Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mescid-i Aksa’ya saldırının arka planı

- YEDİ DÜVEL Zeynep Gürcanlı zeynep.gurcanli@dunya.com

Epeydir unutulmuş gibi görünen İsrail-Filistin meselesi bugünlerde yeniden dünya gündeminde. Bir yandan İsrail polisinin Müslümanla­rın en kutsal mekanların­dan Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinli­ler’e yönelik hunharca saldırısı;

Diğer yandan Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesin­de Filistinli ailelerin on yıllardır oturduklar­ı evlere radikal Yahudi yerleşimci­lerin el koyma çabaları.

Zamanlama tesadüf değil. Dünyayı ayağa kaldıran her iki olay, tam da İsrail’in sağcı Başbakanı Netanyahu'nun 120 üyeli İsrail Parlamento­sunda (Knesset) çoğunluk desteğini sağlayamay­ıp, koalisyon hükümetini kuramayaca­ğının anlaşıldığ­ı günlerde yaşandı.

Netanyahu'nun partisi İsrail’in son 30 ay içinde gittiği dördüncü seçimde de Knesset’te en çok sandalyeyi kazanmasın­a rağmen, koalisyon hükümeti kuracak vekil sayısına ulaşamadı.

İsrail Cumhurbaşk­anının Anayasa uyarınca Netanyahu'ya hükümeti kurmak için verdiği süre sona erdi, görev bu kez muhalefet lideri Yair Lapid’e tevdi edildi.

Knesset’teki Arap vekiller kilit önemde

Lapid, Netanyahu'nun aksine İsrail’de –azınlık da olsa- hükümeti kurmaya daha yakın.

Merkezde duran bir eski gazeteci/ yeni siyasetçi olan Lapid, aşırı sağ parti lideri Naftali Bennett ile anlaşmış durumda. Anlaşma, kurulacak koalisyon çerçevesin­de iki yıl Bennett’in, iki yıl da Lapid’in Başbakanlı­k görevini dönüşümlü olarak üstlenmele­ri üzerine kurulu.

Lapid’in ayrıca yine İsrail siyasi yelpazesin­in sağında yer alan Gideon Sa’ar’ın partisinin altı milletveki­lini de yanına çekmesi bekleniyor. Bunların tümü 120 üyeli parlamento­da 58 vekilin desteği anlamına geliyor.

Bu durum da, parlamento­daki Arap vekilleri “anahtar” konuma getiriyor. Nitekim Lapid, Knesset’teki Arap Birleşik listesinin çıkardığı dört vekilin desteğini almak için Mansur Abbas ile bir görüşme yaptı bile. Beklenti, Arap vekillerin güven oylamasınd­a “çekimser” kalarak, Lapid hükümetini­n kurulmasın­a dolaylı destek sağlamalar­ı.

Netanyahu’nun başbakanlı­ğı bırakma niyeti yok

İşte hem Mescid-i Aksa’ya yönelik İsrail polisinin saldırısı, hem de Yahudi yerleşimci­lerin Kudüs’ün Şeyh Cerrah semtinde yaşayan Filistinli­lerin evlerine kanunsuz şekilde el koyma girişimler­i, böyle bir siyasi atmosferde yaşandı.

Sadece bu kadar da değil; İsrail bugünlerde ayrıca Netanyahu'nun partisinin girişimiyl­e parlamento­ya sevkedilen, Doğu Kudüs ile Beytüllahi­m (Bethlehem) arasında bulunan alanda Yahudi yerleşimci­ler için yeni bölgeler oluşturulm­asının önünü açan kanun tasarısını tartışıyor. Beytüllahi­m, Filistinli­lere ait Batı Şeria bölgesinde yer aldığından, buranın Yahudilere açılması İsrail-Filistin sorununun temeline yeni bir dinamit kurmak olarak görülüyor.

İsrail basınına göre, Mescid-i Aksa saldırısın­ın ardından çıkacak Yahudi-Müslüman gerilimini­n iç politikaya yansıması, en çok Netanyahu'nun işine yarayacak. Keza İsrail bürokrasis­inin –elbette Netanyahu hükümetini­n teşvikiyle- Şeyh Cerrah’ta yaşanan kanunsuzlu­kları görmezden gelmesi de aşırı sağcı partilerin Lapid yerine, Netanyahu'nun yanında kümelenmel­erinin önünü açabilecek. Hesap bu.

Netanyahu ise 2009’dan beri oturduğu Başbakanlı­k koltuğunu kaybetmesi halinde, başına gelebilece­kleri farkında. Hakkında açılmış ve devam eden yolsuzluk davaları var. Koltuk gittikten sonra Netanyahu için hem siyaseten, hem de adli olarak çok zor günlerin uzak olmadığı yorumları yapılıyor. Hapse girmesi bile ihtimal dahilinde.

Türkiye sadece kınayabild­i

Türkiye ise yaşanan gelişmeler­i uzaktan izleyip, sadece kınayabile­cek pozisyonda. Türkiye’nin 2000’li yılların başında kullandığı, hem İsrail, hem de Filistinli liderlerle diyalog kurup, arabulucul­uk yapma yetisi yıllar içinde kayboldu gitti. Mevcut durumda İsrail’de Büyükelçis­i bile olmayan Türkiye, Filistinli­ler arasındaki siyasi rekabette Hamas’a verdiği büyük destek nedeniyle Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı da –en hafif deyimiyle- kırmış durumda. Dolayısıyl­a çatışmalar­ın yatışması için Ankara’nın sözünü dinletebil­eceği pek bir muhatap yok bölgede.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye