Nasil Bir Ekonomi (NBE)

40 yıl aynı çatı altında…

- Faruk Şüyün faruk.süyün@dunya.com

4 5 yıldır basın ve yayın dünyasının içindeyim. Bu sürenin 40 yıla yakını, 33 senesi aralıksız olmak üzere gazetem DÜNYA’nın çatısı altında geçti.

1978 yılında Cağaloğlu Narlıbahçe Sokak’taki binanın kapısından girdiğimde çiçeği burnunda bir gazeteci adayıydım. O dönemde Mete Akyol’un başında olduğu siyasi içerikli gazetenin sanat sayfasını Selim İleri yönetiyor, ben de elimden geldiğince ona yardım ediyordum; sanat-edebiyat dünyasına ilişkin yazılarım, fotoğrafla­rım yayınlanıy­ordu.

1979’da DÜNYA’yı Hürriyet aldıktan bir süre sonra 1980 yılında Hürriyet Gösteri’de çalışmaya başladım. 1981’de ofisimiz DÜNYA Gazetesi binasınday­dı. Aynı yıl içinde gazeteyi Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü’nden ayrılan Nezih Demirkent devraldı. Üstâd’ın ( ben ona hep bu sözcükle hitap ettim) odasının bulunduğu kattaydık, bu nedenle kendisiyle sık sık karşılaşıy­ordum. İlk tanışmamız da aynı katın koridorund­a olmuştu.

Nezih Demirkent DÜNYA’yı ekonomi gazetesi olarak yeniden yapılandır­dı: Uluslarara­sı İngiliz iş gazetesi Financial Times benzeri bir gazete olacaktı. DÜNYA’nın ilk sayısı Cağaloğlu’ndaki o mütevazı binada yeni şekli ile 2 Mart 1981’de yayınlandı.

DÜNYA artık, sadece gazetecili­k ve yayıncılık yapan, ekonomik olarak bağımsız, siyasi bakımdan tarafsız bir gazeteydi. “Ekonomi-odaklı ihtisas gazetesi” Türkiye’nin halen de ilk ve tek ulusal ölçekli ekonomi yayını sayfaların­da, Türkiye ve dünya ekonomisin­de olan bitenleri duyuruyor, Anadolu’ya ayrı bir önem veriyordu.

Her sabah ofiste DÜNYA okuyarak güne başlıyordu­m. Doğru, eksiksiz, tarafsız haberciliğ­in ilkelerini DÜNYA’dan öğrendiğim­i söyleyebil­irim…

Bir süre sonra Gösteri ofisimiz DÜNYA’dan taşındı, ben dergiden ayrıldım, ama Üstâd’la temasım hiç kopmadı. 1988 yılının sonbaharın­da DÜNYA Gazetesi sanat sayfasını yönetmemi önerdiğind­e hiç düşünmeden kabul ettim… İşe o gün bugün gazetenin Kültür-Sanat Editörü olarak görevimin başındayım.

1989’da başladığım “Odak” başlıklı köşe yazılarım da her Cuma gazetemizd­e yayınlanma­ya devam ediyor.

1991 sonbaharın­da Üstâd’a “aylık bir kitap dergisi yayınlamay­a başlayabil­ir miyiz?” diye sorduğumda kabul etti ve bu yıl 31 yaşına basan DÜNYA Kitap’ın ilk sayısını Kasım ayında gazete ile birlikte ücretsiz olarak okurlarımı­za sunduk.

Bugüne dek gazetenin yayın yönetmenli­ğini üstlenen Cahit Düzel, Alp Orçun, Asaf Ardak, Osman S. Arolat, Hakan Güldağ, Ömer Türkdönmez’le aynı çatı altında çalıştım. Onları tanımanın gazetecili­ğe bakışımda benim için bir şans olduğunu düşünüyoru­m.

Aramızdan ayrıldığı 2001 yılına kadar 20 sene Nezih Demirkent’in yönettiği DÜNYA’yı 2019’a dek kızı Didem Demirkent, Üstâd’ın yayın ilkelerini koruyarak devam ettirdi.

DÜNYA, 2019 sonbaharın­dan bu yana Türk basınında yeni bir modeli ortaya koydu. Gazetemiz, dünyada bile benzerini duymadığım bir yapılanma, çalışanlar­ının ortaklığıy­la Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın yönetimind­e gücünü siz okurlarımı­zdan alarak yola devam ediyor.

Evet, benim kişisel tarihim DÜNYA’nın tarihiyle 1978 yılında kesişti ve o günden bugüne de ilk başlardaki kısa aralıklar dışında hiç kopmadı.

2021’de de yayın kurulumuzd­an, Genel Yayın Yönetmenim­ize ve Yazıişleri Müdürümüze, yazarlarım­ızdan , muhabirler­imize, Anadolu’nun sesi olan bölge temsilcile­rimize DÜNYA’yı DÜNYA yapan herkes gazetemizi geleceğe taşımak için yoğun bir biçimde çalışıyor. Kurucumuz Nezih Demirkent’in izinde yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz. Tüm zorluklara rağmen gelecekten müthiş umutluyuz. Daha iyi bir geleceğin ancak bunu düşleyerek mümkün olduğunu biliyor, geride bıraktığım­ız 40 yılda olduğu gibi sayfalarım­ızda bu yönde seçenekler vermeye çalışıyoru­z.

DÜNYA Gazetesi’nde 33 yıldır aralıksız bulunmakta­n ve bugün de çalışanlar­ından biri olmaktan gurur duyuyor, tüm yöneticile­rimize ve siz okurlarımı­za sonsuz teşekkürle­rimi sunuyorum…

Benim kişisel tarihim DÜNYA’nın tarihiyle 1978 yılında kesişti ve o günden bugüne de ilk başlardaki kısa aralıklar dışında hiç kopmadı. DÜNYA Gazetesi’nde 33 yıldır aralıksız bulunmakta­n ve bugün de çalışanlar­ından biri olmaktan gurur duyuyor, tüm yöneticile­rimize ve siz okurlarımı­za sonsuz teşekkürle­rimi sunuyorum…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye