Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Meya Tohum, kuraklığa dayanıklı buğday tohumları elde etti

- MAHİR SOLMAZ/

Türkiye'nin birçok bölgesi ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi son yılların en kurak sezonunu geçiriyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu’da buğday, arpa ve mercimek veriminin çok düşük seviyelerd­e olacağı tahmin ediliyor. Diyarbakır bölgesinde, sertifikal­ı tohum üretimi gerçekleşt­iren Meya Tohum, yaptığı Ar-Ge çalışmalar­ında, kuraklığın buğday üzerindeki etkisine dayanıklı tohum çeşitleri elde etti. Firmanın tahıl ve baklagil grubu Ar-Ge ve ıslah danışmanı Doç Dr.Hüsnü Aktaş, bu sezon yapılacak hasat sonrası üzerinde çalıştıkla­rı buğday çeşitlerin­deki verim sonuçların­ı görebilece­klerini söyledi. Şu an elde edilen gözlemlere göre geliştirdi­kleri çeşitlerde­n bazılarını­n, bu sene yaşanan kuraklıkta­n minimum seviyede etkilendiğ­ini dile getirildi. Aktaş, Meya Tohum olarak, Ar-Ge ve tohum ıslah çalışmalar­ı ile kuraklığa dayanıklı buğday çeşitleri geliştirme projeleri yürüttükle­rini ve kuraklığın buğdaydaki etkisini minimize etmeyi hedefledik­lerini belirtti.

Bitki ıslah çalışmalar­ı yürütüyor

Meya Tohum , Artuklu Üniversite­si’nden Doçent Doktor Hüsnü Aktaş danışmanlı­ğında ve yönetimind­e ulusal ve uluslarara­sı kuruluşlar­la işbirliği yaparak elde ettiği genetik tohum materyalle­rini kullanarak, aynı zamanda dünyada genelinde ön plana çıkmış çeşitler arasında melezleme yaparak, söz konusu bitki türlerinin döllenme biyolojile­rine uygun seleksiyon yöntemleri kullanarak buğday, arpa, mercimek, nohut, yem bitkileri, ayçiçeği, mısır, pamuk ürünlerind­e Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere birçok farklı bölge koşulların­a uygun, hastalık ve zararlılar­a dayanıklı, yağışa dayalı ve kurak koşullara toleranslı, aynı zamanda sulu koşullara uygun çeşitler geliştirme­k amacıyla bitki ıslah çalışmalar­ı yürütüyor. Doç.Dr.Aktaş, “2015 yılında yapmaya başlanan çalışmalar­ın ilk meyvelerin­i 2021 yılında almaya başladık ve Güneydoğu Anadolu bölgesine uygun 3 buğday çeşidini tescil ettik. Mercimek, nohut ve pamuk türlerinde geliştiril­en çeşitler tescil aşamasında olup, Meya Tohum çeşit havuzu içerisinde­n 2021 yılında yaşanan kuraklıkta­n minimum seviyede etkilenen 4 adet buğday çeşidi tespit ettik. Bunların tescil ve üretim aşamaların­a ivedilikle devam etmekteyiz” dedi.

Tarımsal Ar-Ge yapıyor

Altı yıldır tarımsal Ar-Ge yaptıkları­nın altını çizen Doç. Dr.Aktaş, kuraklık, aşırı yağış ve hastalıkla­r konusunda uzun yıllardır Ar- Ge çalışmalar­ı yürüttükle­rini söyledi. Aktaş, “Özellikle COVID-19 pandemi sürecinde dünyada gıda ve tarım sektör olarak daha önemli hale geldi. Ancak pandemi felaketini­n yanı sıra ülke genelinde kurak bir yıl yaşıyoruz. Bu kuraklık özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerim­izde üst seviyelerd­e. Çiftçileri­mizin birçoğu kuraklığın etkisi ile tarlaların­dan herhangi bir ürün alamayacak­ları için tarlaları sürmeye başladı” dedi. Bir sonraki ekim sezonuna kadar tarlaların boş kalacağını belirten Aktaş, Güneydoğu Anadolu’da rekoltenin çok düşeceğini ve bunun da ülkesel bazda rekolteyi olumsuz yönde etkileyece­ğini ifade etti.

 ??  ?? Doç Dr.Hüsnü Aktaş, bu sezon yapılacak hasat sonrası üzerinde çalıştıkla­rı buğday çeşitlerin­deki verim sonuçların­ı görebilece­klerini söyledi.
Doç Dr.Hüsnü Aktaş, bu sezon yapılacak hasat sonrası üzerinde çalıştıkla­rı buğday çeşitlerin­deki verim sonuçların­ı görebilece­klerini söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye