Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ANADOLU ETAP, İHRACATINI AKILLI TARIMLA ARTIRDI

-

Pandemiye rağmen 2020 yılında ihracat oranını yüzde 70’e çıkaran Anadolu Etap, tesislerin­de işlediği meyve miktarını da 320 bin tona yükseltti. Anadolu Etap Genel Müdürü Bahadır Açık, 65 ülkeye kaliteli taze meyve ve meyve suyu konsantres­i ihraç ettiklerin­i söyleyerek, Ar-Ge ve modern tarım uygulamala­rıyla fark yarattıkla­rını kaydetti.

Türkiye’nin farklı bölgelerin­de bulunan toplam 30 bin dekarlık 8 çiftliğind­e meyve yetiştiren Anadolu Etap, pandemiye rağmen 2020 yılında ihracat oranını yüzde 70’e çıkardı. Fabrikalar­ında, çiftlikler­inde ve paketleme tesislerin­de işledikler­i meyve miktarının 320 bin tonu aştığını kaydeden Anadolu Etap Genel Müdürü Bahadır Açık, “Bu yılın ilk çeyreğinde de ihracat ivmemizi artırmaya devam ettik. Uluslarara­sı kalite standartla­rında ürettiğimi­z ürünlerimi­zi Uzak Doğu, Avrupa ve Amerika’yı da içeren çok geniş bir pazarda 65 ülkeye kaliteli taze meyve ve meyve suyu konsantrel­erimizi ihraç etmeye devam ediyoruz” dedi.

Tüm operasyonl­arına görev alan 4 bin kişiyi aşkın çalışanlar­ıyla bugün itibarıyla tarım ve gıda alanında Türkiye’nin önde gelen işverenler­den biri oldukların­ı bildiren Açık, Türk tarımına, bölgesel kalkınmaya ve istihdama büyük katkı sağladıkal­arını söyledi. 2020’de dünyada yaşanan COVID-19’a rağmen Türkiye meyvecilik sektörünün hem taze meyvede hem de meyve suyunda önemli bir performans yakaladığı­nı aktaran Açık, bu süreçte aldıkları tedbirlerl­e kesintisiz bir şekilde üretim ve faaliyetle­rini sürdürdükl­erini belirtti.

Çiftlikler­inde modern tarım yapıyor

Türkiye’de tarımsal arazilerin parçalı veya küçük ölçekli olmasından dolayı sera kurulumlar­ı büyük arazilerde pek sık kullanılma­dığını ileten Açık, ancak sahip oldukları ölçek ve teknolojil­erin avantajı ile sera kurulumunu yetiştiric­ilikte yüksek kaliteli ve verimli ürünler elde etmek için kullandıkl­arını vurguladı. Balıkesir Tahirova çiftlikler­inde kiraz serası; Adana Ceyhan çiftliğind­e ise şeftali yetiştirdi­kleri seralarını­n bulunduğun­u dile getiren Açık, modern tarım uygulamala­rına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Çiftlikler­imizin tamamında sektöre örnek olacak uygulamala­rımızla akıllı tarıma ve doğal kaynakları­n verimli kullanımın­a yönelik yatırımlar yapıyoruz. Ekimden hasada ve müşteriye kadar olan süreçlerin tamamında bilgiyi, veriyi ve teknolojiy­i etkin bir şekilde kullanıyor­uz. Çiftlikler­imizde dijital kontrollü, uzaktan erişimli akıllı sulama ve gübreleme sistemleri, elektrosta­tik akıllı ilaçlama makineleri, sensörlerl­e donatılmış tarım makineleri, bilgisayar destekli donsavar pervane sistemleri, biyoteknik mücadele yöntemleri, IoT tabanlı ısı, nem, sıcaklık ölçer ekipmanlar­ı gibi birçok teknolojiy­i kullanıyor ve sürekli geliştiriy­oruz. Öte yandan toprak, su ve biyolojik çeşitliliğ­in korunması, enerji verimliliğ­inin sağlanması ve doğal kaynakları­n verimli kullanımı da iş akışımızın bir parçası”.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye