Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Şampiyonun kasası doldu

Süper Lig’de son haftaya kalan şampiyonlu­k mücadelesi­nde ipi g göğüsleyen Beşiktaş, bu zaferle 1 milyar liraya yakın gelir elde etti

- CEYHUN KUBURLU/

Beşiktaş, Süper Lig'de 16'ncı kez ipi göğüslemey­i başardı. Son saniy yesine kadar şampiyonun belli olm madığı 2020/21 futbol sezonunu lider olarak tamamlayan Siyah-Beyazlılar, yayın gelirinden 194 milyon, sponsorluk ve ticari gelirlerde­n 250 milyon, Şampiyonla­r Ligi'nden de 400 milyon liraya yakın para kazanacak. Diğer gelirler ve sponsorlar­dan alacağı bonuslarla birlikte, Beşiktaş’ın kasasına girecek paranın toplamı 1 milyar liraya ulaşacak. Gelecek sezon Şampiyonla­r Ligi’nde mücadele edecek Siyah-Beyazlılar, eli daha güçlü olarak masaya oturacak ve yapacağı yeni sözleşmele­rden de önemli bir gelir sağlamayı başaracak.

Nefeslerin tutulduğu Süper Lig’de Beşiktaş 16’ncı kez ipi göğüslemey­i başardı. Kara kartal bu şampiyonlu­kla 1 milyar liraya yakın gelir elde etmiş oldu. Siyah-beyazlılar yayın gelirinden 194 milyon, sponsorluk ve ticari gelirlerde­n 250 milyon lira, Şampiyonla­r Ligi’nden de 400 milyon liraya yakın para kazanacak. Buna bir de diğer gelirler ve sponsorlar­dan alacağı bonuslar eklenince rakam toplamda 1 milyar lirayı bulacak.

Son saniyesine kadar şampiyonun belli olmadığı 2020/21 futbol sezonunda ipi göğüsleyen Beşiktaş oldu. Cumartesi gecesi saatler 20:30’u gösterdiği­nde tüm Türkiye’de nefesler tutuldu. Siyah-beyazlılar averaj avantajıyl­a sahaya çıkarken kulaklar da İstanbul’daydı. İlk yarıda Beşiktaş öne geçti ancak Göztepe kısa sürede beraberliğ­i yakaladı. Tam bu sırada Galatasara­y da Yeni Malatyaspo­r karşısında geriye düştü. İkinci yarılar başladığın­da ise Galatasara­y arka arkaya goller buldu. Ancak son virajda Beşiktaş’ın penaltıdan bulduğu gol 16’ncı şampiyonlu­ğu da siyah-beyazlılar­a kazandırdı. Pandemi döneminde ekonomik anlamda kulüpler için bu şampiyonlu­k çok ama çok değerliydi. Siyah-beyazlılar büyük ihtimalle gelecek sezon Şampiyonla­r Ligi’ne direkt katılacak. Yayın geliri, sponsorluk­lar, ticari gelirler, lisanslı ürün satışları ve Şampiyonla­r Ligi geliriyle Beşiktaş 1 milyar liraya yakın para kazanacak.

Siyah-beyazlılar bu sezon yayın gelirinden 194 milyon lirayı kasasına koymayı başardı. Türkiye Futbol Federasyon­u (TFF) yayın gelirlerin­i kulüplere performans primi olarak 4 farklı kalem altında dağıtıyor. Galibiyet-beraberlik, ligi sıralaması, eski şampiyonlu­klar ve ayakbastı parasından bu sezon 21 kulüp 2.1 milyar lira gelir elde etti. Beşiktaş lige katılım payı olarak ödenen ayakbastı parasından 36 milyon lira, 26 galibiyet için 57.2 milyon lira, 6 beraberlik için 1.1 milyon lira, şampiyonlu­k kupası için 40 milyon lira ve eski şampiyonlu­kları için de 54 milyon lirayı kasasına koymayı başardı. Böylece siyah-beyazlılar bir sezonda sadece yayın gelirlerin­den 194 milyon TL para kazanmış oldu.

Siyah-beyazlılar pandemi döneminde sponsorluk­lar, isim gelirleri, ticari haklar ve lisanslı ürün satışından da önemli bir gelir el

de etmeyi başardı. Siyah-beyazlılar bu sezon forma, stat ve diğer sponsorluk anlaşmalar­ından 100 milyon liranın üzerinde gelir sağlamayı başardı. Bu rakama bir de isim hakkı ve lisanslı ürün satışı yapan mağazaları­n gelirleri eklendiğin­de rakam 250 milyon lira

ya kadar çıkıyor. Siyah-beyazlılar gelecek sezon için yapılacak yeni sözleşmele­r ve anlaşmalar­dan da önemli bir gelir sağlamayı başaracak. Çünkü siyah-beyazlılar gelecek sezon Şampiyonla­r Ligi’nde mücadele edecek ve bu alanda sponsor firmalara karşı eli daha

güçlü bir şekilde masaya oturacak.

Beşiktaş’ın gelecek sezon Şampiyonla­r Ligi’ne direkt katılması durumunda siyah-beyazlılar yaklaşık 40 milyon Euro’luk (400 milyon TL) bir gelire ulaşacak. Siyah

beyazlılar­ın Şampiyonla­r Ligi’ne direkt katılması için gözler bu sezon Chelsea’nin maçlarında olacak. İngiliz temsilcisi Şampiyonla­r Ligi finalinde Manchester City’i yener ya da kendi liginde ilk 4’e girer ise siyah-beyazlılar gelecek sezon devler ligine direkt katılacak.

Sırada Türkiye Kupası var

Siyah-beyazlılar yarın akşam yine İzmir’de bir final maçına daha çıkacak. Beşiktaş Antalyaspo­r’u yenip Türkiye Kupası’nı kaldırmayı başarırsa bu alanda da toplamda 15 milyon TL’lik bir gelire ulaşmış olacak. Siyah-beyazlılar böylece 2020/21 futbol sezonunu iki kupa ile kapatmış olacak.

Beşiktaş böylesine önemli bir şampiyonlu­ğu pandemi döneminde değil de normal bir dönemde elde etseydi 300 milyon lira daha kazanacakt­ı. Loca, kombine, VIP koltuk ve bilet satışından bu sezon kulüpler para kazanamadı. Beşiktaş’ın resmi internet sitesinde forma satış adedi de 76 bin olarak görünüyor. Beşiktaş normal dönemde 200 bin adet üzeri forma satışı gerçekleşt­iriyordu.

Bu sezon yayıncı kuruluşun indirim talebi sonrası 21 kulübün kasasına 2.1 milyar liraya yakın para girmiş oldu. 2016 yılında yapılan ve değeri 500 milyon dolar olan yayın ihalesinde yıllar içerisinde yapılan düzeltmele­r ve indirimler olmasaydı bugün kulüplerin kasasına 4 milyar liraya yakın para girecekti. Süper Lig’de 22 şampiyonlu­ğu bulunan Galatasara­y eski şampiyonlu­klar için kazandığı para ile bu alanda ipi göğüslemey­i başardı. Sarı-kırmızılı takımın yayın geliri 210 milyon lirayı aştı. Şampiyon Beşiktaş’ın bu alandaki geliri ise 194 milyon lira oldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye