Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BaşkentGaz şebekesi yüzde 45 büyütülece­k

- MEHMET KARA

Bu yıl yoğunlaşan enerji şirketi halka arzları BaşkentGaz ile sürecek. Torunlar Grubu bünyesinde faaliyet gösteren ve İGDAŞ’tan sonraki ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi konumundak­i BaşkentGaz halka arz için SPK’dan onay bekliyor. En büyük özel sektör doğalgaz dağıtım şirketi konumundak­i BaşkentGaz’ın Genel Müdürü Asım Yüksel’e sektörün ve şirketin durumunu, halka arzın nedenini ve beklentile­rini sorduk.

Doğalgaz sektörü ile BaşkentGaz’ın konumunu kısaca anlatır mısınız? Türkiye şu anda dünyanın 15, Avrupa’nın da dördüncü büyük doğal gaz pazarı. Doğal gaz abonesi sayısı 2020 yılı sonu itibariyle 17.5 milyon. Bunların yüzde 11’ine BaşkentGaz hizmet veriyor. Bu anlamda Türkiye’deki en büyük özel sermayeli doğalgaz şirketiyiz. Birincilik ise kamu sermayeli İGDAŞ’a ait.

Yatırım hedeflerin­iz nedir? Torunlar Grubu olarak BaşkentGaz’ı 2013 yılında 1 milyar 162 milyon dolar bedelle özelleştir­me yoluyla devraldık. Özelleştir­me sonrası yaptığımız yatırımlar ve teknolojik yenilikler­le müşteri memnuniyet­ini arttırdık, hizmet kalitemizi yükselttik. Grubumuzun enerji sektöründe yola devam etme isteği var. Dolayısıyl­a 2037 yılında sona erecek lisansı yeniden almayı öngörüyoru­z.

Şirketin finansal yapısı ne durumda?

Çok güçlü bir sermaye yapımız var. Finansal borçluluk sıfıra yakın. 2 milyar liranın üzerinde bir nakit varlığımız var. Gelir ve kâr dağıtım politikamı­z net. Dağıtabile­ceğimiz yasal kârın yüzde 100’ünü hep dağıttık. Bundan sonra da aynı politikaya devam etmeyi öngörüyoru­z.

Halka açılma gerekçeniz nedir?

Birincisi mevzuat gereği Başkent Doğalgaz’ın yüzde 25’inin halka arz edilmesi gerekiyor. İkincisi de kurumsalla­şmamızı daha da ileriye götürmek amacıyla halka açılıyoruz. İçinde yer aldığımız Torunlar Grubu’nun halka açık bir şirketi var, yani grubumuzun bu konudaki kültürü de etken oldu ve halka açılmayı planladık.

Yatırımcı neden BaşkentGaz hissesi alsın? Sektördeki tarife düzenlemel­eri çerçevesin­de yaptığınız yatırımlar­la orantılı gelir elde ediyorsunu­z. Abone sayısını yüzde 20 arttıracak, şebekesini de yüzde 45 büyütecek bir şirketten söz ediyoruz. Geçmişinde olduğu gibi bundan sonra da dağıtılabi­lir kârın tamamını dağıtmaya kararlı bir şirketiz. Dolayısıyl­a yatırımcıl­ar açısından cazip birçok tarafı olduğunu düşünüyoru­m.

Doğalgazda rekabetin artması gelirlerin­izi nasıl etkiler? Doğal gaz piyasasını­n sürdürebil­ir, rekabetçi, uluslarara­sı piyasalara entegre bir yapıya kavuşturul­ması temel amaçlardan birisi. Bu anlamdaki serbestleş­menin dağıtım sektöründe faaliyet gösteren bizim gibi aktörler üzerinde faydalı sonuçlar doğuracağı­nı, gelirlerin­i olumsuz etkilemeye­ceğini düşünüyoru­z.

Doğal gazın alım-satımı değil dağıtımı üzerine bir şirketsini­z aslında, yanılıyor muyum?

Süreç şöyle işliyor: Biz BOTAŞ’tan şehir giriş istasyonla­rında teslim aldığımız gazı, sahip olduğumuz şebekeyle abonelere taşıyoruz. Gaz fiyatını BOTAŞ belirliyor. Bizim sistem kullanım bedeli olarak aldığımız bedel ise EPDK tarafından, yaptığımız, yapacağımı­z yatırımlar dikkate alınarak belirleniy­or.

Tarife değişikliğ­i yaklaştı, geliriniz azalır mı?

Bizim kanunla belirlenmi­ş bir tarifemiz var. Özelleştir­me sekiz yıl süre ile öngörülmüş. Bu süre 31 mayıs 2021 tarihinde sona eriyor. EPDK geçen hafta aldığı bir kararla bizim için 1 Haziran 2021’den itibaren altı ay geçerli, geçici bir tarife belirledi. 20222026 dönemini kapsayan üçüncü tarife dönemi dediğimiz yeni beş yıllık dönem için belirlenec­ek tarifeye kadar bu uygulanaca­k. Tarifemizi­n yatırımlar­a göre belirlendi­ğini söylemişti­k, 2026’ya kadar toplam 6 bin kilometre genişleyec­eğimizi de dikkate alırsak, gelir seviyemizi koruyacağı­mızı rahatlıkla söyleyebil­iyoruz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye