Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dünya ekonomisin­de değişim dinamikler­i

- Erhan Aslanoğlu erhan.aslanoglu@dunya.com

1 980’li yıllarda üniversite öğrencisiy­ken keyifle takip etmeye başladığım DÜNYA gazetesini­n 41. yaş özel sayısına katkıda bulunmak çok güzel bir duygu. Okuduğum her sayfasında, yeni bir şeyler öğrendiğim DÜNYA gazetesine nice güzel yıllar diliyorum. Böylesine kaliteli bir gazete çıkaran Dünya gazetesi ailesini başta Sayın Hakan Güldağ olmak üzere kutluyorum.

1980 yılların başı, 1970’li yıllarda petrol kriziyle yaşanan stagflasyo­n döneminin ardından ekonomik, sosyal ve politik anlamda büyük değişimin başladığı yıllardı. İkinci dünya savaşı sonrası ekonomi politikala­rına hakim olan daha müdahaleci ve korumacı Keynezyen iktisadın yerini neo-liberal politikala­ra bıraktığı yıllar oldu. O dönüşüm dünyada her anlamda globalleşm­eyi getirdi. Geçtiğimiz 40 yılda ekonomik ve sosyal anlamda çok olumlu gelişmeler olması yanında çok ciddi krizler yaşandı ve yeni sorunlar oluştu. Teknoloji ve sağlık alanında çok olumlu gelişmeler yaşanıp, kişi başına gelirlerde artışlar ortaya çıkarken, arada krizler yaşandı, gelir dağılımı, borçluluk, ticaret savaşları ve iklim değişikliğ­i gibi çok büyük sorunlar ortaya çıktı. En son yaşadığımı­z pandemi ile beraber, 2020’li yıllar aynen 1980’li yıllarda olduğu gibi önemli değişim ve dönüşüm yılları olmaya aday görünüyor. DÜNYA gazetesi 41. yaşına böylesine tarihi bir dönemde giriyor.

Bahsettiği­miz gibi, COVID-19 öncesi küresel ekonomi dört temel sorun ile karşı karşıyaydı. Birincisi, gittikçe bozulan gelir dağılımı. İkincisi, dünya GSYİH’sının 3 katına ulaşmış küresel borç stoku. Üçüncüsü, başta ABD ile Çin arasında olmak üzere artan ticaret savaşı. Dördüncüsü ve en önemlisi, aşırı artan küresel ısınma ile gelen iklim değişikliğ­i sorunlarıy­dı. COVID-19 bu sorunları ağırlaştır­an bir niteliği sahip. Pandeminin en önemli sonucu, küresel ekonomide tarihi bir daralma yaşatması ve işsizliği büyük oranda arttırma potansiyel­i ortaya çıkarmasıd­ır. Küresel ekonomi pastayı büyütemedi­ği, gelir yaratmakta zorlandığı zaman, borçların geri ödenememe riski artar. Reel sektörün sorunu finans sektörünün sorunu haline dönüşebili­r. Benzer şekilde küresel ekonomi pastayı büyütemedi­ği, işsizlik arttığı zaman gelir dağılımı sorunu derinleşir pastadan pay kapma mücadelesi artar. Her ne kadar aşıların hızla devreye girmesi ve baz etkisiyle 2021 ve 2022 yıllarında güçlü büyüme potansiyel­i olsa da isthdam ve gelir dağılımınd­a ortaya çıkan sorunların 2022 sonrası ortalama gelir artışını yavaşlatma riski bulunuyor. Yaşananlar­a olumsuz taraftan bakarsak, COVID-19 borç ve gelir dağılımı sorunların­ı ağırlaştır­ma potansiyel­i yaratmış durumda. Olumlu taraftan bakarsak, yaşananlar dünyayı sorunları daha fazla uzamadan çözmeye zorluyor.

Diğer taraftan, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı aslında bir hegemonya savaşı olarak devam ediyor. Bu savaşın bir ideoloji, teknoloji ve dijital para savaşı olarak devam etme olasılığı yüksek görünüyor. Artan korumacılı­k bir süreliğine de olsa bölgeselle­şmeyi, RCEP örneğinde olduğu gibi globalleşm­enin önüne çıkaracak gibi görünüyor.

Pandemi sonrası en önemli gündem iklim değişikliğ­i ile mücadele olmaya aday denilebili­r. 2030 yılına kadar küresel ısınmayı 1,5 derece altında tutabilmek, yaşanabili­r bir dünya ile devam edebilmek için için çok ciddi çaba gerekiyor. Avrupa’da daha önce başlayan, ABD’de Biden’ın seçilmesiy­le başlayan yeni yeşil düzen birçok sektörü ve iş yapma biçimlerin­i etkilemeye aday. En sembolik örneği, gelecek 10-15 yılda gelişmiş ülkelerde tamamen elektrikli araçlara geçiş planlaması­dır. Önümüzdeki dönemde uluslarara­sı fonlar büyük oranda yeni yeşil düzene geçişi fonlayacak.

Politika yapıcılar için gündem, pandemi ile mücadele, yönetilebi­lir bir borç yapılandır­ması planlama, gelir dağılımı sorununu hafifletme, ticaret savaşının sonuçların­ı anlama ve iklim değişikliğ­ini durdurmaya yönelik olmalıdır. Değişim dinamikler­ini doğru okuyan ve buna hazırlık yapan işletmeler gelecekte daha rekabetçi olacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye