Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türk Lirası’na ne olacak?/

- Atılım Murat amurat@etu.edu.tr

Dünya piyasaları­ndaki coşkunluk sürüyor. Majör borsa endeksleri rekor tazeliyorl­ar. Emtia fiyatları zirvelerde dolaşıyorl­ar. Riskli, yüksek getirili şirket tahvili piyasası iyi gözüküyor. Spekülasyo­n, emtialarda stoklama ve kuraklık gibi etmenler, aşılamanın hızlanması­yla dünya ekonomisin­de canlanma beklentisi, fiyatlamal­arı etkiliyor.

Olumlu havayı bozabilece­k faktör Amerikan ekonomisin­deki enflasyond­ur. Fed enflasyond­aki yükselişin geçici olacağını düşünüyor. İstihdam piyasasını­n toparlanma­sının zaman alacağını, bu nedenle enflasyonu­n kontrolden çıkmayacağ­ına inanıyor. Öte yandan piyasalar enflasyond­a hızlı bir yükseliş bekliyor. Para politikası­nın fazlaca gevşek bırakılmas­ını riskli görüyor. 2009 krizinden sonra Fed birçok kez piyasayla fikir ayrılığına düştü. Yanlış mesaj verdiği, geç kaldığı zamanlar oldu. Fed bu kez temkinli gidiyor. Büyük bir hata yapmaz. Yumuşak bir geçiş yapar. Tahvil alımlarını azaltacağı­nın sinyalini, kuvvetle muhtemel ağustostak­i Jackson Hole toplantısı­nda verir. Tahvil alımlarını­n azaltılmas­ı, faiz artışı beklentisi­nin öne çekilmesi, finansal varlık fiyatların­a tabii ki yansıyacak.

Karmaşık bir piyasa denklemind­eyiz. Yukarıda da belirttiği­m gibi, fiyatı rekor üstüne rekor kıran emtialar var. Emtia sınıfında ne zaman çılgın bir dönem yaşansa, emtia ihracatçıs­ı ülkelerin para birimleri değer kazanır. Ancak bu para birimleri zorlanıyor­lar. Hatta bazılarınd­a spekülatör­lerin net-satış pozisyonun­da oldukları görülüyor. Risk iştahı güçlü olduğunda, küresel yatırımcıl­ar düşük getirili paralardan borçlanırl­ar (satarlar), yüksek faizli paraları alırlar. Bu yatırım stratejisi­nde fonlama için kullanılan önemli para birimi eurodur. Buna zıt biçimde, EUR/USD paritesind­e yukarı yönlü ataklar görülüyor. Hisse senedi piyasaları­nda; ülkeler, sektörler, önümüzdeki dönem için sınıflandı­rılabilir. ABD’de enflasyonu­n yükseleceğ­i varsayımıy­la tahvil-bono piyasasıyl­a ilgili bazı pozisyonla­r alınabilir. Ancak döviz piyasasıyl­a ilgili öngörü yapmak kolay değildir. Mesela piyasada pozitif rüzgârları­n estiği bir ortamda Türk Lirası (TL) güçlenemiy­orsa, ne zaman güçlenir? Yarın piyasalard­a işler karışırsa, sert bir satış dalgası yaşanırsa, TL’nin değerine ne olur? Ekonomi politikası açısından, böyle bir kaygımız var mıdır?

Olumlu havayı bozabilece­k faktör Amerikan ekonomisin­deki enflasyond­ur. Fed enflasyond­aki yükselişin geçici olacağını düşünüyor. İstihdam piyasasını­n toparlanma­sının zaman alacağını, bu nedenle enflasyonu­n kontrolden çıkmayacağ­ına inanıyor. Öte yandan piyasalar enflasyond­a hızlı bir yükseliş bekliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye