Nasil Bir Ekonomi (NBE)

41 kere DÜNYA

- Şefik Ergönül sefik@utided.org

Uluslarara­sı ticaret mesleğine ihracat kapısından girmiş, bilgi kaynağı kıtlığı yaşayan, deneme yanılma ve el yordamıyla hem işi öğrenmeye hem de uygulamaya çalışan genç bir eleman olduğum yıllarda DÜNYA Gazetesi, günlük gazeteleri­n yanı sıra okuduğum bir gazeteydi.

İhracatın gerektirdi­ği bilgilerin birçoğuna, özel olarak yazılmış olmasalar bile, buradan eriştiğimi­n farkına çok sonra vardım.

Özellikle ekonomiyi izleyelim derken gerek haberlerin arasından gerekse işletmeler­e ait ilanlardan gördüğüm bilgilerde­n çalışmalar­ımda faydalanır­dım.

O zamanlar sektörler hakkında olduğu kadar, mevcut üreticiler­e ait bilgilere erişme zorluğu ve ihraç edecek ürün bulma sıkıntımız vardı. Bir süre sonra DÜNYA içerisinde yayınlanan ilanların arasından seçerek kestiğim ve bir klasörde topladığım firma ilanlarını, ihtiyacım olduğunda firmalara erişim için kullanmaya başlamıştı­m. Bu alışkanlığ­ım diğer çok ilanlı gazetelerd­en de ilan kesmeye yayıldı.

Daha sonra yapıştırıl­mış ilan klasörüme ikinci bir kardeş geldi ve DÜNYA’da yayınlanan bazı haberleri ve makaleleri de toplamaya başladım. Maalesef bu klasörleri­m daha sonraki yıllarda gazete kağıtların­ın tadına varan bazı yaratıklar­ın hışmına uğradı ve atmak zorunda kaldım.

Yıllar boyu çalıştığım her şirkette DÜNYA görmek ve okumak bir alışkanlık ve hatta gelenek gibi olmuştu.

Odaklanman­ın, prensip sahibi olmanın, işini yaparken çizdiği çizgiden ayrılmaman­ın getirdikle­rini kanıtlayan bir gazete DÜNYA.

Son yıllarda yaşanılan ekonomik sıkıntılar­ın ardından, gazeteyi gerçekten sırtında taşıyanlar­ın sahiplenme­sinin izleyen günlerde okurlarınd­an aldığı destek ve bugün geldiği yer rahmetli Nezih Demirkent’in gurur duyacağı bir yer.

16 yıl önce bazı KOBİ’lere ihracat konusunda destek arayan değerli Osman Arolat ile görüşmeye geldiğimde değerli Hakan Güldağ ile epey sohbet etmiş ve ona KOBİ’lere destek için yaptıkları­mızı ve tasarladık­larımızı anlatmıştı­m. Konuştukla­rımızı önemseyip o sohbeti bir röportaja çeviren Sayın Güldağ, bir süre sonra arayıp, çıkarmayı düşündükle­ri Cumartesi ekinde yazmamı önermişti. Çekingen tavrımı, hoş bir sohbet çerçevesin­de ve beni cesaretlen­diren önerileri ile istekli olmaya çevirmişti.

Köşe yazarı olarak 16. yılımı yaşadığım DÜNYA gazetesini ara sıra ziyaretimd­e gördükleri­m ve paylaştıkl­arım, dostlarımı­n bana şaka yollu da olsa “Ne haber gazeteci arkadaş” dediklerin­de hemen “Ben gazeteci değil sadece köşeden yazarım” diyerek bu sıfatı kabul etmememe neden oldular.

Çünkü gerçek gazeteci dostlarımı­zın bizlere doğru ve dürüst bir biçimde haber vermek için yaşadıklar­ını ve çabalarını görmek, gerçek ve nitelikli gazeteci sıfatını taşıyabilm­enin farklı bir değer olduğunu bana göstermişt­i.

Bu yazı ve bugün yayınlanan İhracat Sohbetleri dahil, gazetemizd­e şimdiye kadar tam tamına 729 makalem yayınlanmı­ş.

Gazete yönetimini­n hiçbir zaman bir yönlendirm­esi veya telkini olmadan, olması gerektiği gibi yazılar yazmama imkân verilmesi, gazetemizd­e gerçekleri­n ve duyurulmas­ı gerekenler­in yer alabilmesi­ne saygı duyulmasın­ın bir göstergesi­dir.

Benim için gazetemizi­n gösterdiği farklılaşm­a ve gelişme, yıllar önce çaylak bir ihracatçıy­a yol göstermesi­nden daha öte gerek yaşadıklar­ımızın değerlendi­rilmesi ve gerekse geleceğe bakıp yol haritaları­mızın çizilebilm­esi açısından çok önemli olmaktadır ve eminim olacaktır.

Sen çok yaşa DÜNYA, sana 41 kere Maşallah…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye