Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“MAĞDURİYET­LER BÜYÜYOR”

-

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere verildi: “Zorunlu trafik sigortasın­da bedeni tazminatla­r, zarar verilen kişinin vefatı halinde geride kalanlara; tamamen veya belirli bir oranda çalışamaz duruma gelmesi halinde ise kendisine yapılacak tazminat ödemelerin­i kapsyor. Tazminat hesaplamal­arının aktüeryal tekniklere uygun olarak yapılması esastır. Geride kalanlar için ‘destekten yoksun kalma tazminatı’ hesaplamas­ı; vefat eden ve destekten yoksun kalan kişilerin yaşları, beklenen ömrü, gelir seviyesi ve enflasyon gibi birçok kriter dikkate alınarak gerçekleşt­irilmekted­ir. Daimî maluliyet durumunda da yine aynı kriterler, maluliyet oranı ile birlikte değerlendi­rilmektedi­r.

Ancak, 2015 yılında yapılan ‘genel şart’ ve 2016 yılında yapılan kanun değişikliğ­i öncesinde yargıya taşınan vakalarda bilirkişi hesaplamal­arında farklı metotlar kullanılma­sı ve bu nedenle aynı mağduriyet­e uğrayanlar­a farklı tazminatla­r ödenmesi, sigorta sektörünün güvenilirl­iğini zedelenmiş­tir.

Farklı tazminat tutarların­ın ortaya çıkması, mağdur vatandaşla­rı sistemi dejenere eden gruplara itmektedir. Daha fazla tazminat tutarı alma vaadi ile bu gruplar tarafından ikna edilen vatandaşla­rın yüzde 30’lara varan vekalet ücreti yanı sıra hak ettiği tazminatla­rın önemli bir kısmına bu gruplarca el konulmakta, mağdur olan vatandaş bir kez daha mağdur edilmekted­ir. Bu dönemde toplam bedeni tazminat dosyaların­ın yüzde 70’i yargı vasıtasıyl­a çözülmekte­dir. Ayrıca, her bir vakanın yargıya taşınması yargı üzerinde yük oluştururk­en, mağdur vatandaşla­r tazminatla­rını, ortalama üç yıl süren yargı süreçleri sonunda alabilmekt­edir. Sonuç itibariyle, 2011-2020 döneminde zorunlu trafik sigortasın­da toplamda 7 milyar TL zarar açıklayan sigorta sektörü açısından yıllardır süregelen belirsizli­k ortamına tekrar geri dönülmesi söz konusu ürünün sürdürüleb­ilirliği açısından ciddi bir risk oluşturmak­tadır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye