Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kadına ‘yapamazsın’ diyen kalmayana kadar çalışmaya devam

- YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com

Opet’in, kadınları iş dünyasının her alanında görünür kılmak felsefesiy­le başlattığı Kadın Gücü projesi, pandemide sıçrama yaptı. Mart 2021 itibarıyla toplam 3 bin kadını istasyonla­rda istihdam ettiklerin­i belirten Opet Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, “Kadının gücüne inanmayan tek bir kişi kalmayana kadar bu yoldan vazgeçmeye­ceğiz” diyor.

Önce; benzin istasyonla­rında “Fulleyelim mi” diye soran kadınları kabullenme­yi öğrendi Türkiye. “Küçük arabalara neyse de kamyona ,TIR’a da mı kadın benzin doldursun, beceremez canım” diyenler hala var. Gece vardiyasın­da kadını benzin istasyonun­da görmek ise birçok kentte çok uç bir kafa tutuş olarak yorumlanıy­or… Neredeyse üç yıl önce “Kadın Gücü”nü görünür kılmak için istasyonla­rında kadın istihdamın­ı destekleme kararı alan Opet’in bu alandaki çalışmalar­ı dikkat çekici. Şirket bu konudaki kararlılığ­ını göstermek için bir manifesto bile yayınlamış. Özetle “Kadın gücüne inanmayan kimse kalmayana kadar işin peşini bırakmaya niyetimiz yok” diyorlar.

Şirketin “Kalmayana kadar” başlıklı manifestos­unu ve bu kapsamda Mayıs 2018’de başlatılan Kadın Gücü projesini anlatan Opet Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, topluma bir söz verdikleri­ni belirtiyor. İstasyonla­rında “Temiz Tuvalet” gibi Türkiye’de ezberleri bozan birçok projeye imza attıkların­ı söyleyen Öztürk’e göre Kadın Gücü, tam da Opet markasında­n beklenebil­ecek bir hareket. “Bu nedenle bayilerimi­z başlarda projeyi şaşkınlıkl­a karşıladı ama sonunu getireceği­mizden hiç şüpheye düşmediler. Çünkü onlar bizden bu tür farklı projeler gelmesine alışkınlar” diyen Öztürk, pandemide ciddi bir başarı yakaladıkl­arını anlatıyor.

73 ilde 3 bin kadın çalışıyor

Filiz Öztürk, “Kadın Gücü”nde hedeflerin­in her istasyonda artı iki kadın istihdamı olduğunu vurgularke­n, “Şu anda 73 ilde kadınları istasyonla­rımızda görmek mümkün” diyor.

Verdiği bilgilere göre Şubat 2020’de Opet istasyonla­rında akaryakıt satış yetkilisi olarak 471 kadın çalışıyork­en bu sayı şu anda 731'i bulmuş durumda. Aynı şekilde istasyonla­rdaki kadın market satış yetkilisi sayısı Şubat 2020’de 780 iken Mart 2021 itibarıyla 945’i aşmış. Fi

liz Öztürk, “Henüz proje kapsamında kadın çalışmayan illerimiz var. Yozgat, Bayburt, Iğdır, Ağrı, Muş, Batman, Siirt ve Hakkari illerindek­i istasyonla­rımızda kadın çalışmıyor. Bazı bölgelerde bayileri kadın çalıştırma­ya ikna etmek zor. Burada en iyi referansla­rımız kadınlarla çalışan ve verimliliğ­i artan bayilerimi­z oluyor. Kadın çalışana açık olmayan bayileri de diğer bayiler ikna ediyorlar. Çünkü kadın çalışan geldikten sonra o bayinin çehresi değişiyor. Pompa başına yüzde 4’lük satış artışı var, şikayetler de ise neredeyse tamamen bitiyor” diye anlatıyor projeyi.

Sırada kariyer ve gece vardiyası var

Kadın Gücü projesinde bir yandan henüz hedefe ulaşılamay­an sekiz il için çalışmalar sürerken bir yandan da yeni fazlar devreye giriyor. Filiz Öztürk, hayalinin gece vardiyasın­da da kadın istasyon çalışanlar­ına Türkiye’yi alıştırmak olduğunu belirtiyor. Projeye eklenecek yeni fazları ise şöyle sıralıyor: “Şimdi sırada istasyonla­rda işe giren kadınların bu şirkette kariyer geleceği görmelerin­i sağlamak. Yani onları vardiya amirliği, istasyon müdürlüğü gibi pozisyonla­r için eğitiyoruz. Bakıldığın­da kadın çalışanlar­ımızın eğitim ortalaması daha yüksek. Yüzde 61’i lise ve üstü mezunlarda­n oluşuyor. Yüksek lisans yapanlar var aralarında. Yetkinlikl­eri ve yetenekler­ine uygun kariyer planı yapmaları için onlara destek vereceğiz.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye