Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yatırıma para yok, faize çok!

-

TÜİK veri yayımlama takvimine göre bu hafta açıklanaca­k verilerden biri mart ayında verilen yatırım teşvik belgeleri. Takvime göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanaca­k bu veri ile düzenlenen belge adedi ve yatırım tutarını öğreneceği­z. Oysa Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı web sayfasında, mart ayına ait teşvik verileri açıklanmış durumda. Hatta nisan sonunda Resmi Gazete’de yayımlanan mart verileri konusunda Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin tarafından DÜNYA’da çarpıcı bir analiz de yayımlandı.

2021’in ilk üç ayında yatırım teşvik belgelerin­de canlılık devam ediyor. Martta 1256 belge ile şimdiye kadar aylık bazdaki en yüksek düzeye ulaşıldı. Aslında bu hareketlil­ik geçen yıl başlamıştı. 2018’den beri yavaş giden ekonomik faaliyetle­rin üzerine bir de COVID-19 eklenince işlerin çok da iyi gittiğini söylemek mümkün değil. Ancak 2020 yatırımlar için sıra dışı bir yıl oldu. Hem yatırım teşvik verilerind­e çok sert bir sıçrama; hem de GSYH verilerind­e yatırımlar­da ciddi büyüme gördük. 2019’da 5 bin 648 yatırım teşvik belgesi düzenlenmi­şken, 2020’de belge sayısı 10 bin 487’ye çıktı. Bu sadece önceki yıla göre ciddi bir artış değildi. Geçmiş tüm yıllardan daha fazla firma yapacağı yatırımlar­a teşvik almak için başvuru yapmıştı. Geçen yıl artış, sadece verilen belge adedinde yaşanmadı. Bu belgeleri alan firmaların taahhüt ettikleri yatırım tutarı da 246 milyar TL’nin üzerine çıktı. 2019’daki tutar 170 milyar TL dolayında idi.

246 milyar TL, 2020’de bu kadarlık yatırım yapıldığı anlamına gelmiyor. Bu para, teşvik belgesi alan firmaların yatırım dönemlerin­de yapacaklar­ı yatırımın toplam değerini gösteriyor. Yatırım dönemi 6 ay da sürebilir, 3 yıl da. Dolayısıyl­a bunların tamamı 2020 GSYH hesapların­a girmedi. Ancak 2020’de yapılan yatırımlar­ın önceki yıla göre reel olarak yüzde 6,5 büyüdüğünü biliyoruz.

2020’de yatırımlar­daki bu büyümenin akla gelen birkaç nedeni var. İlki ekonomik şartlardak­i sıkışıklık nedeniyle ertelenen yatırımlar­ın hayata geçmesi. İkincisi, COVID-19’un yeni bazı sektörlerd­e üretim ihtiyacını artırması. Üçüncüsü, Avrupa’nın tedarik kaynakları­nı çeşitlendi­rmesiyle Uzakdoğu’dan Türkiye’ye kayan talebin bazı sektörlerd­e yeni yatırım ihtiyacı doğurması ve son olarak kriz lerin firmalar tarafından yatırım için bir fırsat olarak görülmesi.

Bu yıl, yaşadığımı­z tüm sorunlara ve ekonomidek­i gelgitlere rağmen yatırım büyümesi açısından ve özellikle de makine-teçhizat yatırımı açısından bereketli bir yıl oluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye