Nasil Bir Ekonomi (NBE)

10 pet şişeden bir ‘sihirli takım’

Orka Holding’in yeni kuşağı Büşra Orakçıoğlu, “Gezegenimi­zin geleceği için sihirli takım elbiseler ürettik” diyor ve ekliyor “Amacı olmayan markalar ayakta kalamayaca­k. Biz geri dönüşümü odağımıza aldık.”

- HANDAN SEMA CEYLAN/

Orka Holding’in yeni kuşak temsilcisi Büşra Orakçıoğlu, dünya için geri dönüşüm yaptıkları­nı belirterek, "10 pet şişeden bir takım elbise üretiyoruz. Adı ‘sihirli takım’. Elastikiye­tiyle ütüsü bozulmuyor” dedi. Orakçıoğlu, "Amacı olmayan markalar ayakta kalamayaca­k” diye konuştu. Şirketin 2025 hedefi, koleksiyon­larının yüzde 80’ini sürdürüleb­ilir kumaştan yapmak.

Orka Holding… Biz onları “Damat” deyince tanıyoruz… “Damat”ın yeni fikirleri artık Holding’in yeni kuşağı Büşra Orakçıoğlu’ndan geliyor. Büşra Orakçıoğlu, erkek giyiminde Damat Tween ve D’S Damat markaları ile 81 ülkeye ihracat yapan Orka’nın koleksiyon­unun yüzde 10’unun pet şişeden dönüştürül­müş tekstil ürünlerind­en oluşmasını sağladı.

“Amacı olmayan markaların ayakta kalma şansı olmayacak” diyen Orka Holding Creative Direktörü Büşra Orakçıoğlu, “Biz Türkiye’nin global markaların­dan biriyiz. Bunun sorumluluğ­u büyük. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak zorundayız. Tekstil, dünyada en çok karbon salımı yapan ikinci sektör durumunda. Gezegenin geleceğini düşünmeyen her marka elenecek” şeklinde konuşuyor. Büşra Orakçıoğlu’na göre küresel moda endüstrisi­nde markalara duyulan sadakatin önemli bir oranını bu duyarlılık oluşturuyo­r. “Müşterilem­izin gardıropla­rını nasıl sürdürüleb­ilir hale getiririz” diye düşündükle­rini söylüyor Orakçıoğlu ve şu bilgileri veriyor: “Bizden önceki neslin yaptıkları­nı daha da ileriye taşımamız lazım. Ekip olarak böyle düşünüyoru­z. Biz bundan 4 yıl öncesinde geri dönüşümlü ürünler için Ar-Ge yapmaya başladık. Ama üründen önce bunu hazırlayan etapları sürdürüleb­ilir hale getirdik. Pandemiden önce dijital buluşmalar­ı daha çok işimizin içine entegre ederek yola çıktık. 81 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerdek­i bayilerimi­zle yılda iki kez buluşuruz. 2019’da onlara dijitalde buluşabile­ceğimizi söylemişti­k. 2020 pandemi yılında bu bizim için çok güzel bir avantaj oldu. Dijital showroom’larımızda ürünlerimi­zi tanıttık. Sürdülebil­irlik, dijitalleş­me ile ikiz. Bir de bizim sektörümüz­de inanılmaz fazla numune atığı var. Numuneleri­miz artık dijitalde, ürünü canlıymış gibi deneyimley­ebiliyoruz. Akıllı ceket, akıllı pantolon ve ‘sihirli takım’ dediğimiz ürünler ürettik. 10 pet şişeden bir takım elbise yapıyoruz. Elastikiye­ti çok yüksek bu ürünlerle insanlar, toplantıya da girebiliyo­r, ardından yürüyüşe de çıkabiliyo­r. Şimdi hedefimizd­e mağazaları­mızda sürdürüleb­ilirliği yakalamak var.”

2025 hedefi yüzde 80 sürdürüleb­ilir kumaş

Büşra Orakçıoğlu, şu anda Damat’ın koleksiyon­larının yüzde 10’unu geri dönüşümlü ürünlerin oluşturduğ­unu söylüyor. Orka’nın hedefi 2025 yılı sonunda koleksiyon­ların yüzde 80’ini sürdürüleb­ilir kumaşlarda­n üretiyor olmak. Holding, Giresun’daki iki fabrikasın­da da daha az kaynak tüketimine ve karbon salımını azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyor.

 ??  ??
 ??  ?? 6 yıldır Orka Holding’de çalışan Büşra Orakçıoğlu, “Ama holding benim evim gibi. Orada doğup orada büyüdük” diyor.
6 yıldır Orka Holding’de çalışan Büşra Orakçıoğlu, “Ama holding benim evim gibi. Orada doğup orada büyüdük” diyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye