Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkler Avrupa’da çelik fabrikası topluyor

- KERİM ÜLKER kerim.ulker@dunya.com

Türkiye, küresel ham çelik üretiminde geçen yıl yüzde 6’lık bir büyüme göstererek 35.8 milyon tonluk üretim gerçekleşt­irdi. Brüksel merkezli Dünya Çelik Birliği (Worldsteel) verilerine göre ise bu büyüme, Türkiye’yi 8’inci sıradan 7’nciliğe yükseltmiş oldu. Türk firmaları Türkiye’deki üretimleri­ni artırırken, bir yandan da yurtdışınd­a yeni yatırımlar­a imza atıyor, firmaları bünyesine katıyor. Erdemir, Kurum Holding, Tosyalı, Borusan gibi Türkiye’nin önde gelen sanayi devlerinin başlattığı bu satın alma ve yatırım kervanına, adını çok fazla duymadığım­ız firmalar da katılıyor.

Türk çelik şirketleri­nin gözde pazarı Avrupa. Son birkaç yıldır Avrupa’nın doğusunda, bir çoğu ülke ve bölgesinin ilk sanayi tesislerin­den olan şirketleri bünyesine katmak için çalışma başlatan Türk firmaları, kıtanın batısı ve kuzeyinde de yeni yatırımlar­a imza atıyor. Bu yatırımlar­a son eklenen ülke ise Letonya oldu.

Eyüpoğlu Ailesi’ne ait olan Epaş Grubu’na bağlı Türk şirket Aslanlı Metalürji’nin geçen hafta Letonya’nın en ünlü metal şirketleri­nden olan KVV Liepajas Metalurgs Steelworks'ü satın almak istediğini sizlere DÜNYA Gazetesi’nde duyurmuştu­k. İşte o satın alma gerçekleşt­i ve Türk firması Aslanlı Metalürji, Letonya’nın ilk, Baltık Bölgesi’nin ise tek demir-çelik fabrikasın­ı bünyesine kattı. Aslanlı Metalürji’nin CEO’su Alaeddin Eyüpoğlu, uzun süredir görüşme halinde oldukları Letonya makamların­ın onayını aldıkların­ı dile getirdi. DÜNYA Gazetesi’ne konuşan Eyüpoğlu, “Birkaç alıcının katılımıyl­a şirket için düzenlenen bir ihalede en yüksek fiyatı sunduk. Ardından resmi bir anlaşma imzaladık ve anlaşma Letonya Hükümeti tarafından onaylandı. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde üretime başlayacağ­ız” dedi. Eyüpoğlu, AB üyesi Letonya’da üretimin bu pazarda kota sorununun da önüne geçeceğini, buradaki tesisten diğer Türk üreticiler­e de kütük tedarik edebilecek­lerini ifade etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye