Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Peki Türk firmaları, Avrupa’da hangi ülkelerde şirket aldı, yatırım yaptı ve üretim gerçekleşt­iriyor?

-

LETONYA:

Letonya’nın batısında yer alan Liepajas kentinde yer alan KVV Liepajas Metalurgs, hem Baltık hem de Letonya tarihi açısından en önemli şirketlerd­en biri. Baltıklar ve Letonya’nın ilk ve tek demir-çelik tesisi olan Liepajas Metalurgs, 1882 yılında kuruldu. Letonya’nın ilk sanayi şirketi olarak da bilinen Liepajas Metalurgs, beton yapıların güçlendiri­lmesi için çelik haddelenmi­ş çubuklar üretiyor. Çelik şirketi, Letonya liginin en ünlü takımların­dan olan FK Liepajas Metalurgs’un da sahibi. 2016 yılında krize giren şirket iflas etti. 2018’de Letonyalı şirketi İngiliz çelik devi British Steel dahil birçok Avrupalı firma istedi ancak Letonya makamları, sadece satış değil, Liepajas Metalurgs’un tekrar ayağa kaldırılma­sını şart koşuyor. Letonyalı Liepajas Metalurgs’u devralan Epaş Grup ise, Dursun Ali Eyüboğlu tarafından kuruldu. 1962 yılında Karabük’te demir çelik ticaretine başlayan Eyüboğlu, 1967 yılında Karabük’te ilk haddehanes­ini, 1977 yılında Gebze’de ikinci haddehanes­ini devreye aldı.

ARNAVUTLUK:

Avrupa’daki ilk çelik yatırımı Kürüm Holding’e ait. 1998’de Arnavutluk’ta vitrine çıkarılan demir-çelik fabrikasın­ı satın alan Kürüm Holding, Balkanları­n en büyük entegre demir-çelik fabrikasın­ın işletmeler­inden birini alan Kürüm Internatio­nal, son açıklanan rakamlara göre 303 bin ton sıcak haddelenmi­ş inşaat demiri ve 443 bin ton sıvı çelik üretimi gerçekleşt­iriyor.

İTALYA:

Avrupa’nın bir diğer Türk çelik üreticisi Borusan Holding. Alman devi Mannessman ile işbirliğin­de bulunan Borusan Holding, İtalya’nın Vobarno kentindeki tesisi 2001 yılında devraldı. BM Vabarno adıyla üretim yapan tesisin kapasitesi yıllık 25 bin ton. Soğuk boru çekme alanında faaliyet gösteren bu tesis, 19 bin metrekarel­ik bir alana kurulu. Başta otomotiv sektörüne yönelik üretim yapan bu tesisin ana pazarı İtalya’daki üreticiler.

ROMANYA:

Avrupa’daki en hızlı oyuncu ise Erdemir’i yöneten Oyak Grubu. Erdemir, 2002’de yılda 108 bin ton üretim kapasitesi­ne sahip Romanya’daki silisyumlu yassı çelik Laminorul De Benzi Electroteh­nice (LBE) tesisini satın aldı. Bu tesiste elektrik motorları, jeneratör ve transforma­tör gibi ürünlerin ana girdisi olan elektrik çeliği üretilmekt­e ve üretilen ürünler dünyanın çeşitli ülkelerine gönderiliy­or.

FİNLANDİYA:

Türkiye’nin en büyük demir-çelik üreticisi olan OYAK’ın son yatırımı ise Finlandiya oldu. OYAK’ın iştirakler­inden Ataer Holding, Avrupa’nın sayılı demir-çelik şirketleri­nden biri olan Miilux Oy’a 2019’da ortak oldu. Savunma sanayisine yönelik zırh çeliği olarak bilinen malzeme üreten Miilux’ta, OYAK Grubu payı ise yüzde 70 oranında. Hatırlanac­ağı üzere, OYAK’ın adı ayrıca 2019’da satışta olan dünyanın en önemli çelik firmaların­dan olan British Steel ile anılmıştı. OYAK, son anda görüşmeler­den çekildi ve İngiliz devini Çinliler satın almıştı.

KARADAĞ:

Afrika’da olduğu gibi Avrupa’da da Tosyalı Holding’in fabrikası bulunuyor. Eski Yugoslavya'nın en önemli çelik fabrikalar­ından biri olan Karadağ'ın Niksiç kentindeki 'Zeljezara Çelik'i 2012’de satın alan Tosyalı Holding, mühendisli­k çelikleri alanındaki pazara da üretim yapabilece­k güce ulaşmış oldu. Fabrikada modernizas­yon yatırımlar­ını 2016'da tamamlayan Tosyalı, burada da yılda 200 bin tonluk kapasiteye ulaşmış durumda. 1950’lerde efsane devlet adamı Mareşal Tito’nun kurduğu Zeljezara Niksic, bir dönem Güney Avrupa’da oldukça güçlü bir durumdaydı. 1980'lerde 22 bin çalışana ev sahipliği yapan fabrika, krizlerle sarsıldı ve bu rakam 2012’de 320’ye kadar düştü. O yıl, Türk şirket Tosyalı Holding, Zeljezara Niksic adlı tesisi 15 milyon Euro’ya satın aldı ve adını Tosçelik Niksiç olarak değiştirdi.

 ??  ?? Finlandiya Millux-Erdemir
Finlandiya Millux-Erdemir
 ??  ?? Letonya KVV Liepajas Metalurgs
Letonya KVV Liepajas Metalurgs
 ??  ?? Karadağ Niksiç - Tosyalı
Karadağ Niksiç - Tosyalı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye