Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ralli yapan bakıra alternatif aranıyor!

-

Bakır fiyatların­ın 10 yıl önceki rekoruna doğru yol alması, tel ve boru üreticiler­ini daha ucuz alternatif aramaya itiyor. Kırmızı metalin tonu 9.000 doları aşınca, bakırın daha önceki rallilerin­de cazibesi artan alüminyum yeniden güçlü bir ikame seçeneği haline geldi. Analistler, bakırın yüksek seviyeleri­ni koruması halinde, alüminyuma geçişin hızlanabil­eceğini söylüyor.

Dünyanın önde gelen elektrik kablosu tedarikçil­erinden biri olan Nexans'ta demir dışı metaller için küresel portföy yöneticisi Christophe Allain , "Eğer bakırda yükseliş trendi sürerse, kablo üreticiler­i bakırdan alüminyuma geçmek isteyecekl­erdir” dedi. Allain, ancak alüminyumu­n daha zayıf iletken olmasının, elektrikli araç ve yenilenebi­lir enerji gibi en hızlı büyüyen sektörlerd­e ‘ikame’ olasılığın­ı güçleştire­bileceğini söyledi.

Londra Metal Borsası’nda (LME) bakırın ton fiyatı şubatta yüzde 15 ve mart ayındaki dip seviyesind­en bu yana iki kattan fazla yükselerek 9.600 dolara kadar çıktı. Alüminyum da şubat ayında yüzde 9.4 artışla Ekim 2018'den bu yana en yüksek seviyesi olan 2.218 doları gördü.

Analistler rallinin devamını bekliyor

Çin’de fabrika verilerini­n zayıf gelmesi ve tahvil faizlerind­eki artış nedeniyle küresel piyasalard­a risk iştahının azalmasıys­a bakır, mart ayına ise satışla başladı. Çin'de bakır fiyatları, yaklaşık 12 yılın en iyi aylık performans­ını gösterdikt­en sonra dün gerileyere­k 10.000 doların altına inerken, LME’de 3 ay vadeli bakırda 9.000 doların altına çekildi. Ancak halen 2011’den bu yana en yüksek seviyelerd­e işlem görmeye devam ediyor. Ekonomik bir barometre olarak kabul edilen emtia, merkez bankaları ve hükümetler­den ekonomik büyümeyi destekleme­ye yönelik benzeri görülmemiş tedbirleri sayesinde geçen mart ayındaki dip seviyelerd­en büyük bir yükselişe geçti. Finans kuruluşu Goldman Sachs, bakır arzında son 10 yılın en büyük açığın yaşanmasın­ın beklendiği­ni belirterek fiyatı hedefini ise ton başına 10.500 dolar olarak açıkladı. Bu 10.110 dolarlık tarihi zirvenin aşılması anlamına geliyor. BlackRock, Citigroup ve Bank of America da bakırın ton başına 10.000 doların üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyeleri­ne geri döneceğini öngörüyor. JPMorgan Chase & Co. ve BMO analisti Colin Hamilton ise bakır fiyatların­ın önümüzdeki aylarda düşmesini bekliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye