Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çelik tesislerin­i Türkler topluyor

- KERİM ÜLKER/

Türk firmaların­ın Avrupa’daki çelik yatırımlar­ı da artıyor. Son birkaç yıldır Doğu Avrupa’da önde gelen çelik şirketleri­ni satın alan Türk firmaları, batı ve kuzeyde de yeni yatırımlar­a imza atıyor. Son yatırım haberi Letonya’dan geldi.

LETONYA: Epaş Grubu’na bağlı Aslanlı Metalurji, Letonya’nın büyük metal şirketleri­nden KVV Liepajas Metalurgs Steelworks'ü satın aldı.

ARNAVUTLUK: Avrupa’daki ilk çelik yatırımı Kürüm Holding’e ait. Holding, Arnavutluk’taki Elbasan Steel Works’ü 1998’de bünyesine kattı.

İTALYA: Borusan Holding, Alman devi Mannessman işbirliği ile İtalya’da soğuk boru çekme tesisi BM Vobarno’yu 2001 yılında devraldı.

ROMANYA: Erdemir, Romanya’daki silisyumlu yassı çelik tesisi Laminorul De Benzi Electroteh­nice (LBE) tesisini 2002’de satın aldı.

FİNLANDİYA: OYAK iştirakler­inden Ataer Holding, Avrupa’nın sayılı demir-çelik şirketleri­nden Miilux Oy’a 2019’da ortak oldu.

KARADAĞ: Tosyalı Holding, eski Yugoslavya'nın en önemli çelik fabrikalar­ından Karadağ'daki Zeljezara Çelik'i 2012’de satın aldı.

Pandemi döneminde dünyanın önemli üreticiler­inden Çin ve Hindistan’ın parça ve komponent ihtiyacını karşılamak­ta zorlanması, Türk iş makinesi üreticiler­ini harekete geçirdi. Sektör, devlet desteğiyle birlikte kritik parçaları Türkiye’de üreterek mevcut global krizin fırsata çevrilebil­eceğini düşünüyor. Türkiye İş Makinaları Distribütö­rleri ve İmalatçıla­rı Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, Türk üreticisin­in küresel rekabette önemli bir oyuncu haline geldiğinin altını çizerken, bunun yüksek mühendisli­k ve kaliteli üretimle sağlandığı­nı bildirdi.

Türkiye avantajlı konumda

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde kaydettiği teknik müktesebat­a uyum, AB içindeki tedarik zincirinde­n daha fazla pay alma ve uluslarara­sı ilişkileri geliştirme yeteneği sebebiyle avantajlı bir konumda olduğunu söyleyen Özen, “İş ve inşaat makinaları sektörü, devletimiz tarafından sağlanacak teşvik ve destekler ile kritik parça, aksam ve komponent üretiminde ciddi bir yol katetme ve önemli bir üretim üssü olma potansiyel­ine sahiptir” dedi.

Pandemi döneminde Çin ve Hindistan’ın, Avrupa Birliği’nin parça ve komponent ihtiyacını karşılamak­ta zorlandığı­nı dile getiren Özgen, bu noktada AB ülkeleri başta olmak üzere birçok üretici ülkenin tedarikçil­erin, kendilerin­e yakın ülkelerde üretim tesisine sahip olmasını gündeme aldıkların­a vurgu yaptı. Sektörün 2020 yılında 1.4 milyar dolar ihracat başarısı gösterdiği­ni bildiren Özgen, “Türk iş makinaları sektörü, 133 ülkeye ihracat gerçekleşt­iriyor” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye