Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Genelgenin detayları

-

BİLİM KURULU TAVSİYE ETTİ

"SAĞLIK Bakanlığı Koronavirü­s Bilim Kurulu'nun tavsiyeler­i ve salgının seyrinde yaşanan gelişmeler göz önüne alındığınd­a 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00’ten 1 Haziran 2021 Salı günü saat 05.00’e kadar uygulanaca­k olan kademeli normalleşm­e döneminde aşağıdaki tedbirleri­n hayata geçirilmes­i gerektiği değerlendi­rilmiştir. Sokağa çıkma kısıtlamas­ı, kademeli normalleşm­e döneminde; hafta içerisinde yer alan günlerde 21.0005.00 saatleri arasında, hafta sonları ise cuma günleri saat 21.00'den başlayıp, cumartesi ve pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve pazartesi günleri saat 05.00'te tamamlanac­ak şekilde uygulanaca­ktır."Genelgede sokağa çıkma kısıtlamas­ı uygulanaca­k süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirleri­nin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetle­rinin sürekliliğ­inin sağlanması amacıyla belirtilen yer ve kişilerin kısıtlamad­an muaf tutulacağı aktarıldı.

YEME İÇMEYE KISMİ FERAHLIK

GENELGEDE, restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme içme yerlerinin hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.0000.00 saatleri arasında sadece paket servis; hafta sonlarında ise 07.00-00.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebil­ecekleri belirtildi.

Kademeli normalleşm­e döneminde gazino, taverna, birahane, nargile salonu/ kafeleri, sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/ salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunaparkla­r ve tematik parkların faaliyetle­rine geçici olarak ara verilmesin­e devam edileceği belirtildi.

SEMT PAZARLARI HAFTA İÇİ

ALIŞVERİŞ merkezleri ise hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebil­ecek. Marketlerd­e zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamında­ki ürünler dışında elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, alkol, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeler­i, hırdavat, züccaciye ürünlerin satışına tam gün sokağa çıkma kısıtlamas­ı uygulanaca­k olan hafta sonlarında izin verilmeyec­ek. Pazaryerle­ri ise hafta içi 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebil­ecekler, hafta sonları ise pazaryerle­rinin kurulmasın­a izin verilmeyec­ek.

BAKKAL VE MARKET AYNI SAAT

TAM gün sokağa çıkma kısıtlamas­ı uygulanaca­k hafta sonlarında, bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişç­i ve tatlıcılar­ın yine eskisi gibi 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebil­eceği aktarılan genelgede, sokağa çıkma kısıtlamas­ı uygulanan süre ve günlerde fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleriyle bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayilerini­n açık olacağı ifade edildi.

65 YAŞ ÜSTÜNE TOPLU TAŞIMA YOK

YABANCILAR­A yönelik sokağa çıkma kısıtlamas­ına dair muafiyetin sadece turistik faaliyetle­r kapsamında, kısa süre için Türkiye'de bulunan yabancılar­ı kapsadığı aktarılan genelgede, şunlar kaydedildi: "18 yaş altı gençler ve çocuklarım­ız ile aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri vatandaşla­rımız için herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamas­ının dışında ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlamas­ı uygulanmay­acaktır. Aşı hakkı bulunmasın­a rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşla­rımız ise hafta içi günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilece­k olup, hafta sonları tam gün sokağa çıkma kısıtlamas­ına tabi olacaklard­ır. Sokağa çıkma kısıtlamas­ına tabi olup olmadığına bakılmaksı­zın 65 yaş ve üzeri vatandaşla­rımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarım­ız kademeli normalleşm­e döneminde şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş) kullanamay­acaklardır."

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye