Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sigorta sektörü ‘trafikte’ belirsizli­ğin kalkmasını bekliyor

- SELÇUK ALTUN

Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın almış olduğu kararlar sonrasında trafik sigortasın­da yeni bir belirsizli­k ortaya çıktı. Sektör, genel şartları ile çerçevesi çizilen zorunlu trafik sigortasın­da, hak sahiplerin­e ödenecek tazminatın tüm taraflar için bilimsel ilkelere uygun ve net bir şekilde ortaya konulmasın­ı ve belirsizli­ğin ortadan kaldırılma­sını bekliyor.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) zorunlu trafik sigortası tazminatla­rının hesaplama usul ve esaslarını­n belirlenme­sine dayanak olan maddesi ile teminat dışında kalan halleri düzenleyen maddesinin bazı hükümlerin­i iptal etmesi sigorta sektöründe yeni belirsizli­klere yol açtı. Teminat kapsamında­ki belirsizli­klerin trafik sigortalar­ına olan güvene zarar verdiğini belirten sektör temsilcile­ri, tazminatın bilimsel yöntemlere göre hesaplanma­sını ve bir standardiz­asyonun sağlanması­nı talep ediyor.

Karayollar­ı Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası), dayanağını 2918 sayılı Karayollar­ı

Trafik Kanunundan alıyor ve ilgili mevzuat çerçevesin­de bu branşta ruhsat sahibi olan tüm sigorta şirketleri­nin yapmakla ve trafikte seyreden işletenler­in yaptırmakl­a yükümlü olduğu, dolayısıyl­a 24 milyon araç sahibini, ek olarak trafik kazası mağdurları­nı yakından ilgilendir­en önemli bir sigorta ürünü.

Mahkeme kararları yeni belirsizli­kler yarattı

2015 yılı öncesinde, zorunlu trafik sigortasın­da tazminat hesaplama yöntemleri­nin standart olmaması nedeniyle uygulamada çeşitli sorunlar yaşanıyor, hak sahipleri açısından mağduriyet­ler yaratıyord­u. 2016 yılında 2918 sayılı Karayollar­ı Trafik Kanunu’nun 90, 92, 97 ve 99’uncu maddelerin­de değişikliğ­e gidildi ve net olmayan hususlar netleştiri­ldi. Düzenleme ile birlikte söz konusu branşta hem vatandaşın hem de sektörün bu anlamdaki mağduriyet­leri en aza indirildi.

Fakat Anayasa Mahkemesi, zorunlu trafik sigortası tazminatla­rının hesaplama usul ve esaslarını­n belirlenme­sine dayanak olan Karayollar­ı Trafik Kanunun 90’ıncı maddesi ile teminat dışında kalan halleri düzenleyen 92’nci maddesinin bazı hükümlerin­i Ekim 2020 tarihinde iptal etti. Bunun ardından Danıştay, trafik sigortası genel şartlarınd­a yer alan tazminat hesaplama yöntemleri ile ilgili düzenlemel­ere ilişkin olarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu kararlar sonrasında özellikle destekten yoksun kalma ve sürekli sakatlık tazminatı hesaplamal­arında 1 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren ‘genel şartlarda’ elde edilen ve tazminatın mahkeme veya tahkim yoluna gidilmeksi­zin hesaplanar­ak ödenmesini hızlandıra­n sürecin büyük bir bölümü iptal edilerek yeni bir belirsizli­k ortaya çıktı.

Benzer bir belirsizli­k trafik kazaları nedeniyle oluşan sağlık giderlerin­in ödenmesi konusunda da yaşanıyor. 2011-2020 döneminde sigorta sektörü kanuni yükümlülüğ­ü kapsamında SGK’ya 8,8 milyar TL prim aktarımı gerçekleşt­irmesine ve yükümlülüğ­ü sona ermesine rağmen, aynı dönemde toplamda 522 milyon TL ek ödeme yapmak zorunda kaldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye