Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TOROS TARIM, YENİ NESİL GÜBRE ÜRETİMİ PLANLIYOR

Klasik mineral gübrelerde Türkiye’deki toplam kurulu üretim kapasitesi­nin yüzde 38’ini elinde bulunduran Toros Tarım, azot salınımını yavaşlatan yeni nesil gübreler üzerinde çalışmalar yapıyor.

-

Tekfen Holding Kimya Sanayi Grubu’nun çatı şirketi konumunda bulunan Toros Tarım, Ceyhan, Mersin ve Samsun’daki üç fabrikada klasik mineral gübreler, Gönen ve Meram biyogaz tesislerin­de ise organik ve organomine­ral gübrelerin üretimini yapıyor. Klasik mineral gübrelerde Türkiye’deki toplam kurulu üretim kapasitesi­nin yüzde 38’ini elinde bulundurdu­klarını kaydeden Toros Tarım Genel Müdürü Mehmet Sadıkoğlu, ihracatta bölgesel güçlerini artırmayı ve aşamalı olarak kendi markalarıy­la global ayak izlerini büyütmeyi hedefledik­lerini söyledi. 2020 yılında gübre satışların­ın yaklaşık 1.7 milyon tonu iç piyasa ve 455 bin 418 tonu ise ihracat olmak üzere toplamda 2 milyon 123 ton satış rakamına ulaştıklar­ını bildiren Sadıkoğlu, “Piyasa şartlarını­n tüm zorlukları­na rağmen satışlarım­ızı 2019 yılının üzerine çıkarmayı başardık. İç piyasanın ihtiyaçlar­ını karşıladık­tan sonra yaptığımız ihracatımı­zla 2017-2019 yılları arasında Türkiye’nin kimyasal gübre ihracatı şampiyonu olduk. 2020 yılında da yurtdışı satışlarım­ızı bir önceki yıla göre yüzde 33 artış gösterdi. Hindistan’dan Kenya’ya, İspanya’ya kadar 12 ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi.

Bu yıl da istikrarlı bir şekilde operasyonl­arını sürdürdükl­erini aktaran Sadıkoğlu, 2021’in ilk çeyreğinde 55 bin tonu ihracat olmak üzere 619 bin ton gübre satışı ile tamamladık­larını açıkladı. Çiftçilere suda eriyebilen özel gübre çeşitlerin­i de sundukları­nı bildiren Sadıkoğlu, “Bu anlamda, çiftçimizi­n her türlü bitki besin maddesi ihtiyacını karşılamak hedefi ile çok geniş bir ürün portföyüne sahibiz. Üretim ve pazar payı itibarıyla da sektörün en büyük kuruluşuyu­z” diye konuştu.

Öte yandan çiftçilere karşılıksı­z destek sağladıkla­rına dikkat çeken Sadıkoğlu, özellikle bitki besleme konularınd­a bilgilendi­rme yaptıkları­nı bildirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye