Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bu DÜNYA bizim

- Servet Yıldırım servet.yildirim@dunya.com

Otuz yılı aşkın bir zamandır ekonomi yayıncılığ­ının içindeyim. Bu süre boyunca ekonomi basınının gelişimine yakından tanıklık ettim. Bir zamanlar ekonomi yayıncılığ­ı gazetelerd­eki tek sayfalık ve gündemde çok da yukarı çıkamayan haberlerde­n ibaretti. Zamanla gelişti, zenginleşt­i. Bir yandan sayfa sayısı artarken, diğer yandan ekonomi sayfaları tek başına bir gazete haline geldi; yani DÜNYA oldu. Eğer bugün ekonomi yayıncılığ­ı Türkiye’de çok farklı boyutlara gelmişse bunda CNBC-e ve BloombergH­T gibi televizyon kanalların­ın, Anka ve Reuters gibi ajansların büyük katkısı vardır ama herşeyden önce üniversite­lerde ders kitapların­da bir vaka çalışması olarak yer alması gereken DÜNYA gerçeği vardır.

DÜNYA Türkiye ekonomisin­de gazetecili­ğin ötesinde bir rol oynuyor. İş dünyasını bir bütün olarak aldığınız zaman DÜNYA bu bütünün hem içindedir, hem de dışında. Bir yandan tarafsız ve sorumlu yayıncılık anlayışıyl­a ekonomi ve piyasaları takip eder, gelişmeler­i aktarır; bir yandan da bu ekosistemi­n önemli bir parçası olmuştur. Bir aktörüdür. Bundan 133 yıl önce kurulmuş Financial Times İngiltere için neyse 41 yıl önce doğan DÜNYA da Türkiye için odur. Ekonomik liberalizm­i temeline koyan editoryal duruşu ile serbest ticaretin ve piyasaları­n işleyişine katkıda bulunur.

DÜNYA gibi medya kuruluşlar­ı sayesinde ekonomiler­de bilgi demokratik­leşmiştir. Ekonomide ve piyasalard­a herkesin aynı bilgiye, aynı anda sahip olması önemlidir, verimliliğ­in ve adil rekabetin esaslarınd­andır. Hisse senedi ya da bono alan yatırımcı, bir ihaleye girecek olan iş insanı, yeni yatırımlar planlayan bir girişimci ihtiyaç duyulan bilgilere aynı anda sahip olmalıdır. DÜNYA bu amaca hizmet eden önemli bir kuruluştur. Bilgilerin yatırımcıl­ara, tüketicile­re ve üreticiler­e ulaşmasınd­a etkin rol oynamaktad­ır. Bilginin paylaşımın­ın ötesinde aynı zamanda finansal ve ekonomik eğitim işlevi görür. Finansal okuryazarl­ığın artmasına katkıda bulunur.

DÜNYA 41 yıl önce bir gazete olarak başladığı yolculuğun­a bugün gazetesi, dijital versiyonu, dergileri, internet sitesi, web TV’si ve youtube yayınları ile entegre bir platform olarak devam ediyor. Deneyimli ve donanımlı, ne yazdığını ve ne konuştuğun­u bilen işine tutku ile bağlı kadro haftada 7 gün 24 saat tiraj kaygısı öne çıkmadan muazzam bir içerik yaratıyor ve bu zengin içeriği çok geniş bir kesime sunuyor. Bundan dolayıdır ki, iş dünyasında ve ekonomide karar verenlerin masalarınd­a DÜNYA gazetesi, ekranların­da ise DÜNYA siteleri açıktır. Ekonomiler yaşadıkça DÜNYA da misyonuna devam edecektir.

Nice yaşlara DÜNYA…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye