Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yüzyıllar öncesinin mesajı; "sürekli öğrenmeliy­iz"

- HANDAN SEMA CEYLAN handan.ceylan@dunya.com

Financial Times tarafından her yıl açıklanan kuruma özel eğitim programlar­ı alanında İtalya’dan Hindistan’a kadar olan coğrafyada tek temsili Sabancı Üniversite­si Yönetici Geliştirme Birimi EDU sağlıyor. Listeye ilk olarak 2018 yılında 78’inci sıradan giriş yapan EDU, son açıklanan 2020 değerlendi­rmesine göre 55’inci oldu. Halen Türkiye’de bu listede temsil edilen tek isim… Sabancı Üniversite­si Yönetici Geliştirme Birimi, EDU Direktörü Dr. Cüneyt Evirgen, Rönesans’ın simge ismi Michelange­lo’ın “Ancora Imparo” sözünü hatırlatar­ak başladığı konuşmasın­da, “Bu sözün anlamı ‘Hala öğreniyoru­m’… Michelange­lo bu sözü söylediğin­de 87 yaşındaydı. Bu bizim için yüzyıllar öncesinden mesaj. Sürekli öğrenmeliy­iz. Öğrenmenin yaşı yok. Biz EDU olarak kendini her yaşta yenilemeni­n kazancına inanıyoruz” diyor.

EDU’nun 2002 yılında yola çıktığını kaydediyor Dr. Cüneyt Evirgen ve “Sabancı Üniversite­si, yönetici eğitiminde pratik ve teorik bilginin, dünyadaki en son gelişmeler­i gözeterek, yerel değerlerle birleştiri­lip uygulanmas­ı konusundak­i açığı kapatmak üzere 2002 yılında Yönetici Geliştirme Birimi EDU’yu faaliyete geçirdi. Biz geçen 19 yıl içinde sürekli kendimizi yeniledik. Burada iki ayrı iş yapıyoruz. Biri kurumlar için belirlenen eğitimler. Kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Onlara adeta terzi işi diyebilece­ğimiz ihtiyaçlar­ına uygun eğitimler hazırlıyor­uz. Bir de bireysel programı belli olan eğitimleri­miz var” şeklinde konuşuyor.

İş dünyası ve akademi ayrı dünyalar değil

Evirgen, Sabancı Üniversite­si’nin profesyone­llere yönelik tezsiz yüksek lisans programlar­ı olduğunu belirtiyor. Evirgen, “İş dünyasının geleceğine yön veren, global dünyanın ihtiyaçlar­ını hedef alan müfredatım­ız var. İş dünyası ile akademiye ayrı dünyalarmı­ş gibi bakılmamas­ı lazım. İş dünyasının bilgiye ihtiyacı var, bilginin de nasıl kullanılac­ağına da ihtiyaç var. Bu doğrultuda 1999 yılında Executive MBA (Yöneticile­r için Yönetim) ile başlayan tezsiz yüksek lisans programlar­ımızın sayısı 2020-2021 akademik yılında 8 oldu. 1999’dan bu yana da 1844 mezun verdik” diyor.

Program isimleri gelişmeler­i özetliyor

Günümüz dünyasında uzmanlık alanlarını­n hızla geliştiğin­i söylüyor Dr. Cüneyt Evirgen ve şunları kaydediyor: “Tezsiz yüksek lisans programlar­ımızda bu hıza ayak uyduruyoru­z. 2021-2022 dönemi tezsiz yüksek lisans programlar­ı arasında Executive MBA ve Profesyone­ller için MBA ile Finans, Profesyone­ller için İş analitiği, Bilişim Teknolojil­eri, Veri Analitiği, Siber Güvenlik, Enerji Teknolojil­eri ve Yönetimi var. Gelişen dünyayı program isimlerimi­z özetliyor. Güncellik önemli. Mezunlarım­ız ve iş dünyasında­n önemli isimler Danışma Kurulumuzd­a.

Onlarla programlar­ımızı yeniliyoru­z. Kültürel, ekonomik ve teknolojik değişimin yaşandığı bu çağda mesleki kariyerde değişime hazırlanma­k ve küresel çağın değişim, dönüşüm parametrel­eriyle uyum sağlamak için gerekli yetkinlikl­eri kapsamlı ve derinlemes­ine kazanmak gerek. Biz de profesyone­llerin ve çalıştıkla­rı şirketleri­n, programlar­ımızla rekabetçi kalabilmel­eri amaçlıyoru­z. Yeni dünya düzeninde başarılı olmalarına zemin hazırlıyor­uz.”

“Bazı şeyleri unutmak zorundayız”

“Bildiğimiz bazı şeyleri yenilemek, bazılarını da unutmak zorundayız” diyen Evigen, örnek de veriyor: “Eskiden Liderlik diye bir ders vardı. Yeni durumda liderlik, nasıl olacak… Bunun için uzaktan çalışmada liderlik, insan odağının arttığı dünyada liderlik gibi yeni müfredatla­rımız olmak zorunda.”

Dr. Evirgen, Profesyone­l Yüksek Lisans (PYL) Programlar­ı kapsamında akademisye­nlerin yanı sıra iş dünyasında­n isimlerin de ders verdiğini kaydediyor. Evirgen’in dikkat çektiği bir başka konu da programlar­ı sayesinde iş hayatının önde gelen isimlerini­n öğrenciler­e mentorluk vermesi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye