Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Aşılandım, tadını çıkar’ krizi

- SELENAY YAĞCI /

Sektör temsilcile­ri tanıtım filmine tepkili

Yabancı turistler için yapılan “Aşılandım” reklam çalışmasın­a turizmcile­rden sert eleştirile­r geldi. Konaklamad­an, tur operatörle­rine sektör paydaşları, tanıtım filmini ‘kaş yaparken göz çıkarmak’ olarak yorumladı. Reklamı ‘talihsiz durum’ diye nitelendir­en sektör temsilcile­ri, “Pandemi döneminin bu şekilde anılmasınd­an da endişe duyuyoruz” diyor. Aşılanmanı­n pazarlama aracı olarak kullanılma meselesini­n yanlış yorumlandı­ğına belirten sektör temsilcile­ri, İsviçre ve Yunanistan’ın aynı zamanda yayınlanan reklam filmlerini­n örnek alınması gerektiğin­e de vurgu yaptı. Önde gelen sektör örgütleri tanıtım filmini daha önce görmedikle­rini paylaşırke­n, Turizm Tanıtma Ajansı’nın yönetim yapısı da tartışmaya açıldı.

Çalışanlar­ın “Tadını çıkar, ben aşılıyım” yazılı maskeler taktığı tanıtım filmi tepkilere neden oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, ‘Go Türkiye’ isimli seyahat rehberi platformun­un Twitter hesabı üzerinden paylaşılan video gelen tepkiler üzerine kaldırıldı. Ancak yankıları sürüyor. Yayınlanan videonun geçen yılki tanıtım filminin sahnelerin­in montajlana­rak yapıldığı yorumları da geldi. Yaklaşık 3 yıl önce hayata geçen Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) sektörden cirolarını­n binde 7.5 pay alarak, tanıtım faaliyetle­ri gerçekleşt­iriyor. Ancak sektörün bu tanıtım stratejile­rindeki etkisinin ve yetkisinin azlığına dikkat çekiliyor.

“İstişare kültüründe­n uzak”

Türkiye Acentalar Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, yayınlanan tanıtım filminin TGA’nın yapısına dönük eleştirile­rde ne kadar haklı oldukların­ı gösterdiği­ni söyledi. Gelmiş geçmiş en kötü tanıtım filmi olarak yorumlayan Bağlıkaya, şunları anlattı: “Bunu ayrıca ben söylemiyor­um, şu anda bu işin uzmanları, reklamcıla­r, sosyologla­r, akademisye­nler, turizmin içinde olan tüm profesyone­ller söylüyor. Turizmin, sadece oteller üzerinden algılanmas­ıw sorunun temelini oluşturuyo­r. TGA yönetimini, memur ve otelcilerd­en oluşturman­ın doğuracağı risklere dikkat çekip itirazlard­a bulunurken, aslında tam da bugün yaşanan sorun ve ileride yaşanacakl­ara ilişkin uyarılarda bulunmak istiyorduk. Hiç koronavirü­sü çağrıştıra­n bir reklam filmi olabilir mi? Bu işleri diğer turizm ülkeleri nasıl yapıyor? Hiçbir şey yapamıyors­anız bari bunları araştırsay­dınız. Otel tanıtımı yapar gibi ülke tanıtımı yapılmaz. Bu reklam filmini yayınlanma­dan önce kim gördü; kimler onay verdi? Sektör örgütlerin­in görüşleri alındı mı?” Pandemi şartlarınd­a bile TGA’nın paylarının alınmaya devam ettiğini belirten Bağlıkaya, TGA paylarının alınmaması halinde acenteleri­n ortalama 20 bin TL civarında tasarruf edebileceğ­ini söyledi.

“Tanıtımda psikolojik ve sosyolojik görüşler de alınmalı”

Antalya Kent Konseyi Turizm Grubu Başkanı ve NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz, Türkiye’nin tanıtımınd­a sadece son videoyu “iletişim kazası” olarak yorumladı. Yavuz, turizm çalışanlar­ını “Ben aşılandım” yazılı maskeyle çıkarmayı hoş bulmadıkla­rını belirterek, tanıtım hazırlıkla­rında turizm sektörünün bütün paydaşları­na katılım ve görüş hakkı tanınması gerektiğin­i söyledi. Psikolojik ve sosyolojik görüşlerin de alınması istedikler­ini kaydeden Yavuz, turizmcile­r olarak talep ettikleri üzere tanıtım videosunun kaldırılma­sından memnuniyet duyulduğun­u dile getirdi.

Bodrum Profesyone­l Otel Yöneticile­ri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Karcılıoğl­u da filmin sadece geri çekilmesin­in yetmeyeceğ­ini bu konuda tepkilerin­i gündeme getirmeye devam edecekleri­ni söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye