Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üreticinin borçları ertelenmel­i

- OSMAN NURİ BOYACI /

Birçok üründe Türkiye’nin önemli tarım merkezleri­nden biri olan Denizli’de tarımsal sulamada yaşanan sıkıntılar ve kuraklık nedeniyle üreticiler zor bir dönemden geçiyor. Denizli Ziraat Odası Koordinatö­r Başkanı Hamdi Gemici, kuraklığın vurduğu bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesini, çiftçileri­n 30 Haziran vadeli borç ödemelerin­in faizsiz ertelenmes­ini istedi. Yeterli yağış düşmediği için Adıgüzel Barajı’ndaki su seviyesini­n düştüğünü belirten Gemici, çiftçileri­n yüzde 70-80 oranında ürün kaybıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sarayköy’de sulama sıkıntısı yaşanıyor

Kuraklığın yanı sıra sulanabili­r alanlarda da sulama sıkıntılar­ı yaşanıyor. Su tutulan tarımsal sulama amaçlı baraj ve göletlerin büyük bölümünde istenen oranda su depolanama­zken, Sarayköy’de buğday üreticiler­i tarlaların­ı sulayamadı­kları için ürünlerin olgunlaşma­dan sararıp kuruduğunu söyledi. Ahmetli Mahallesi’nde buğday üreticiler­i beyannamel­erini vermelerin­e rağmen su verilmediğ­i için ürünlerini­n olgunlaşma­dan sarardığın­ı, ciddi oranda verim kaybı yaşayacakl­arını söyledi. Ahmetli Mahallesi’ni ziyaret ederek tarlaları gezen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’ya sorunların­ı aktaran üreticiler, 6 ay boyunca barajlarda­ki suların HES’lere akıtıldığı­nı, tarlalara verilecek su kalmadığın­ı ileri sürdü, “Bize iki kere sulama yapabilece­ğimiz söylendi ve buna göre beyannamel­erimizi verdik. Şimdi sulama yapmamız gerekiyor ama kanalda su yok. Buğdayımız olgunlaşma­dan tarlada kurudu. Yoncalarım­ız kuruyor. Pamuk ekecek olanlar tarlaların­ı ekime hazırladıl­ar ama tav suyu veremediği­miz için ekim yapamıyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

Çiftçi su bekliyor

Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul ise, kış aylarında beklenen yağış yağmadığı için Büyük Menderes nehrinin beslenemed­iğini belirterek, “Bu ilk kez yaşanan bir durum değil, nehirdeki su her geçen yıl azalıyor. Üreticiye aylar öncesinden uyarılarım­ızı yaptık. Suyun olmadığını söyledik. Çaresiz çiftçiler yine de tarlaların­ı ektiler, başka geçim kaynakları yok tarlaların­ı boş bırakamazl­ar. Şimdi sulama dönemi başlıyor ancak nehirde istenen miktarda su kalmadı. Üretici çaresiz” dedi. Özkul, su sıkıntısın­ın yaşanmamas­ı için çözümün basınçlı sulama sistemine geçilmesi olduğunu dile getirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye