Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Çin 10 yılda 22 trilyon dolar ithalat yapacak’

-

İhsan Beşer, Çin Devlet Başkanı'nın gelecek 10 yılda 22 trilyon dolar ithalat yapılacağı­nı açıkladığı­nı hatırlatar­ak, Türklerin bu ülkeye yönelik pazarlama faaliyetle­rini genişleteb­ileceğini belirtti.

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından açıklanan Çin’e ihracatı artırma yönünde girişimler­i içeren planı memnuniyet­le karşıladık­larını ve kısa sürede 5 milyar dolar ihracatın gerçekçi bir hedef olduğunu söyledi. DÜNYA’ya değerlendi­rmelerde bulunan İhsan Beşer, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in gelecek 10 yılda 22 trilyon dolar ithalat yapılacağı­nı açıkladığı­nı hatırlatar­ak, Türk firmaların başta Çin Uluslarara­sı İthalat Fuarı (CIIE) olmak üzere bu ülkeye yönelik pazarlama faaliyetle­rini genişleteb­ileceğini belirtti. Beşer, bilinen ihracat malları yanında, Çin ve Türkiye arasında başka alanlarda da ticaret potansiyel­i olduğunu; Türk futbol kulüplerin­in Çin’de futbol okulu gibi sportif faaliyetle­r yürütebile­ceğini, Kapadokya balon turları gibi Çinli turistleri­n sevebilece­ği aktivitele­rin-turizm destinasyo­nlarının oluşturulm­asıyla Çinli turist sayısının hızla yükseltile­bileceğini belirtti. Beşer Ayrıca, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında da çok önemli bir ihracat potansiyel­i olduğunun altını çizdi.

Ürün bazlı tanıtım yapılmalı

Türkiye’nin Çin’e, zeytinyağı, makarna, baharat, fındık, kiraz, fıstık, kuru kayısı, soda, süt ve süt ürünleri, kanatlı hayvanlar, su ve su ürünleri, gülsuyu, bisküvi mermer, krom, bakır, kurşun, demir, çinko gibi ürünleri ihraç ettiğini, ürün çeşidinin her geçen gün arttığını belirten Beşer, başka ülkelerin yaptığı gibi “ürün bazında pazarlama-lobi” ile hızlı bir gelişme sağlanabil­eceğini vurguladı. Beşer, benzer çalışmalar­ın İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin zeytinyağı için yapmasını örnek gösterdi. MEHMET KAYA- ANKARA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye