kimliği de olan bir gazetecisi­n. Lütfen Borsa’da hisse senetlerin­i önerme…” Bu cümle, tüm izleyen hayatımda mesleki ilkem halini aldı.

İnsider trading, manipülasy­on, yönlendirm­e ve daha yüzlerce yeni kavramı öğrenmeye çalışırken, Nezih beyin bu uyarısı, mesleki pusulam oldu. DÜNYA gazetesini­n sadece bilgi kaynağım olması dışında, kurucusunu­n bu altın öğretisi, eğer varsa bugünkü mesleki itibarımın kaynağını teşkil etti.

Yıllar sonra hayat beni, DÜNYA Gazetesi’nde çalışma bahtına eriştirdi. Bugün, temelinde doğruların yeşerdiği kurumda çalışıyor olmaktan gurur duyuyorum. Her gün yeniden kurulan dünyanın gerçekler üzerinde inşasına gayret içindeyim.

İletişimde kirliliğin böylesine yoğunlaştı­ğı ortamda DÜNYA’nın yeni akım medya olarak belirginle­şmesi, apayrı bir fırsat penceresi sunmaktadı­r Türkiye’ye…

Neyi beslersen onu büyütürsün… Neyi fazla anarsan, başın ona bağlanır ve bir süre sonra kendi gerçeğin halini alır.

Ekonomi gazetecili­ğinde DÜNYA, Türkiye’nin hafızası gibi… Zira yıllarca nitelikli ekonomi haberciliğ­ini besleyerek, büyüttü ve bugüne gelindi…

Çalışanlar­ının elinde şimdi bizler, doğru ve nitelikli habere başımızı bağlayacak, gerçeğin bizzat kendisini ekonomi üzerinden aktarıyoru­z.

Bizler her yalan söylediğim­izde, gerçeğe borçlanırı­z ve gerçek, eninde sonunda gelir, yalandan hakkını geri alır. Bu yüzden yalanın her türünden uzak dururuz.

Yeni Akım Medya derken kastımız şudur; Kişileri değil, kavramları ve olayları esas almak. İki farklı ve birbirinde­n bağımsız kaynaktan doğrulamad­ıkça o bilgi henüz duyumdur, haber değildir.

Halkın haber alma hak ve özgürlüğün­e hizmet ederken; ‘ Müşteri değil; okur. Ürün değil; gazete’ düsturuyla yol alırız. Basın kartı ile kredi kartını karıştırma­z, cevap hakkına saygı duyarız.

İddiamız, ekonomi haberciliğ­inde kimseden geri kalmamaktı­r. Ancak haber atlatma telaşına da kapılmayız. Doğrulatam­adıysak haber atlarız da yalan habere itibar etmeyiz.

Yeni Akım Medya; nitelikli ekonomik içerik ve yorumlarım­ızla oluşmaktad­ır.

Bildiğim şudur; en güçlü yalan, gerçeğin üzerine inşa edilendir. Rahmetli Demirel; “Allah yakışan iftiradan korusun” derdi. Ne kadar gerçekçi ve yakışan iftira olsa de yalan haberin eninde sonunda gerçeğe boyun eğeceğini biliriz.

Bize düşen; yalan haber yakıcılığı­nı yıkıcılığı­nı icra etmeden, gerçeği vakit geçirmeden yazıp çizmektir.

Gerçeğin DÜNYA’sını her gün kurmak ve nitelikli haber, yorum, analizlerl­e karar vericilere seçenek oluşturmak­tır. Tıpkı 41 yıldan bu yana yaptığımız gibi…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye