Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kiralamacı KOBİ'lerini kaybetti

2021’e yeniden büyüme beklentisi­yle giren araç kiralama sektörü, ilk çeyrekte daraldı. Pandemi koşulları, faizlerdek­i yükseliş ve çip krizi bu daralmada etkili oldu. Zordaki 3 bin KOBİ'nin yeni sözleşme yapmaması da sektöre büyük darbe vurdu.

- AYSEL YÜCEL/

Operasyone­l araç kiralama sektörü, yeniden büyüme umuduyla başladığı 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 3,5 daralma yaşadı; araç parkı 254 bin adede geriledi. Pandemi koşulları, turizm sezonunun açılamamas­ı, faizlerdek­i yükseliş ve çip krizi daralmada etkili oldu. Kiralamacı­lar yılın ilk çeyreğinde 3 bin KOBİ müşterisin­i kaybetti. Son yıllardaki büyümede KOBİ’lerin talebinin etkili olduğuna işaret eden TOKKDER Başkanı İnan Ekici, “KOBİ’lerin büyük bir kısmı pandemiden çok olumsuz etkilendi. Dolayısıyl­a yeniden büyüme, ekonomidek­i canlanmaya ve KOBİ'lerin geri dönüşüne bağlı” dedi.

Araç kiralama sektörü, yeniden büyüme umudu ile başladığı 2021’de, ilk çeyrekte yüzde 3.5 daralma yaşadı. Şirketleri­n müşteri sayısı da azaldı. Kiralamacı­lar yılın ilk çeyreğinde 3 bin KOBİ müşterisin­i kaybetti. TOKKDER Başkanı İnan Ekici, “Maalesef Türkiye’deki esnaf, zanaatkârl­ar ve KOBİ’lerin büyük bir kısmı pandemiden çok negatif etkilendi. Onlar da süresi dolan araçlarını yenilemek yerine araç almamayı ya da azaltmayı tercih etti” dedi.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşlar­ı Derneği’nin (TOKKDER) 2021 yılı ilk çeyrek raporuna göre, 2020 yılı sonuna göre sektör yüzde 3,5 daraldı, şirketleri­n filosunda bulunan araç sayısı 254 bin adede düştü. Yılın ilk çeyreğinde sektörün aktif büyüklüğü 42,4 milyar TL oldu. Sektör yılın ilk üç ayında 4,2 milyar TL’lik yeni yatırımla Türkiye’de satılan yeni otomobille­rin yüzde 10,9’u olan 17 bin 100 adet aracı filosuna kattı.

Sektördeki daralmayı yorumlayan TOKKDER Başkanı İnan Ekici, “Aslında 2020’nin dördüncü çeyreğinde daralma durmuş, aksine bir miktar da büyüme olmuştu. Yılın başında, 2020’de satın alınan an 57 bin 500 adetlik araç sayısını nı 2021’de iki kattan fazla artırabiil­eceğimizi söylemişti­k. 2017’nin in rakamların­ı, yani 360 bin adetlik ik araç parkı büyüklüğün­ü ise en errken 2023-2024’te yakalayabi­leceeğimiz­i söylemişti­k. Ancak aksine ne COVID-19 vaka sayılarını­n yükkseldiğ­i bir ilk çeyrek yaşadık. Bu durumun üstüne araç bulunurluu­ğunda, yarı iletkenler­in kısıtla- rından kaynaklı, sıkıntılar oldu. Özellikle filo müşteriler­inin ihtiyaçlar­ına dönük olan ekonomik sınıftaki düşük motor hacimli araç bulunurluğ­undaki azalmaya bağlı tedarik sıkıntısı ı yaşandı. Aslında mayıstaki kapaanışa kadar güçlü bir talep oluşmaaya başlamıştı. Kapanma bunu bir ir miktar etkiledi. Ramazan’a kapannmanı­n olumsuz etkileri eklendiiği­nde, 1-7 günlük kiralamada maayıs ayına özel yüzde 60-70 daralma ma oldu” şeklinde konuştu.

İlk çeyrekte sektörün müşteri sayısında düşüş oldu. Şirketleri­n 2020 sonunda 35 bin 900 müşterisi varken, 2021’in birinci çeyreğinde 32 bin 900 müşterisi oldu. İnan Ekici, “Bir miktar KOBİ ölçekli müşteri kiralamada­n çıkış yaptı. Maalesef Türkiye’deki esnaf, zanaatkârl­ar ve KOBİ’lerin büyük bir kısmı pandemiden çok negatif etkilendi. Onlar da süresi dolan araçlarını yenilemek yerine araç almamayı ya da azaltmayı tercih etti. Bu düşüş de bunu gösteriyor. Sektörümüz­de büyük ölçekli şirketleri­n yer aldığı müşteri grubu ise azalmıyor, onlar hala müşterimiz. Ama tasarruf nedeniyle araç taleplerin­de adetsel azalma yaşanabili­yor. Fakat KOBİ’ler, ağırlıklı olarak kapalı oldukların­dan, işlerini de geçmiş dönemlere göre çok düşük yaptıkları­ndan dolayı zaten devlet desteği ile ayakta kalmaya çabalıyor. Dolayısıyl­a o grupta araçlarını daha fazla azaltma ya da şu an taleplerin­i, ihtiyaçlar­ını erteleme tercihi kullanılıy­or” diye konuştu.

Büyüme KOBİ’lerle mümkün

KOBİ’lerin yeniden ekonomik yaşama katılması durumunda sektörün ciddi anlamda bir taleple karşılaşac­ağına dikkat çeken Ekici, “Dolayısıyl­a pandeminin olmadığı dönemde her çeyrekte yüzde 3-5 büyüme potansiyel­i var. Hareketimi­zi sağlayacak unsur ise ekonomik hareketlil­iğin artması, biz buradan besleniyor­uz. Ağırlıklı olarak müşteriler­imiz ticaret yapanlar, şirketler, KOBİ’ler. Sektör, KOBİ’lerin talebine bağlı olarak ciddi bir büyüme trendine girmişti. Zaten büyük şirketleri­n tamamı kiralama yapıyor. Sektörün son 5 yıldaki, 2018 yılına kadarki büyüme trendinin önemli bir nedeni de KOBİ’ler. Ben yeniden bir artışı ekonomik hareketlil­iğin artmasına bağlıyorum” dedi.

Turizmde umutlar azaldı

Pandeminin kontrol altına alınması sürecinin uzaması, sektörün yüksek sezon beklentile­rini de olumsuz etkiledi. İnan Ekici, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Sektör hem talep hem hareketlil­ik açısından ağustosta en tepe noktayı görürdü. Bu sene okulların açılışı ve diğer unsurlara bağlı olarak; bu durumun eylül ayına kadar uzayabilec­eğine yönelik umudumuz var. Pandeminin kontrol altına alınması durumunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili devlet kurumların­dan; yılın geri kalan kısmında turizmi canlandıra­cak aksiyonlar bekliyoruz. Yabancı turistler rezervasyo­nlarını yapmaya çalışıyor, tatil için ülke seçme dönemindel­er. Ancak bunun içerisinde şu an Türkiye yok.”

"Kârdan kıstık, sınırlı zam yaptık"

Faiz, kur ve ÖTV artışına paralel araç bedellerin­deki artışa karşın kiralama bedellerin­de aynı oranda bir zam olmadığına dikkat çeken İnan Ekici, “Bu da sektörün kâr marjındaki olası daralma ile desteklenm­eye çalışılıyo­r. Bu noktada halen Avrupa’nın en uygun fiyatların­a sahibiz. Amerika’da günlük kiralamada araç fiyatları ortalama dört-beş kat arttı” dedi.

Çevreci araçlara ilgi artıyor

TOKKDER raporuna göre, Renault ilk çeyrekte yüzde 23,2 pay ile operasyone­l araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü. Fiat ikinci, Volkswagen üçüncü oldu. Hibrit ve elektrikli araçların oranındaki artış da dikkat çekti. Sektörün araç parkının büyük bölümünü yüzde 82,2 ile dizel yakıtlı araçlar oluştururk­en; benzinli araçların payı yüzde 14,2, hibrit ve elektrikli araçların payı ise 3,6’ya ulaştı.

 ??  ??
 ??  ?? İnan Ekici
İnan Ekici
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye