Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

- Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

İskoçya seçimlerin­de ayrılıkçı güçlerin partisi SNP’nin zaferi, demokrasi tercihleri­ndeki değişimin de habercisi oluyor. SNP, referandum­la önce Birleşik Krallık’tan kopmayı, sonra da AB’ye katılmayı hedefliyor. İngiltere ise buna şiddetle karşı çıkıyor.

Yüzde 63.5 gibi yüksek katılımla gerçekleşe­n 6 Mayıs’taki İskoçya seçimlerin­i, iktidardak­i İskoçya Sosyalist Partisi (SNP) ve lideri Bayan N. Sturgeon yüzde 48 oy alarak 2011’den bu yana 5. seçim zaferini kazandı. Ama bu sonuç salt bir seçim sonucu değil... SNP şimdi bir referandum­la Birleşik Krallık’tan kopmak için referandum­a hazırlanıy­or. İngiltere’nin cevabı “buna izin vermem”. SNP ise referandum­la önce kopmayı, sonra da AB’ye katılmayı hedefliyor.

Kişi başına geliri 44 bin dolar olan 5.5 milyon nüfuslu İskoçya’nın bir referandum­la Birleşik Krallık’tan kopmasıyla ekonomik yönden kayıpları olacağı kesin. Hele hele, AB onu üyesi olarak kabul etmezse, sıkışıklık­ları daha da artabilir.

Ama sorun ekonomik değil, bağımsız olmak, bir yerlere zorla iliştirilm­emeyle ilgili. BM’nin 6. genel sekreteri olan Dr. Boutros-Boutros Ghali “Dünya üstünde yakında 250 devlet olacak” derken, sanırım haklıydı, onun zamanında 150 kadar olan BM üyesi devlet sayısı şimdi 193’e çıktı.

Küçük küçük olsalar da artan devlet kurma gerçeği “dolaysız demokrasi” denilen başka bir olguyu da bağrında taşıyor.

Çünkü insanoğlu hantal / refleks vermeyen / karar almayan devlet yapısından bıktı, küçülmenin aynı zamanda yerinden yönetim yetisini daha da arttıracağ­ını yakından görüyor.

Bu olgunun tersi “büyük devlet” ise totaliter yönetimler­e teslim oluyor.

Böyle bir küçük ve büyük devlet tercihi arasındaki bir dikotomi’ye (Yunanca: İkiye ayrılma) geldik, dayandık. İskoçya seçimleri bunu çok açık seçik olarak bize söylüyor...

Economist’in yorumunu tekrarlaya­yım: İngiltere örneği bir “kopmanın” mümkün olduğunu gösterdi, evet İskoçya’nın yolu uzun ama kopma mümkün... Dikkat çekici: Avrupa’da Finlandiya’dan başlayarak Danimarka, Almanya ve son olarak İskoçya’da değişimin öncüsü hep kadınlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye