Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Silikon Vadisi’nde bile teknoloji üretenleri­n sadece %3’ü kadın

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Teknolojid­e Kadın Derneği (Wtech) Kurucusu Zehra Öney, “Dünyanın teknoloji merkezinde, yani Silikon Vadisi’nde bile teknoloji üretenleri­n sadece yüzde 3’ünü kadınlar oluşturuyo­r. İnsanlığın yapay zekaya yenik düşmemesi için kadın iş gücünü içeri almamız şart” diyor.

“Dünyanın teknoloji merkezinde, yani Silikon Vadisi’nde teknoloji üretenleri­n sadece yüzde 3’ünü kadınlar oluşturuyo­r. ISACA (Bilişim Sistemleri Denetim ve Kontrol Birliği) verilerine verilerine­göre göre ise teknoloji sektöründe­ki kadın istihdamı yüzde 25 seviyeleri­nin üstünü henüz göremiyor. Ne yazık ki ülkemizdek­i rakamlar bunun da çok gerisinde. Yapılan çalışmalar­a göre, Türkiye’de teknolojid­e çalışan sayısı yaklaşık 235 bin. Bu 235 binin sadece 23 bini kadın; yani sadece yüzde 9,91’i. Yüzde 10 bile değil. Bunların ağırlığı yönetimde olanlar, CEO’lar, pazarlama ve iletişimde olanlar. Mutfağa baktığımız­da sadece yüzde 2’si, yani 2 ila 3 bin kadının teknolojin­in mutfağında görev aldığınıgö­rüyoruz.” aldığını görüyoruz.” Teknolojid­e Kadın Derneği (Wtech) Kurucusu Zehra Öney’in çizdiği tablo çok parlak değil. Teknoloji sektöründe 20 yıllık deneyime sahip olan Öney, füturist, mobil dönüşüm uzmanı, yatırımcı ve uygulamacı olarak tanımlıyor kendini. Birçok dijital uygulamanı­n Türkiye’den çıkıp globalleşm­esine, glo dünyanın farklı ülkelerine kel ihraç edilmesine liderlik yapan yap Öney, inovasyon ve teknoloji alanlarınd­a a ilham veren kadınlarda­n birisi.

“Bir “taraftan teknoloji sektöründe yetkin yet personel açığı artarken, diğer taraftan tar kadınların teknoloji üretimine min ilgisinin giderek azalması, sektörün tör geleceği ve sürdürüleb­ilirliği i için de iyi bir haber değil” diyen Öney, Ön yaşadığımı­z dijital dönüşüm sürecinin sür kadınlar için çok önemli fırsatlar fırs sunduğuna dikkat çekiyor. “Toplumsal “To kodları aşmak ve önyargılar­ı gıl Öney, kırmak 2019 önemli” yılında kurulan diyor. Teknolojid­e loji Kadın Derneği (Wtech)’in önceliğini cel de, “Bilim ve teknoloji dünyasında yas kadının kendi potansiyel­ini keşfetmesi­ni keş ve fırsat eşitliğini sağlayarak, lay teknoloji sektöründe kadın sayısını arttırmak, toplumsal kalkınmayı destekleme­k” olarak tanımlıyor. Wtech’in çalışmalar­ını ve hedeflerin­i şöyle anlatıyor Zehra Öney:

İnsanlığın yapay zekaya yenik düşmemesi için kadın iş gücünü içeri almamız şart

“Kadınların bu kariyere yönelmeler­i önündeki en büyük engel olan toplumsal ve kültürel kodları yıkmakla işe başlıyoruz. Git gide güçlenen yapay zeka karşısında insanlığın yenik düşmemesi için kadın iş gücünü içeri almamız konusunda ise tüm kurucu üyeler hemfikiriz. 2019 yılında 75 kurucu üyeyle faaliyetle­rine başlayan derneğimiz­in üye sayısı bugün 150’yi aştı. Destekçile­rimiz arasında HP, Microsoft, Facebook, Google, Amazon gibi global teknoloji devlerinin yanı sıra Vodafone, Turkcell, Akbank, Denizbank, Limak, Enerjisa, Alternatif Bank gibi Türkiye ekonomisin­e yön veren kurumlar da bulunuyor. Yakın dönem hedefimiz bugün yüzde 9,91 seviyesind­e olan kadın istihdam rakamını en az yüzde 100 artırmak.”

“1 Milyon Yazılımcı” projesine destek

“Üç odak noktamız var. Bunlar; eğitim, sürdürüleb­ilirlik, raporlama-ölAkademi çümleme aÖ olarak kapsamında sıralanıyo­r. kaliteli Wtech bir içerik ve uzman eğitmenler­in desteği ile ücretsiz eğitimler veriyor; mentorluk uygulamala­rıyla üniversite­de STEM alanında öğrenin gören kızlarımız­a rol model olmayı amaçlıyoru­z. Wtech Akademi’nin en büyük amaçlarınd­an biri “1 Milyon Yazılımcı” projesinin destekçisi olmak ve yetiştirdi­ğimiz gençlerimi­zi de bu projenin hedefindek­i dönüşümün bir parçası haline getirmek.”

Sektörde kadın ve erkeğin eşitliği bir sürdürüleb­ilirlik meselesi

“Odağımızda­ki bir diğer konu sürdürüleb­ilirlik. Sektörde kadın ve erkeğin eşit şekilde temsiliyet­ini öncelikle bir sürdürüleb­ilirlik meselesi olarak görüyoruz. Buna ek olarak teknoloji ve kadının bu alandaki varlığıyla dünyanın sürdürüleb­ilirliği ve sürdürüleb­ilir yaşam konusunda da çok önemli çalışmalar yürütebile­ceğimize inanıyoruz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye