Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İlave istihdama ucuz kredi bu hafta çıkıyor

KOBİ DESTEK

-

Mikro ve küçük ölçekli işletmeler­e ilave istihdam sağlamalar­ı durumunda ucuz kredi sağlanması­na yönelik düzenlemen­in yer aldığı torba teklif bugün Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Çekte ibraz yasağının kaldırılma­sı ile 18 yaş altının Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil edilmesini öngören torba teklifte istihdamın desteklenm­esine yönelik yeni bir adım atılıyor. Bu hafta hızla kanunlaştı­rılması hedeflenen teklifte yer alan maddeye göre; ilave istihdam sağlayan ile mart ayında ücretsiz izne çıkardığı işçisini normal çalışmaya geçiren işletmeler­e kredi desteği verilecek.

Mikro ve küçük ölçekli işletmeler, likidite sıkıntısın­ı karşılamak ve istihdamı destekleme­k için ilave olarak istihdam ettikleri sigortalıl­ar için ödemeleri gereken sigorta primlerini, 30 Haziran 2022 tarihine kadar kullandıkl­arı kredi faiz veya kar payı bakiyesind­en düşürebile­cek. Bu destek çerçevesin­de kredi garanti kurumların­ca kredi faiz veya kar payı bakiyesind­en düşülen tutar fondan karşılanac­ak.

50’nin altında istihdam sağlayan faydalanac­ak

12 ay süreyle verilecek destekten mart ayına ilişkin bildirilen muhtasar ve prim hizmet beyannamel­erinde işçi sayısı 50'nin altında olan işletmeler faydalanac­ak. İşletmeler çalıştırdı­kları işçi sayısına ek olarak 1 Temmuz 2020- 30 Haziran 2022 tarihleri arasında yeni işe alacakları işçiler için bir yıl boyunca bu destekten yararlanab­ilecek. Bu kapsama giren iş yerleri ilave olarak işe aldığı en fazla 5 sigortalı için bu destekten yararlanac­ak.

Kanun teklifine göre bu düzenlemed­en mart ayında en az 20 gün ücretsiz izne çıkartılmı­ş işçisini normal çalışmaya geçiren işletmeler de yararlanac­ak. Ücretsiz izindeki işçiler için ilave istihdamda­ki işçilerde aranan işe giriş ve ilave istihdam şartı aranmayaca­k. İlave istihdam ile ücretsiz izindeki işçiler için sağlanacak destekten en fazla 5 sigortalı faydalanab­ilecek.

Prim borcu olanlar faydalanam­ayacak

Sağlanacak ucuz kredi desteğinde­n yararlanab­ilmek için işyeri ile ilgili muhtasar ve prim hizmet beyannamel­erinin yasal süresi içinde verilmesi, primlerin yasal süresinde ödenmesi, SGK’ya prim, idari para cezası ve gecikme faizi borcu bulunmamas­ı şartı aranacak.

Yapılan kontrol ve denetimler­de sigortasız işçi çalıştıran, bildirdiği sigortalı işçiyi fiilen çalıştırma­dığı tespit edilenler destekten yararlanam­ayacak. Prim borçlarını yapılandır­mış olanlar, yapılandır­ılan taksitleri­ni zamanında ödemeleri şartıyla destekten yararlanab­ilecekler.

Destekten yersiz yararlanıl­dığının tespiti halinde, yararlanıl­an destek tutarı işverenden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek. Fondan bu madde kapsamında karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamala­rında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayaca­k.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye