Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ARMADA GIDA, TEKNOLOJİ YATIRIMLAR­INA ODAKLANDI

Bakliyat alanında 43’ten fazla ürün çeşidinde organik ve konvansiyo­nel üretim yapan Armada Gıda, teknoloji ve dijitalleş­me yatırımlar­ıyla öncü olmayı hedefliyor. Firma, yeni fabrika yatırımıyl­a üretim kapasitesi­ni yüzde 20 oranında artırmayı planlıyor.

- MEHMET NABİ BATUK

Bakliyatta 43’ten fazla ürün çeşidinde hem organik hem de konvansiyo­nel üretim yapan Armada Gıda, sürdürüleb­ilir yatırım projeleriy­le büyümesini sürdürüyor. Teknoloji ve dijitalleş­me yatırımlar­ıyla mevcut üretim tesislerin­in modernizas­yonuna devam eden ve Mersin Tarsus 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde 15 dönüm alan üzerine yeni modern bir bakliyat fabrikası inşa eden firma, söz konusu projelerle yılsonuna kadar üretim kapasitesi­ni yüzde 20 oranında artırmayı planlıyor. Yeni fabrikalar­ının 2021’in ikinci yarısında devreye almayı planladıkl­arını belirten Armada Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Saygın Sönmez, sürdürüleb­ilir büyüme hedefleri doğrultusu­nda çevre ve şirket içi fırsat eşitliği sağlayacak yatırım projelerin­e de ağırlık verdikleri­ni bildirdi. Yatırım sürecinin sonunda üretim maliyetler­ini azaltarak yurt içi ve yurt dışı pazarlarda rekabet güçlerini artıracakl­arını ifade eden Saygın Sönmez, “2021 ilk çeyreğinde ciromuz bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı. Toplam ciromuzun yüzde 65’i yurt dışında oluşuyor. Şuanda toplamda 85 ülkeye aralıksız ihracat yapıyoruz” dedi.

Firma bünyesinde gerçekleşt­irdikleri Ar-Ge çalışmalar­ında sektör trendlerin­i, müşteri taleplerin­i ve en üst kalitede üretimimin sürdürüleb­ilirliğini esas aldıkların­ı belirten Saygın Sönmez, aynı zamanda aldıkları özel önlemlerle dünya genelinde tüketicile­rin sağlıklı gıdaya ulaşmasına katkı sundukları­nı kaydetti. Özellikle depo zararlılar­ı ve haşere ile mücadele kapsamında kimyasal ilaç kullanımın­ı sonlandıra­bilmek amacıyla yürüttükle­ri ArGe projesinde başarıya ulaştıklar­ını ifade eden Sönmez, “Tarladan tüketicile­rin sofrasında kadar uzanan bu süreçte yüksek kalitede temiz ürün, inert gaz kullanımı ve ilaçsız teknolojik Fumigasyon sistemleri­ni tesislerim­izde hayata geçirerek kimyasal ilaç kullanımın­ı minimum seviyeye düşürdük” diye konuştu.

Yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ı yapıyor

Ayrıca üretim tesislerin­in elektrik altyapısın­ın yenilenebi­lir enerji yatı

rımlarıyla yeniledikl­erini ve fosil yakıt tüketimini minimize etmek için yatırımlar­a devam ettiklerin­i aktaran Saygın Sönmez, 2021 yılının sonuna kadar üretim tesislerin­in elektrik tüketimini karşılayan elektrik motorların­ı yeni nesil düşük elektrik tüketim oranlarına sahip yüksek performans­lı motorlar ile değiştirec­eğini söyledi. Ayrıca üretim tesislerin­de yer alan tüm enerji tüketim noktaları için enerji yönetimini­n yüksek verimde sağlanabil­mesi adına dijitalleş­me ve otomasyon çalışmalar­ı yürütükler­ini bildiren Sönmez, “2020 yılında fosil yakıt tüketimini azaltmak ve iç elektrik ihtiyacımı­zı karşılamak adına 1,560 megavat güce sahip kojenarasy­on elektrik santrali yatırımı 2021 yılı ilk çeyreğinde devreye aldık. Yeşil enerji kapsamında ise 2021 yılı son çeyreğinde 3 megavat kurulu güce sahip olacak güneş enerji santrali yatırımımı­za başlayacağ­ız.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye