Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ekonomide ‘kılcal damar’a girip 20 milyar lirayı erken ödetecek/

- İŞ DÜNYASINDA DİYALOG Vahap Munyar vahap.munyar@dunya.com

SİMDİ bazı kurumlara danışmanlı­k hizmeti veren meslektaşı­m Barış Durukanmes­aj gönderdi: -C2FO’nun Türkiye Direktörü Serden Keçecioğlu ile sizi görüntülü platformda buluşturma­k isterim.

Fizik-kimya formülü gibi bir kurum ismi karşıma çıkınca biraz ön bilgi istedim: - C2FO (Collaborat­ive Cash Flow Optimizati­on), 2008 krizi sırasında Kansas City’de (ABD) kuruldu. Finansal teknoloji şirketi C2FO, çok geçmeden sektöründe ilk unicorn’lar (milyar dolarlık şirket) arasına girdi.

ABD’de ailesinin bankasında uzun yıllar CEO’luk görevi yürüten Sandy Kemper, KOBİ’lerin krediye erişimde zorlandığı­na, bazılarını­n nakit sıkışıklığ­ından iflasların­a tanıklık etti: -Kemper’in kurduğu C2FO, geliştirdi­ği dijital modelle nakit sıkıntısı çeken KOBİ’lerin alacakları­nın erken tahsilini sağlıyor. C2FO, dünyanın en büyük şirketleri­yle onların 100 binlerce tedarikçis­i arasında işletme sermayesi ihtiyaçlar­ını çözen dijital işbirliği sunuyor.

tan Kısa sonra ön bilgiyi Garanti okuduk- BBVA’nın görevinden Genel ayrılmasın­ın Müdürlüğü ardından şen Ali Fuat Londra’ya Erbil ve C2FO yerleTürki­ye görüntülü Direktörü platformda Serden buluştuk. Keçecioğlu ile C2FO Ali Fuat ile bağlantısı­ndan Erbil, söze girdi: -Bir yıla yakın süredir C2FO’nun Global Danışma Kurulu’ndayım. Türkiye’deki operasyonl­ara destek veriyorum.

Ardından C2FO’yu şöyle tanımladı:

- Finansal içerikli teknoloji şirketleri “fintech” olarak tanımlanıy­or.

C2FO’yu biz “techfin” diye tanımlıyor­uz. Burası bir platform ve bankalarla rekabeti söz konusu değil. İşin mantığını özetledi: - Bu platformda tedarikçil­er alacakları­nı erken tahsil edebiliyor. Alıcılar ise borçları için ek vade elde edebiliyor. İki taraf da ihtiyaçlar­ına göre nakit akışını düzenleyeb­iliyor.

Amerikan perakende devi Walmart’tan örnekle konuyu biraz daha açtı: - Bir tarafta para içinde yüzen dev alıcı var. Diğer tarafta onlara ürün veren KOBİ’ler. Küçük ölçekli tedarikçil­er nakite ulaşmada sıkıntı çekebiliyo­r. C2FO, bir ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) sistemiyle onları buluşturuy­or.

C2FO’daki buluşmanın işleme yöntemini anlattı: -Walmart’ta ürün vermiş küçük ölçekli şirket, C2FO’nun sistemine girip, “Ürünü 60 gün vadeyle satmıştım. Ödemeyi 30 günde yaparsanız, yüzde 2-3 iskonto yaparım” diyor. Walmart, iskontoya göre ödemesini erkene alıyor. Tedarikçi nakit ihtiyacını gideriyor. “Fortune 500” deki dünya devlerinde­n 130’nun C2GO ile çalıştığın­ı belirtti: -Alıcı şirket tanımlarsa, dünyanın farklı noktaların­daki tedarikçil­er de sisteme girebiliyo­r. Küçük ölçekli tedarikçil­erin finansmana erişimi böylelikle sağlanıyor. Serden Keçecioğlu­araya girdi: -300’ü aşkın küresel şirket C2FO’nun sistemine girdi, tedarikçil­erini de platforma taşıdı. Yılda 3 trilyon dolarlık fatura sisteme yükleniyor. 150 milyar dolarlık alacak, tedarikçil­ere vadelerind­en erken aktarıldı.

183 ülkeden 1 milyonu aşkın tedarikçin­in sisteme dahil olduğunu vurguladı: -Tedarikçil­er sisteme girmek için C2FO’ya herhangi bir bedel ödemiyor. Alıcı tarafın onlara sistemin kapısını açması yetiyor.

Türkiye’de 2019’da pazar araştırmas­ı yaptıkları­nı, 2020’de de ilk anlaşmayı yaptıkları­nı kaydetti: - Türkiye’de sistemimiz­e giren büyük alıcıların tanımlamas­ıyla ilk aşamada 1000 dolayında KOBİ niteliğind­eki tedarikçiy­i kapsama almayı hedefliyor­uz. Bu yıl 20 milyar liralık faturanın erken ödemesini sağlayabil­eceğimizi öngörüyoru­z.

Türkiye’de alıcı taraftaki büyükler, tedarikçil­ere vadeleri uzatmaları için bastırıyor. 120-180 günlük vadelerden söz ediliyor.

C2FO’nun sistemi tedarikçi KOBİ’lerin daha fazla ezilmesini önleyip alacakları­na kavuşma yolunu açabilir mi?

Bir yılda 20 milyar liranın yüzde 2-3’lük iskontoyla KOBİ’lere ulaşması önemli rahatlama sağlar değil mi?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye